Για τον κομβικό ρόλο των φαρμακοποιών στην αύξηση της ανοσοποίησης του πληθυσμού και την προστασία της δημόσιας υγείας κατ’ επέκταση, μίλησε ο κ. Σεραφείμ Ζήκας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ), Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
«Μέχρι χθες, είχαν πραγματοποιηθεί 900.000 εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία και 300.000 με ιατρική συνταγή», τόνισε ο κ. Ζήκας και επικαλέστηκε τις συστάσεις από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ στην Ευρώπη για ενίσχυση του ρόλου των φαρμακοποιών.
Σε πέντε λεπτά στο φαρμακείο 1 στους 2 Ευρωπαίους
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το 58% των πολιτών έχουν πρόσβαση σε 5 λεπτά στο φαρμακείο και το 98% σε μισή ώρα. Καταλαβαίνετε ότι στη χώρα μας, με ένα δίκτυο τόσο εκτεταμένο, και με τέτοια προσβασιμότητα, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ. Ζήκας. Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν 38 υπηρεσίες σχετιζόμενες με τα φαρμακεία, από τη χορήγηση φαρμάκων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, έως υπηρεσίες διαχείρισης των παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων.
«Μέσα από αυτές τις διαδικασίες διασφαλίζεται η υγεία των ασθενών, και κατευθύνουμε τα άτομα να συζητούν με τους γιατρούς τους για τη διαχείριση των ασθενειών τους» Η ποιότητα της ζωής βελτιώνεται μέσα από τις εξελίξεις των επιστημών υγείας αλλά και της αυξημένης αποτελεσματικότητας των νέων φαρμακευτικών προϊόντων, παράγοντες κρίσιμοι για τη χώρα μας, καθώς διαθέτει έναν γηρασμένο πληθυσμό κατά 30%, ο οποίος υπολογίζεται θα ανέλθει στο 60% έως το 2050.
Η ουσιαστική συμβολή των φαρμακοποιών
Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας περιλαμβάνει την πρόληψη και τον εμβολιασμό, επεσήμανε ο κ. Ζήκας, και εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη του στόχου είναι η πολύπλευρη συμμετοχή των φαρμακείων και φαρμακοποιών, από την πρόσβαση σε φάρμακα και εμβολιασμούς και τη φροντίδα για τη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή έως την σωστή ενημέρωση για την αξία της πρόληψης και την άρση αμφιβολιών περί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων, όπως οι εμβολιασμοί.
«Περισσότεροι από 8.000 φαρμακοποιοί έλαβαν πιστοποίηση, μετά τη νομοθετική ρύθμιση, για διενέργεια αντιγριπικών εμβολιασμών και αντιτετανικό ορό» ανέφερε ο κ. Ζήκας, που εξήγησε ότι, χάρη στις συνεχώς νέες τεχνολογίες τα εμβόλια γίνονται συνεχώς πιο αποτελεσματικά και ασφαλή, ενώ για η τεχνολογία επιτρέπει και την ψηφιοποίηση του επικαιροποιημένου κάθε φορά εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.
«Εμείς συμβάλλουμε σε αυτό το έργο, παρέχοντας διαρκή υποστήριξη στους πολίτες, για την ενημέρωση και την προστασία τους από νοσήματα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας τους» ανέφερε και επεσήμανε ξανά την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου τους στα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Στη μάχη κατά της διστακτικότητας
Κομβικός είναι ο ρόλος των φαρμακοποιών και στη μάχη κατά της διστακτικότητας, όπως το απέδειξαν και κατά την πανδημία COVID-19. «Παρέχουμε αξιόπιστες πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι φαρμακοποιοί, μέσω της καθημερινής μας επαφής, υπενθυμίζουμε τον εμβολιασμό στους ευάλωτους πληθυσμούς, παρέχουμε ολοκληρωμένες συμβουλές για τα φάρμακα και τα εμβόλια, ενημερώνουμε για τις πιθανές παρενέργειες, που είναι σπάνιες -όπως π.χ. οι αλλεργίες- ή εξηγούμε ότι η αλλεργία στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη. Συμμετέχουμε, επίσης, στη φαρμακοεπαγρύπνηση, παρακολουθώντας συνεχώς την ασφάλεια των φαρμάκων» εξήγησε.
Καταληκτικά, ο κ. Ζήκας τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι θεσμοί επισημαίνουν σε κυβερνήσεις, εθνικά συστήματα υγείας και κάθε εμπλεκόνενο φορέα να αξιοποιούν ακόμα περισσότερο τους φαρμακοποιούς και τις ψηφιακές δεξιότητες που ανέπτυξαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Η ενίσχυση των φαρμακοποιών στα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι πλέον κρίσιμη.
Γιάννης Τούντας: «Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες»
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Χωρίς ψηφιακά δεδομένα στην υγεία, είναι σαν να προχωράς χωρίς GPS»
Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Πρώτη φορά που η χώρα μας ανταποκρίνεται στον τομέα της πρόληψης»