«Καταπέλτης» για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας είναι τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Ένα στα τρία άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στην ικανοποίηση αναγκών υγείας, σχεδόν οκτώ στους δέκα έχουν μειώσει τις δαπάνες τους για βασικές ανάγκες ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της υγείας τους, τέσσερις στους δέκα αντιμετωπίζουν τις μεγάλες λίστες αναμονής στο ΕΣΥ και μόνο τρεις στους δέκα δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα.
Υπό το «βάρος» των στοιχείων της έρευνας, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί ευκαιρία δράσης και εύρεσης λύσεων στα προβλήματα προσβασιμότητας σε υπηρεσίες υγείας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Η μελέτη της ΕΣΑμεΑ πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.696 ατόμων το διάστημα από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά σε σχέση με τα ευρήματα της μελέτης, το 31% των ατόμων με αναπηρία, χρόνια ή σπάνια πάθηση αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Ένα ποσοστό 39,5% στερήθηκε τουλάχιστον μία φορά ιατρική επίσκεψη, ενώ το 43% των ερωτηθέντων βρέθηκε να στερείται οδοντιατρικής φροντίδας. Επίσης, το 40% χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει, με την αιτία να είναι για την πλειονότητα (68,3%) η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση από τις εξετάσεις. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψει τις ανελαστικές ανάγκες υγείας του. Μάλιστα, το ποσοστό ατόμων με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από το κόστος της υγείας σε βάρος βασικών αναγκών διαβίωσης σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος και είναι αυξημένο στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Χαμηλός βαθμός ικανοποίησης από το ΕΣΥ
Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβασή τους στο ΕΣΥ. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις 3 στους 10 ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν ως καλό ή πολύ καλό το επίπεδο προσβασιμότητας, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών κρίσεων για το επίπεδο προσβασιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων καταγράφηκαν από τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, σπάνιες παθήσεις, νευρολογικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, τύφλωση, νευρομυϊκές παθήσεις και κινητική αναπηρία.
Καθόλου ή ελάχιστα ικανοποιημένοι βρέθηκαν να είναι οι συμμετέχοντες ειδικά από τον χρόνο αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με το 56,5% να εκφράζει ικανοποίηση από 1 έως 3 (με ανώτερο βαθμό το 10). Επίσης, μικρή είναι η ικανοποίηση για την επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με τους μισούς συμμετέχοντες (55%) να εκφράζουν ικανοποίηση από 1 έως 3. Επίσης, οι συμμετέχοντες στη μελέτη βρίσκουν ανεπαρκές το υλικό φροντίδας νοσηλευομένων ασθενών (για παράδειγμα παροχή κλινοσκεπασμάτων).
Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων και οργανωμένων κέντρων διάγνωσης, παρακολούθησης, διαχείρισης και θεραπείας, που να καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες της πάθησης, το γενικό ποσοστό των αρκετά και πολύ ικανοποιημένων υπολογίστηκε σε 38%. Η έρευνα περιλαμβάνει ευρήματα και σε σχέση με τον Προσωπικό Γιατρό. Ειδικότερα, μόνο οι μισοί από όσους ερωτηθέντες διαθέτουν Προσωπικό Γιατρό απευθύνθηκαν σε αυτόν σε περίπτωση που χρειάστηκε να απευθυνθούν σε κάποιον πάροχο υπηρεσιών υγείας για να εξεταστούν ή να λάβουν ιατρική συμβουλή για κάποιο μη επείγον πρόβλημα υγείας.
Οι υπεύθυνοι της ΕΣΑμεΑ διαπίστωσαν ότι το σύστημα Υγείας έχει δομικά ελλείμματα και συστημικές ανεπάρκειες σε όλες τις βαθμίδες και όλες τις κατηγορίες παροχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιορίζεται κυρίως σε στοιχειώδεις παροχές. «Τα αναλυτικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας που προέκυψαν από και για καθεμία και κάθε έναν από εμάς θα αποτελέσουν το κύριο συλλογικό εργαλείο για τον σχεδιασμό πολιτικών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, πάντα με γνώμονα την κεφαλαιώδη αρχή «Τίποτα χωρίς εμάς». Με αυτή την έρευνα θέλαμε να βοηθήσουμε να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις του αναπηρικού κινήματος, να βοηθήσουμε να δοθούν λύσεις πιο φιλικές και πιο κοντά στις ανάγκες του κόσμου που εκπροσωπούμε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας. Ο ίδιος αναμένεται να παραδώσει σήμερα τη μελέτη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και στα συναρμόδια Υπουργεία.
Μια δυνατή γυναίκα που δεν είναι ηρωίδα – Είναι απλώς μια μητέρα που αγωνίζεται για το παιδί της
Σπάνιοι ασθενείς: Μια πολύτιμη Ζεύξη τους κάνει ορατούς και αναδεικνύει το δύσκολο ταξίδι τους
Απίστευτη ταλαιπωρία για τον πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας στο «Γεννηματάς» – Τι καταγγέλλει