Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η δίαιτα και η άσκηση ήταν οι μοναδικές επιλογές για πολλούς ανθρώπους που ήθελαν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, οι πρόσφατες φαρμακευτικές εξελίξεις οδήγησαν στην ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους. Αυτά βασίζονται σε φυσικές ορμόνες του εντέρου, όπως οι GLP και GIP, που βοηθούν στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής.

Τα φάρμακα που βασίζονται στο GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, λειτουργούν βοηθώντας τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερη πείνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού – οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά στη βοήθεια για απώλεια βάρους. Σε κλινικές δοκιμές ατόμων με παχυσαρκία, αυτά τα φάρμακα οδήγησαν σε απώλεια βάρους που έφτασε έως και το 20% του σωματικού βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλο το βάρος που χάνεται δεν είναι μόνο λίπος. Έρευνες δείχνουν ότι έως και το ένα τρίτο αυτής της απώλειας βάρους προέρχεται από τη λεγόμενη «μη λιπώδη μάζα» – η οποία περιλαμβάνει τη μυϊκή και οστική μάζα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται επίσης όταν κάποιος ακολουθεί δίαιτα ή υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Οι μύες και τα οστά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Οι μύες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για πολλούς λόγους, όπως το ότι μας βοηθούν να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικός σε άτομα με χαμηλότερα επίπεδα μυϊκής μάζας.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται επίσης με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 – όπου τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, νευρικές βλάβες, έλκη και λοιμώξεις στα πόδια, καθώς και σε προβλήματα κυκλοφορίας, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Χρειαζόμαστε τα οστά μας να είναι δυνατά, ώστε να μπορούμε να εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη απόλυτα σίγουροι γιατί οι άνθρωποι χάνουν μη λιπώδη μάζα κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους – αν και υπάρχουν κάποιες θεωρίες.

Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, οι πρωτεΐνες των μυών διασπώνται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναδομηθούν. Και, επειδή ασκείται λιγότερη πίεση στα οστά λόγω του χαμένου βάρους, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ανανέωση των οστών –τη διαδικασία κατά την οποία το παλιό οστό αφαιρείται και σχηματίζεται νέο οστό, οδηγώντας σε λιγότερη παραγωγή οστικής μάζας από πριν την απώλεια βάρους.

Επειδή τα φάρμακα GLP-1 είναι τόσο νέα, δεν γνωρίζουμε ακόμη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απώλειας βάρους που επιτυγχάνεται με τη χρήση τους. Δεν μπορούμε λοιπόν να είμαστε απολύτως σίγουροι πόση μη λιπώδης μάζα θα χάσει κάποιος κατά τη χρήση αυτών των φαρμάκων ή γιατί συμβαίνει αυτό.

Είναι δύσκολο να πούμε εάν η απώλεια μη λιπώδους μάζας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα μακροπρόθεσμα ή αν αυτό θα υπερέβαινε τα πολλά οφέλη που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα.

Διατήρηση μυϊκής και οστικής μάζας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ενώ παίρνετε φάρμακα GLP-1 για την απώλεια βάρους ώστε να διατηρήσετε τη μυϊκή και οστική σας μάζα.

Η έρευνα δείχνει ότι η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να είναι χρήσιμες για τη μείωση της απώλειας μη λιπώδους μάζας κατά την απώλεια βάρους. Ένα από τα καλύτερα είδη άσκησης είναι η προπόνηση αντίστασης ή η προπόνηση με βάρη. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ η πρωτεΐνη θα μας βοηθήσει να τη διατηρήσουμε και να την αναπτύξουμε.

Διαβάστε επίσης

Παχυσαρκία: 15 νέα φάρμακα για την καταπολέμησή της που αλλάζουν τον κόσμο

Λιπώδες ήπαρ: Τα πασίγνωστα φάρμακα που μπορούν να μειώνουν το λίπος

Απώλεια βάρους:1 στους 4 προτιμά τη φαρμακευτική λύση, αλλά χωρίς να συμβουλευτεί γιατρό