Σημαντική είναι η επίπτωση του ιού Mpox στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα νεότερα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Μεταξύ των δύο τελευταίων εκθέσεών του για την κυκλοφορία του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες, τα δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, σε διάστημα περίπου ενός μήνα (12 Δεκεμβρίου 2024 έως 14 Ιανουαρίου 2025), καταγράφηκαν στη χώρα μας 18 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 129.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών χωρών της Ευρώπης όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα κρούσματα Mpox. Συνολικά, από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 14 Ιανουαρίου 2025 αναφέρθηκαν 123 περιστατικά από 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). Η κατανομή έχει ως εξής:

Γερμανία: 50 κρούσματα
Ελλάδα: 18
Ισπανία: 17
Γαλλία: 8
Βέλγιο και Ολλανδία: από 6
Ιταλία: 5
Ιρλανδία: 4
Τσεχία: 2
Μάλτα: 2
Βουλγαρία: 1
Κύπρος: 1
Πολωνία: 1
Πορτογαλία: 1
Σουηδία: 1

Ο ιός Mpox που ήταν παλαιότερα γνωστός ως «ευλογιά των πιθήκων», προκαλεί εδώ και 2,5 χρόνια παγκόσμια έξαρση. Στην Ελλάδα από την αρχή επιτήρησης του ιού, τον Μάιο του 2022 έως τις 14 Ιανουαρίου 2025 έχουν καταγραφεί συνολικά 129 κρούσματα, με το τελευταίο τρίμηνο η δραστηριότητα του ιού να είναι άξια αναφοράς. Χαρακτηριστικά, στις αρχές  Οκτωβρίου το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 102.

Στο στέλεχος 1b του ιού Mpox είναι αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία στις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό παραμένει η χώρα που πλήττεται περισσότερο. Ωστόσο, τα πρόσφατα κρούσματα Mpox που συνδέονται με ταξίδια, μεταξύ άλλων και σε χώρες της Ευρώπης, δείχνουν τον κίνδυνο μη ανιχνευόμενης μετάδοσης σε άλλες χώρες εκτός Αφρικής, εγείροντας τον προβληματισμό της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης

Sandra Gewehr: H γυναίκα που «πολεμάει» τα κουνούπια

Αυξάνονται τα εισαγόμενα κρούσματα Oropouche στην Ευρώπη – Το ECDC συμβουλεύει

Δάγκειος πυρετός: Πέντε κινήσεις «κλειδί» από τον ΠΟΥ για την αποφυγή επιδημιών