Την ανάγκη ανάπτυξης και προώθησης του ιατρικού τουρισμού επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρέας Καρταπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, στην παρέμβασή του στο συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση που οργανώνει το ygeiamou.gr με την στήριξη του ΘΕΜΑτος.
Αναλύοντας πτυχές της σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, από την οπτική μιας από τις κορυφαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υγείας, ο κ. Καρταπάνης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Τουρκίας. Στη γείτονα χώρα υπάρχει εξειδικευμένος κρατικός λειτουργός, ο οποίος διαφημίζει ανά τον κόσμο την Τουρκία ως προορισμό για τον ιατρικό τουρισμό. «Όμως, στην Τουρκία ο ΦΠΑ είναι μηδενικός σχεδόν. Στην Ελλάδα είναι 24%. Αλλά έτσι βγαίνουμε εκτός αγοράς».
Ειδικότερα, ο κ. Καρταπάνης επισήμανε στην ομιλία του:
Σήμερα ακούσαμε πράγματα που τόσα χρόνια δεν τα ακούγαμε, όπως το ότι δεν είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά συμπληρωματικοί. Το Υπουργείο μόνο μερικώς παράγει εθνική πολιτική για τη διατύπωση γραμμών για το παρόν και το μέλλον. Δεν ασκεί ανεξάρτητη και αυστηρή εποπτεία στον εαυτό του. Ωστόσο, το υπουργείο θα πρέπει να αποποιηθεί το ρόλο του μάνατζερ και να λειτουργεί εποπτικά, γιατί η μέχρι σήμερα λειτουργία του συντείνει στην παθογένεια του ΕΣΥ. Το κράτος πρέπει να σταματήσει να είναι «κλινικαρχής» και να ασχοληθεί με την εποπτεία του συστήματος και να αντιστρέψει τους ρόλους του. Στην επιτελική λειτουργία να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τον ιδιωτικό τομέα και να πάρει από αυτόν υπηρεσίες που τις έχει πραγματικά ανάγκη. Σκοπός του Υπουργείου είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες του, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. Για να θεωρείται ένα σύστημα υγείας επιτυχημένο πρέπει να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, άμεσα και οικονομικά προσιτές.
Δεν υπάρχει, ωστόσο, τέτοιο σύστημα στον κόσμο που να καλύπτει και τις τρεις πτυχές. Η υγεία δεν είναι φθηνή, είναι πολύ ακριβή. Και θεωρώ ουτοπία να λέμε ότι μπορούμε να την προσφέρουμε δωρεάν. Ένα σύστημα όμως έχει κόστος. Όταν λοιπόν κάποιος δεν πληρώνει, το κόστος θα το καλύψει κάποιος άλλος. Έτσι γίνεται ανάμεσα στο κράτος και σε έναν «χρυσό χορηγό», όπως είμαστε εμείς, εννοώ ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Στην Ελλάδα το 40% του όγκου των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος τομέας παρέχει το 60%, περίπου 1 δισ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ, 2 δισ. το υπουργείο Οικονομικών και 1-1,5 δισ. έκτακτα. Το 40% των υπηρεσιών για το συνολικό κόστος του ΕΟΠΥΥ είναι 900 εκ. Άρα το 40% το πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας. Η ανάπτυξη μιας σύμπραξης με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ σίγουρα θα εκσυγχρονίσει και θα συμβάλει στην ποιοτική βιωσιμότητα αυτού του συστήματος.
Ιατρικός τουρισμός
Οι μονάδες αιμοκάθαρσης σε κάποια σημεία της χώρας που ειπώθηκε πριν, δεν είναι ιατρικός τουρισμός. Η χώρα μας δεν υπάρχει στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού. Γιατί κάποιος φεύγει από τη χώρα του για να αγοράσει υπηρεσίες υγείας; Είτε γιατί δεν βρίσκει στη χώρα του την ποιότητα ή τις ίδιες τις υπηρεσίες που χρειάζεται είτε αναζητά φθηνότερες υπηρεσίες από αυτές που βρίσκουν στη χώρα τους. Πρέπει να βάλουμε τη χώρα στο χάρτη του ιατρικού τουρισμού. Πρέπει να το προσπαθήσουμε συστηματικά με το κράτος αρωγό στην προσπάθεια αυτή. Να προβάλλουμε τη χώρα μας και να πείσουμε τους εν δυνάμει «ιατρικούς τουρίστες» ότι αξίζει τον κόπο να έρθουν και να αγοράσουν αυτές τις υπηρεσίες από εμάς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό είναι το 24% ΦΠΑ, τη στιγμή που οι άλλες χώρες έχουν μονοψήφιους αριθμούς. Ο ΕΟΠΥΥ αρχίζει με τη συμπαράσταση του Υπουργείου να περιορίζει τον εξερχόμενο ιατρικό τουρισμό. Ευτυχώς στην Ελλάδα κάνουμε σχεδόν τα πάντα, εκτός από πολύ εξειδικευμένες πράξεις που δεν πραγματοποοιούνται συνήθως λόγω του μικρού αριθμού περιστατικών. Αν όχι στον δημόσιο, σίγουρα στον ιδιωτικό τομέα πραγματοποιείται η πλειονότητα των ιατρικών πράξεων.