Βαρύ είναι το φορτίο του ιού HPV στη χώρα μας, ενός ιού που μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να ευθύνεται για 1.100 περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Με τα κενά της εμβολιαστικής κάλυψης να γεμίζουν σταδιακά αλλά με σημαντικά αργό ρυθμό, η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες στους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του συχνότερου τύπου καρκίνου που προκαλεί ο ιός HPV.
Την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών και ιδιαίτερα στην μικρή ηλικία από 9-11 ετών, τόνισαν επιστήμονες σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χθες η φαρμακευτική εταιρεία MSD με τίτλο «HPV Εμβολιασμός – Η συνεισφορά στην Πρόληψη και Εξάλειψη πολλαπλών καρκίνων» και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε ο Value and Patient Access Manager της MSD Ελλάδος, Ηλίας Γκούντας, το 2022 καταγράφηκαν στη χώρα μας 443 θάνατοι από καρκίνο που σχετίζεται με τον ιό HPV. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιπροσωπεύει το 60,5% αυτής της θνησιμότητας, ενώ το 16% των θανάτων που καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά αφορούσε σε άνδρες. Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά καρκίνου που διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο και έχουν σχέση με τον ιό HPV, ανέρχονται, σύμφωνα με τη μελέτη, σε περίπου 1.100.
Όπως σημείωσε ο κ. Γκούντας, μια γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει 17 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης συγκριτικά με μια γυναίκα χωρίς τη νόσο, ενώ το κόστος από τη θνησιμότητα από τους καρκίνους σχετιζόμενους με τον ιό HPV είναι 24,6 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό βάρος για τη διαχείριση των καρκίνων είναι μεγάλο συνολικά για την Ευρώπη. Ενδεικτικά, η Γαλλία σπαταλά 135 εκατ. ευρώ ετησίως για τη διαχείριση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Εάν η Ελλάδα πιάσει τον στόχο «90-70-90» που έχει θέσει ο ΠΟΥ – εμβολιασμό κατά του HPV τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών, εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας με συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των γυναικών στις ηλικιακές ομάδες-στόχους και πρόσβαση σε θεραπεία για το 90% των γυναικών με διεγνωσμένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – τότε η χώρα μας: Θα επιτύχει τον στόχο της εξάλειψης έως το 2047, θα καταφέρει να αποσοβήσει 1.145 περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας και θα έχει οικονομικό όφελος ύψους 333 εκατ. ευρώ. Εξαλείφοντας δε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το επιδημιολογικό και οικονομικό όφελος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, καθώς θα μειωθούν και άλλοι HPV-σχετιζόμενοι καρκίνοι, όπως ανέφερε ο κ. Γκούντας.
Χαμηλή ακόμη η εμβολιαστική κάλυψη
Δυστυχώς ακόμη στην Ελλάδα υπάρχει μακρύς δρόμος να διανυθεί για τους στόχους που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Αγοραστός, τόνισε ότι άλλες χώρες έχουν κάνει ήδη άλματα. Ενδεικτικά, η Σουηδία έχει ανακοινώσει ότι σε τρία χρόνια θα έχει φτάσει τους στόχους, που σημαίνει εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας το 2028. Ακολουθεί η Αυστραλία, την ώρα που στη χώρα μας «ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος πλήρως για τον εμβολιασμό», όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να κάνει γνωστά σε όλους τα οφέλη του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου, έως το 2021 το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα κορίτσια 11-18 ετών διαμορφωνόταν σε 55,4%, αλλά μόλις 43,8% για τις ηλικίες 11-14 ετών. Εως το τέλος του 2022 το εμβολιαστικό ποσοστό στα κορίτσια ανέβηκε στο 66,5%. «Φαίνεται ότι το 2024 έχουμε μετακινήσει ικανοποιητικά τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες κάτω των 15 ετών», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου σημειώνοντας όπως και οι υπόλοιποι επιστήμονες το περιθώριο βελτίωσης που υπάρχει.
Στη Συνέντευξη συμμετείχαν ακόμη η ογκολόγος – παθολόγος, Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Αμάντα Ψυρρή, ο Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Στρατηγός και χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας, Κώστας Νταλούκας, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, Μαρία Σακουφάκη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γιώργος Καπετανάκης.
Διαβάστε επίσης
Λοίμωξη HPV: Καθοριστικός ο έγκαιρος εμβολιασμός σε αγόρια και κορίτσια 9-14 ετών
Καρκίνος τραχήλου μήτρας – Ιός HPV: Τι καθυστέρησε την έναρξη των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων