Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ και της αντίστοιχης του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ ανέλυσαν δεδομένα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19 μεταξύ των Ευρωπαίων που φέρουν δύο ελαττωματικά αντίγραφα του γονιδίου APOE (ονομάζεται e4e4).
Ένα στα 36 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής έχει δύο ελαττωματικά αντίγραφα αυτού του γονιδίου, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τους κινδύνους της νόσου Alzheimer έως και 14 φορές, αλλά επίσης αυξάνει και τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τώρα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αυτό το γονίδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 – ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν αναπτύξει αυτές τις ασθένειες (άνοια και καρδιακά). Η ίδια ομάδα είχε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα άτομα με άνοια είναι τρεις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρό COVID-19, λόγω και του ότι έχουν υψηλή έκθεση στα ειδικά κέντρα φροντίδας που διαμένουν.
Ωστόσο, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology: Medical Sciences, δείχνει ότι ένα γονίδιο μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με τον γονότυπο APOE e4e4 είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού COVID-19, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν την κοινή μορφή e3e3 του γονιδίου APOE.
Το ποσοστό που βρέθηκε με το ελαττωματικό γονίδιο στην έρευνα ανέρχεται σε 2,36%, το ποσοστό όμως που είχε το γονίδιο και νόσησε από τον κορωνοϊό ήταν υπερδιπλάσιο (5,13%).