Μια μικρή, παρότι οριακή, μείωση της αδιαφορίας ή της άγνοιας των Ελλήνων σχετικά με την τιμή της χοληστερόλης, τον κρίσιμο παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές νόσους, διαφαίνεται από τα εφετινά αποτελέσματα του προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» που υλοποιεί επί 14 έτη το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ). Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό (41%) των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, αλλά φαίνεται μια τάση μείωσης της στάσης αυτής σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Μειωμένο, αν και ακόμα πολύ υψηλό, είναι το ποσοστό όσων δεν κάνουν τίποτα, μολονότι γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη (37%). Χαμηλό (57%), αν και βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν, αξιολογείται από τους ειδικούς του ΕΛΙΚΑΡ το ποσοστό αυτών που επιτυγχάνουν τον θεραπευτικό στόχο στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας. Τέλος, ποσοστό 35% των ασθενών χαρακτηρίζει «μεγάλο» ή «δυσβάστακτο» το κόστος της θεραπείας για την υπολιπιδαιμική αγωγή, ενώ 7,5% των ασθενών δηλώνει πως αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω υψηλού οικονομικού κόστους.
Όπως επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος η έρευνα έχει συμπεριλάβει δεδομένα από περισσότερους από 68.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 14 χρόνων. Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό. Η διαδοχική και συνεχής καταγραφή των δεδομένων αυτών επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διαχρονική μεταβολή των παραγόντων κινδύνου στη χώρα.
Τα εφετινά όπως και τα συνολικά συμπεράσματα θα αποτελέσουν μία μόνο ενότητα από το 23ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης & Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που διοργανώνεται από το ΕΛΙΚΑΡ, σε συνεργασία με την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αθήνα, το διήμερο 6 και 7 Δεκεμβρίου 2019. Στο Συμπόσιο θα συμμετέχουν κορυφαίοι καρδιολόγοι και θα συζητηθεί η πρόληψη και η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ενδεικτικά, ο καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών – Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Ιπποκράτειο,κ. Δημήτριος Τούσουλης θα αναπτύξει τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την αθηρωμάτωση και τη στεφανιαία νόσο. Ο καθηγητής Καρδιολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος θα αναφερθεί το θέμα της δυσλιπιδαιμίας.
Ακόμη, στο συνέδριο θα συζητηθούν οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής, μιας ασθένειας που προκαλεί μεγάλο μέρος των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας, καθώς και μεγάλο μέρος των δαπανών για την καρδιαγγειακή υγεία, αφού προσβάλλει το 3% του πληθυσμού στην Ευρώπη. Τα εφετινά δεδομένα του «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» έδειξαν ότι η συχνότητά της στον ελληνικό πληθυσμό είναι 2,6%, αλλά και ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών εξακολουθεί να λαμβάνει μη δόκιμη φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, χρησιμοποιώντας αντιαιμοπεταλιακά, παρά τις διεθνείς συστάσεις και οδηγίες που επιβάλλουν τη χρήση των αντιπηκτικών για το σκοπό αυτό.