Για υπερδιπλάσιο φόρτο εργασίας στην πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου «Λαϊκό», που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς, κάνουν λόγο 258 γιατροί με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και τη διοίκηση του Λαϊκού.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας του ιατρικού προσωπικού είναι η αλλαγή στον τρόπο εφημέρευσης από 1/1/2024 και η πρόβλεψη πρωινής εφημερίας καθημερινά.  «Το ιατρικό προσωπικό που πρέπει να απασχολείται στα πρωινά ΤΕΠ έχει υπερδιπλασιαστεί (με αντίστοιχη μείωσή του από τις κλινικές). Οι ώρες απλήρωτης υπερεργασίας μας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πολλές προγραμματισμένες παρακλινικές εξετάσεις (π.χ υπέρηχοι) ήδη νοσηλευόμενων ασθενών αναβάλλονται ή προγραμματίζονται καθυστερημένα. Διαταράσσεται σημαντικά η εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων ενώ προγραμματισμένες επεμβάσεις αναβάλλονται. Ως εκ τούτου, η ορθή και επιστημονικά σωστή διακίνηση των περιστατικών είναι δυσχερέστερη, πολλά από τα τακτικά ιατρεία είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους, και η πιθανότητα ιατρικών λαθών όταν λειτουργούμε διαρκώς σε κατάσταση εφημερίας έχει αυξηθεί. Παράλληλα, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου καθιστούν αδύνατη τη σωστή λειτουργία των πρωινών ιατρείων σε καθεστώς γενικής εφημερίας», επισημαίνουν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τους ίδιους, όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα η κατάσταση για τους ασθενείς όχι μόνο να μη βελτιώνεται, αλλά να έχει επιδεινωθεί. «Οι αναμονές στα ΤΕΠ παραμένουν πολύωρες, η διάρκεια νοσηλείας των ασθενών έχει αυξηθεί, ενώ τα ράντζα αποτελούν πλέον μόνιμη καθημερινότητα». 

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου «Λαϊκό» σημειώνει ότι και πριν την εφαρμογή του νέου αυτού τρόπου εφημέρευσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων καθιστούσαν τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος οριακή. «Πλέον, με τη σημαντικότατη αύξηση των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε κάθε δεύτερη μέρα – την ώρα που το προσωπικό παραμένει το ίδιο – το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί. Στην όλη κατάσταση συμβάλλει και η απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην Αττική, αλλά και η αποσάθρωση των Δημόσιων Δομών Υγείας στην Περιφέρεια ιδίως των γειτονικών Περιφερειών».

Ειδήσεις σήμερα:

Covid-19: Πάνω από 500 νέες εισαγωγές, 6 διασωληνώσεις και 15 θάνατοι – Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης

Γιατροί καταγγέλλουν αναγκαστικές και ακατάλληλες εφημερίες στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Οι 4 πιο δημοφιλείς ιατρικές ειδικότητες – Οι περιφέρειες με τους περισσότερους γιατρούς