Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα τα συνεχόμενα κρούσματα μηνιγγίτιδας. Το πιο πρόσφατο που αναφέρθηκε βρίσκεται στο Νοκοσομείο Βόλου αλλά παραμένει σε σταθερή κατάσταση. Ωστόσο, το αμέσως προηγούμενο που συνέβη στον Πύργο, αφορούσε την άτυχη 54χρονη που κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες.

Συμβουλές και τρόπους με τους οποίους μπορεί ο κόσμος να προστατευτεί από τη μηνιγγίτιδα μοιράστηκε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενόψει και των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Αναφορικά με τις αιτίες που έχουν προκαλέσει την έξαρση των περιστατικών, ο Αθανάσιος Τσακρής αναφέρει ότι πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης μετά Covid περιόδου.

«Φαίνεται όμως ότι συνδέεται και με την παράλληλη αύξηση των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων που επίσης παρατηρείται τα χρόνια μετά την πανδημία – και τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένα, λόγω εποχής», συμπληρώνει ο ειδικός.

Όσον αφορά στη συσχέτισή της μηνιγγίτιδας με τις αναπνευστικές λοιμώξεις, ο ειδικός αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, προϋπόθεση για την εκδήλωσή της είναι ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα, στο επιθήλιο του οποίου προσκολλάται ο μηνιγγιτιδόκοκκος».

«Επομένως, η ακεραιότητα και η καλή υγεία του βλεννογόνου του στόματός μας έχουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας. Αν όμως έχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η δομή του επιθηλίου ενδέχεται να έχει μεταβληθεί, όπως και ο επιθηλιακός φραγμός να έχει διασπαστεί και έτσι τα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση αυτή κάποια μικρόβια ενδέχεται να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκληθεί μηνιγγίτιδα», προσθέτει ο Αθανάσιος Τσακρής.

Απαντώντας σε μία σημαντική απορία που απασχολεί το κοινό με την έξαρση της μηνιγγίτιδας – πώς μπορεί να προφυλαχθεί κανείς από αυτήν – ο καθηγητής μικροβιολογίας τονίζει τα εξής:

«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μεγάλο ποσοστό των φορέων της μηνιγγίτιδας (25-30%) είναι ασυμπτωματικοί, ενώ η διεισδυτική μορφή της λοίμωξης είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρά ταύτα, η εμβολιαστική κάλυψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν οι κρίσιμες παράμετροι, τόσο για την πρόληψη της μετάδοσης όσο και για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου».

Σημειώνεται πως ο πρόσφατος θάνατος της 54χρονης από τον Πύργο προκλήθηκε από το ίδιο στέλεχος μηνιγγίτιδας που είχε μολύνει και τον νεαρό φοιτητή στην Πάτρα.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Αθανασίου Τσακρή:

«ΠΕΡΙ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

1. Σε τι οφείλεται η έξαρση των περιστατικών μηνιγγίτιδας;
Η σταδιακή αύξησή τους τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης μετά Covid περιόδου. Φαίνεται όμως ότι συνδέεται και με την παράλληλη αύξηση των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων που επίσης παρατηρείται τα χρόνια μετά την πανδημία – και τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένα, λόγω εποχής.

2. Τι σχέση έχει η μηνιγγίτιδα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις;
Με δεδομένο ότι η μετάδοσή της γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού, προϋπόθεση για την εκδήλωσή της είναι ο αποικισμός του ρινοφάρυγγα, στο επιθήλιο του οποίου προσκολλάται ο μηνιγγιτιδόκοκκος. Επομένως, η ακεραιότητα και η καλή υγεία του βλεννογόνου του στόματός μας έχουν καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας. Αν όμως έχει προηγηθεί ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η δομή του επιθηλίου ενδέχεται να έχει μεταβληθεί, όπως και ο επιθηλιακός φραγμός να έχει διασπαστεί και έτσι τα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση αυτή κάποια μικρόβια ενδέχεται να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκληθεί μηνιγγίτιδα.

3. Πώς μπορεί να προφυλαχθεί κανείς;
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μεγάλο ποσοστό των φορέων της μηνιγγίτιδας (25-30%) είναι ασυμπτωματικοί, ενώ η διεισδυτική μορφή της λοίμωξης είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρά ταύτα, η εμβολιαστική κάλυψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν οι κρίσιμες παράμετροι, τόσο για την πρόληψη της μετάδοσης όσο και για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου.»

Ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός στο νοσοκομείο Βόλου από κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 30χρονη

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό νυχτερίδας που θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο

Σχεδόν 100 κρούσματα ιλαράς μέσα λίγες εβδομάδες στο Τέξας και το Νέο Μεξικό