Επεισοδιακή ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην Αίγλη Ζαππείου.

Έξω από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η ημερίδα είχαν συγκεντρωθεί γιατροί της ΟΕΝΓΕ, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που πραγματοποιούν σήμερα από τις 9:00 έως τις 15:00 στα νοσοκομεία της Αττικής, αντιδρώντας μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Στην προσπάθεια των συγκεντρωμένων να εισέλθουν στην αίθουσα παρενέβησαν άνδρες των ΜΑΤ και με τη χρήση δακρυγόνων επιχείρησαν να τους εμποδίσουν. Προκλήθηκαν μικροεπεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε ελαφρά στα μάτια ο πρόεδρος των εργαζομένων στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σίωρας.

Τελικά, οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα στην οποία είχε αρχίσει η ημερίδα του ΠΙΣ, δήλωσαν ότι ο χώρος τελεί υπό κατάληψη και αξίωσαν να σταματήσει η ημερίδα φωνάζοντας «τα νοσοκομεία πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».

Από την αίθουσα αποχώρησε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, ενώ οι συγκεντρωμένοι που κατέλαβαν τον χώρο παραμένουν σε αυτόν και η ημερίδα διακόπηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Α. Εξαδάκτυλος, αφού καταδίκασε κατηγορηματικά τη χρήση δακρυγόνων, δήλωσε λίγο αργότερα ότι «είναι ακατανόητη η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα υπάρχει εδώ και 14 χρόνια και χάρη σε αυτήν έχουν χτιστεί και στελεχωθεί νοσοκομεία». Τέλος, τόνισε ότι ημερίδα θα επαναληφθεί.

Ο γγ του ΠΙΣ, Γ. Ελευθερίου, υπογράμμισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι ο διάλογος με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Πρόθεσή μας είναι να ανοίξει και να συνεχιστεί ο διάλογος που αφορά νέες πολιτικές που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Καλούμε την κοινωνία να αντιδράσει στις προσπάθειες φίμωσης της διαφορετικής άποψης».

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί επισήμαναν πως «η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις ΣΔΙΤ», όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Δεν θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση της Υγείας που οραματίζονται κάποιοι φορείς της Υγείας (π.χ. ΠΙΣ) που θέλουν να παίζουν τον ρόλο του “λαγού” στις εκάστοτε κυβερνήσεις», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ. «Αιτία πολέμου» είναι για την Ομοσπονδία «η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, η εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία, η μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες)».

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρά στη σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στη παροχή υπηρεσιών Υγείας διότι δηλώνει αντίθετη:

– στη δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία και ζητά προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

– στην εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία κατηγορώντας τους ιδιώτες για πλουτισμό σε βάρος των ασθενών και του Δημοσίου και αντιπροτείνει επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές

– στη μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες)

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την ενίσχυση της χρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία στο Μέσο Όρο των χωρών της Ε.Ε. και όχι περαιτέρω μετακύλιση της λειτουργίας του στις τσέπες των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι, οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ, μακριά από το 7,5% του μέσου όρου της ΕΕ. Οι ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μας βρίσκονται στο 3,5% του ΑΕΠ όταν ο Μ.Ο. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι πολίτες πληρώνουν 6% εισφορά για υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις,αλλά συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά υγειονομικών υπηρεσιών.