Σημαντικοί υγειονομικοί κίνδυνοι κρύβονται στις πλημμύρες στην Ισπανία που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 217 ανθρώπους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί για την πιθανότητα έξαρσης νοσημάτων και καλεί σε επιτήρηση ώστε να αποφευχθούν συρροές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ECDC σε πρόσφατη έκθεσή του, οι πλημμύρες είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος φυσικής καταστροφής στην Ευρώπη. «Οι ξαφνικές πλημμύρες αποτελούν σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που είναι δύσκολο να προβλεφθούν και προκαλούν σημαντική καταστροφή. Τέτοια φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι πληγείσες περιοχές στην Ισπανία αντιμετωπίζουν άμεσες ανάγκες ανταπόκρισης σε επιχειρήσεις διάσωσης, εκκενώσεις», σημειώνει το ECDC.

Οι πληγείσες περιοχές μπορεί να εξετάσουν τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης βασισμένων σε συμβάντα, ώστε να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε πιθανές εξάρσεις νοσημάτων. Οι μηχανισμοί για την έγκαιρη ανίχνευση και ενημέρωση σχετικά με συρροές νοσημάτων θα πρέπει να ενισχυθούν, όπως εξηγούν οι ειδικοί του ECDC. Επικαλούμενοι τη βιβλιογραφία τονίζουν ότι ότι οι γαστρεντερικές λοιμώξεις (καμπυλοβακτηρίωση, κρυπτοσποριδίωση, μόλυνση από E. coli), η λεπτοσπείρωση, η λεγιονέλλωση και οι λοιμώξεις από ιό hanta έχουν συνδεθεί με πλημμυρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη εξάρσεων νοσημάτων στις πληγείσες από πλημμύρες κοινότητες, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο:

  • Η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού, καθώς και η χρήση μάσκας είναι σημαντικά, ιδιαίτερα για όσους φιλοξενούνται σε καταφύγια.
  • Η χρήση κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού για τον καθαρισμό πλημμυρισμένων κτιρίων και άλλων χώρων.
  • Σχέδια διαχείρισης νερού για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του βακτηρίου της λεγιονέλλας.
  • Οι πλημμυρισμένες περιοχές σε ορισμένα από τα τρέχοντα πληγέντα σημεία ίσως χρειαστεί να παρακολουθούνται και ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν για την πρόληψη αύξησης των πληθυσμών κουνουπιών, ανάλογα με τις μέσες θερμοκρασίες, καθώς η Ισπανία μπαίνει στους ψυχρότερους μήνες.
  • Η επικοινωνία κινδύνου προς τις πληγείσες κοινότητες αποτελεί κρίσιμο μέρος της ανταπόκρισης στις πλημμύρες. Κύριοι τομείς επικοινωνίας περιλαμβάνουν τα μέτρα υγιεινής, την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, την ασφάλεια των τροφίμων, την καθοδήγηση για ασφαλή καθαρισμό των πλημμυρισμένων περιοχών και την πρόληψη ζωονόσων και άλλων ασθενειών.
  • Κύριες αρχές της επιτυχημένης επικοινωνίας κινδύνου περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό ενός αξιόπιστου εκπροσώπου και την παροχή σαφών και εφαρμόσιμων συμβουλών, με μηνύματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πληγέντων κοινοτήτων.

«Οι κίνδυνοι λοιμωδών νοσημάτων μετά από πλημμύρες δεν αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία και την ευημερία των πλημμυροπαθών κοινοτήτων. Πολλοί άλλοι υγειονομικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών στην υγειονομική περίθαλψη, των περιβαλλοντικών κινδύνων (π.χ. δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, έκθεση σε επικίνδυνα χημικά) και του ψυχολογικού στρες, μπορούν να προκαλέσουν οξείες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και αύξηση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε αυτές τις περιοχές», καταλήγει το ECDC.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρία «θαύματα» μεταμοσχεύσεων: Η Ελένη, η Μαρία και ο Κωνσταντίνος χρωστούν τη ζωή τους σε αυτόν τον επιστήμονα

Οι αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων φέρνουν αναστάτωση στο ΕΣΥ

Καινοτομία: Η χάρτινη συσκευή ελάχιστου κόστους που ανιχνεύει τον καρκίνο σε μόλις 60 λεπτά