Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας 175, στην Αθήνα που ξεκλείδωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, για να εισέλθουν οι ασθενείς, καθώς απουσίαζαν και οι τρεις φαρμακοποιοί που είχαν τα κλειδιά, συμπληρώνει σε λίγες ημέρες τέσσερα χρόνια λειτουργίας.

Το κλίμα που επικρατούσε τον Φεβρουάριο του 2020 στην παράδοσή του, ενός νέου και σύγχρονου σε υποδομές και προσωπικό, φαρμακείου στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα στους πλέον ευάλωτους, στους ογκολογικούς ασθενείς και άλλους βαρέως πάσχοντες, δεν ήταν πανηγυρικό. Τα φαρμακεία ήταν δεκάδες – συνολικά 34 τότε- αλλά οι ουρές της ντροπής σχηματίζονταν καθημερινά έξω από αυτά.

Με στοχευμένες παρεμβάσεις η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μόλις δύο μήνες μετά την πρώτη διακυβέρνηση της ΝΔ, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών και τη διανομή των ογκολογικών φαρμάκων απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να συρρικνωθούν οι ουρές και να μειωθεί η ταλαιπωρία.

Ο όγκος των ασθενών και οι αυξημένες ανάγκες 

Ο εφετινός Φεβρουάριος βρίσκει τα φαρμακεία του ασφαλιστικού Οργανισμού σε μία δίνη αλλαγών, με γνώμονα στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των περίπου 130.000 ασθενών που απευθύνονται κάθε μήνα σε αυτά για το ακριβό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, φάρμακό τους. Το 2020 οι ασθενείς που εξυπηρετούνταν ήταν περίπου 85.000.

Ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται συνολικά 3.246 κωδικούς Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), από τους οποίους διακινούνται περίπου 1.500 ανά έτος. Τα φάρμακα αυτά είναι ακριβά και αφορούν σε ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες και αρκετές φορές χρόνιους ασθενείς. Ενδεικτικά, το 2023 εκτελέστηκαν περισσότερες από 3,6 εκατ. συνταγές για τα 1.500 σκευάσματα της κατηγορίας ΦΥΚ, με το 40% αυτών στην Αττική.

Το περιστατικό με το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στους Αμπελόκηπους, δίπλα στο Ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», που καταγγέλθηκε από συγγενή ασθενούς στον ίδιο τον υπουργό, ουσιαστικά επιτάχυνε μια διαδικασία που είχε δρομολογηθεί προ μηνών από το υπουργείο Υγείας: τη διεύρυνση των καναλιών πρόσβασης στα ΦΥΚ για τους ασθενείς και την ανανέωση του μοντέλου λειτουργίας των φαρμακείων του Οργανισμού. Ενός μοντέλου που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο του 2012, εσπευσμένα, όπως οι περισσότερες μνημονιακές υποχρεώσεις που υλοποίησε η χώρα.

Από τα ιδιωτικά φαρμακεία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

«Τότε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ήθελαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα τεράστιας σπατάλης και πολλών παράλληλων εξαγωγών τέτοιων φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης. Οι λόγοι δεν έχουν αρθεί. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν για τα πολύ ακριβά φάρμακα» υπενθύμισε ο κ. Γεωργιάδης, την περασμένη εβδομάδα, περιγράφοντας τον νέο οδικό χάρτη για τους ασθενείς που χρειάζονται τα ΦΥΚ.

Μέχρι το 2012 οι ασθενείς που ελάμβαναν ακριβές θεραπείες για σοβαρά και χρόνια νοσήματα, όπως νεοπλασίες, αυτοάνοσα κ.α., εξυπηρετούνταν είτε από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας είτε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Η εκτόξευση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα στα 5,1 δισ. ευρώ το 2009 (από περίπου 2 δισ. ευρώ το 2003) οδήγησε σε σειρά αυστηρών μέτρων όταν η χώρα μπήκε στην περίοδο των μνημονίων.

Η ίδρυση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη διακίνηση των ΦΥΚ ήταν ένα από αυτά. Τα ιδιωτικά φαρμακεία τέθηκαν εκτός της διάθεσης ΦΥΚ – τα οποία αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους καθώς το ποσοστό κέρδους που είχαν οι φαρμακοποιοί ήταν κλιμακωτό ανάλογα με την τιμή του (ακριβού) φαρμάκου που μπορούσε να είναι πολλές χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, τα ιδιωτικά φαρμακεία θεωρήθηκαν ως ένας κρίκος της φαρμακευτικής αλυσίδας που «έσπαγε» εύκολα μαζί με τις φαρμακαποθήκες, οδηγώντας σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων και εντείνοντας τις ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα.

Παρότι ο ΕΟΠΥΥ επιχειρούσε να οργανώσει το δίκτυο των φαρμακείων του στην επικράτεια, κοινός παρονομαστής της 12ετούς λειτουργίας τους είναι, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, οι ουρές της ντροπής, που σχημάτιζαν οι πιο ευάλωτοι και ταλαιπωρημένοι ασθενείς. Η έλλειψη προσωπικού εντοπίζεται ως ένα από τα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Οργανισμός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μόνιμο προσωπικό για τα φαρμακεία και βασίζεται κυρίως σε επικουρικούς (συμβασιούχους) φαρμακοποιούς.

Οι ασθενείς παρότι είχαν πρόσβαση και στα φαρμακεία των νοσοκομείων έβρισκαν συνήθως κλειστή την πόρτα. Κι αυτό διότι τα νοσοκομεία έχοντας να διαχειριστούν συρρικνωμένους προϋπολογισμούς κατά τα μνημονιακά χρόνια, προσπαθούσαν να μετακυλίσουν τη δαπάνη για τα ακριβά φάρμακα σε άλλες πηγές του συστήματος, όπως στον ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία του. Έτσι, αντί να διαθέτουν τα ΦΥΚ στους ασθενείς τους, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να τα παραγείλουν στις εταιρίες και να τα πληρώσουν από το δικό τους ταμείο, ουσιαστικά κατηύθυναν τους χιλιάδες ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τις περίφημες σφραγίδες «στερείται» το φάρμακο πάνω στις συνταγές.

Η επιστροφή στα 11.000 φαρμακεία της γειτονιάς

Το 2019 επιχειρήθηκε δραστικά η αντιμετώπιση της ουράς της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο τότε υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής για τη διάθεση των ογκολογικών θεραπειών, για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από τις κλινικές. Αντί να πάνε οι ασθενείς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν τα σκευάσματα που χρειάζονταν, τα παρελάμβαναν εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των κλινικών. Αυτή η διαδικασία αφορά σε φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης και έχει εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς.

Το ίδιο έτος υπογράφηκε άλλο Μνημόνιο Συνεργασίας με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολο Βαλτά, βάσει του οποίου η διάθεση των ΦΥΚ θα γινόταν υπό όρους και προϋποθέσεις και από ένα νέο κανάλι, πέραν των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Τα φαρμακεία της γειτονιάς έμπαιναν και πάλι σε έναν χώρο που γνώριζαν πολύ καλά, στην εξυπηρέτηση των βαρέως πασχόντων. Από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διατίθεντο 44 φάρμακα, ογκολογικά και φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία λαμβάνονται μόνο από το στόμα και διατηρούνται εκτός ψυγείου.

Βάσει του Μνημονίου οι φαρμακοποιοί είχαν δεσμευτεί ότι θα διανέμουν δωρεάν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους έως την 31η Αυγούστου 2020, μετά την οποία θα γίνονταν διαπραγματεύσεις για το ύψος της αμοιβής τους για την υπηρεσία που πρόσφεραν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, η διαδικασία δεν προχώρησε βάσει του χρονοδιαγράμματος, με την περίοδο της πανδημίας κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020 να βάζει ουσιαστικά στον «πάγο» οποιαδήποτε κίνηση. Το σύστημα υγείας είχε εισέλθει σε μία πρωτόγνωρη κρίση, με τα αντανακλαστικά του να ενεργοποιούνται για την αντιμετώπιση της νέας, άγνωστης λοίμωξης.

Από την περίοδο αυτή της υγειονομικής κρίσης όμως προέκυψε ένα άλλο κανάλι πρόσβασης των ασφαλισμένων στα ακριβά φάρμακα, η παράδοση κατ’ οίκον. Το πρόγραμμα αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2022 για τα αντιικά φάρμακα, όταν και υπεγράφη σύμβαση με εταιρεία ταχυμεταφορών για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Και αποτέλεσε τη βάση για τον ΕΟΠΥΥ ώστε να εξυπηρετήσει και άλλες κατηγορίες ασθενών.

Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα διανομής ΦΥΚ σε περίπου 1.850 ασθενείς τον μήνα. Εξυπηρετούνται με την παραλαβή των φαρμάκων τους κατ’ οίκον με κούριερ οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα.

Ο νέος οδικός χάρτης για τους ασφαλισμένους

«Το σχέδιο για τη μείωση της ταλαιπωρίας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν σημαίνει κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, μετά την σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, υπό τη σκιά του κλειστού φαρμακείου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, εκπροσώπων των φαρμακοποιών, των φαρμακευτικών εταιρειών και των ασθενών.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανακούφιση των ασθενών και την εύκολη πρόσβασή τους στα πολύτιμα για τη ζωή τους φάρμακα, επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες:
Ενίσχυση του προσωπικού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Διασύνδεση ιδιωτικών κλινικών με συγκεκριμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Επέκταση της κατ΄οίκον Διανομής ΦΥΚ
Διάθεση ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το σχέδιο υλοποιείται άμεσα, αρχής γενομένης με τις προσλήψεις 20 επικουρικών φαρμακοποιών για την κάλυψη αναγκών στοχευμένα σε επιβαρυμένα λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών που εξυπηρετούν, φαρμακεία. Θα ξεδιπλώνεται όμως τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, οπότε και αναμένεται να φανεί η αλλαγή στην καθημερινότητα των ασφαλισμένων.

Πιο αναλυτικά, εκτός από την άμεση απασχόληση 20 φαρμακοποιών, η άλλη παρέμβαση που θα υλοποιηθεί αφορά την κατανομή εκτέλεσης των συνταγών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ώστε να μην προκαλείται συμφόρηση σε κάποιο σε σχέση με τα άλλα. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι μπορεί η κατανομή να αφορά την εκτέλεση νοσοκομειακών και ατομικών συνταγών κατά τρόπο που να μην συμπίπτουν και να μη δημιουργούν ουρές. Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι γιατί μία δραστική και απλή παρέμβαση όπως αυτή δεν είχε εφαρμοστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν αναδειχθούν τα κενά και τα προβλήματα με αφορμή το φαρμακείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη διασύνδεση έξι ιδιωτικών κλινικών με συγκεκριμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ώστε να λαμβάνουν τα ΦΥΚ για τους ασθενείς τους. Εκτιμάται πως με αυτόν τον τρόπο, της δημιουργίας συγκεκριμένων ζευγαριών κλινικών-φαρμακείων θα μειωθεί κατά 10% η κίνηση στο φαρμακείο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η επέκταση της κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο, καθώς έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη διανομέων που θα παραδίδουν τα φάρμακα κατ’ οίκον.

Η ένταξη των ιδιωτικών φαρμακείων στο δίκτυο διανομής των ΦΥΚ συζητείται αρκετούς μήνες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των φαρμακοποιών. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) μετά την σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί «και με την αξιοποίηση του πανελλαδικού δικτύου των 11.000 φαρμακείων, ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση και η αξιοπρέπεια των ασθενών».

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως υπάρχουν πλέον οι υποδομές, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή διακίνηση των ΦΥΚ και να μην καταγράφονται «παρενέργειες» όπως οι παράνομες εξαγωγές. Μια σημαντική παράμετρος που αφορά όλες τις πλευρές είναι να μην υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία θα εκτινάξει περαιτέρω τις υποχρεωτικές επιστροφές των εταιριών (clawback) που για το 2024 αγγίζει το 1,5 δις ευρώ.

Στη συζήτηση μπαίνει ακόμη το θέμα του πως ορίζεται ένα ΦΥΚ και η αναθεώρηση του σχετικού καταλόγου με τους 3.246 κωδικούς. Υπάρχουν φάρμακα ακριβά, που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Υπάρχουν, όμως, και φάρμακα που κοστίζουν 40-50 ευρώ. Αναφέρεται ενδεικτικά ΦΥΚ για μεταμοσχευμένους με τιμή 16,58 ευρώ για το οποίο οι ασθενείς περιμένουν στην ουρά του ΕΟΠΥΥ. «Αυτό που σκεφτόμαστε, είναι να βρούμε ένα όριο αξίας. Γιατί υπάρχουν φάρμακα 300.000 ευρώ και 50.000 και 10.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και φάρμακα 100 ευρώ, 200 ευρώ, φάρμακα 80 ευρώ. Δεν είναι τόσο εύκολη η απάντηση στο ποιο θα είναι αυτό το όριο» εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, καθώς «αν βάλεις απλώς ένα όριο χρηματικό, μπορείς να προκαλέσεις στρεβλώσεις στην αγορά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διανέμονται περίπου το 1/3 των ΦΥΚ. Δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα σκευάσματα, ωστόσο οι δύο πλευρές καταλήγουν στη διάθεση ολόκληρων θεραπευτικών κατηγοριών, έτσι ώστε ένας ασθενής που παίρνει περισσότερα του ενός σκευάσματα μιας συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας να μη χρειάζεται να πηγαίνει και σε ιδιωτικό φαρμακείο και σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο αποζημίωσης των φαρμακοποιών θα είναι «κατ’ αποκοπήν», δηλαδή θα αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ – και όχι από τον ασθενή- με ένα ορισμένο ποσό για την υπηρεσία που θα προσφέρουν διαθέτοντας το ΦΥΚ. Το ύψος της αποζημίωσης είναι υπό διαπραγμάτευση, ωστόσο έχει αναφερθεί ως βάση το ποσό των 20 ευρώ.

Διαβάστε επίσης 

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: 38 εστίες ταλαιπωρίας για ασθενείς και συνοδούς – «Δεσμεύομαι ότι αυτό το αίσχος θα σταματήσει», είπε ο Γεωργιάδης

Πόσα και ποια φάρμακα θα δίνονται από ιδιωτικά φαρμακεία – Ενημερωθείτε για τη διαδικασία

Αντιγριπικό εμβόλιο: Δείτε πόσοι έχουν εμβολιαστεί από τον φαρμακοποιό τους έως τώρα