Η συζήτηση περί αιτιώδους συνάφειας ανάμεσα σε ποδηλασία και καρκίνο του προστάτη αναζωπυρώθηκε μετά την αποκάλυψη του πoλυ-Ολυμπιονίκη ποδηλάτη, Chris Hoy, ότι πάσχει από επιθετική μορφή της νόσου. Σε ανακοίνωσή του προ ημερών, ο 48χρονος Chris, ο οποίος έχει κερδίσει 11 ολυμπιακά μετάλλια, ανακοίνωσε ότι του απομένουν «δύο με τέσσερα χρόνια ζωής» λόγω της θανατηφόρας ασθένειάς του. Η είδηση προκάλεσε κύματα σοκ και θλίψης στους θαυμαστές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επέστρεψε η ανησυχία
Η περίπτωση ενός φαινομενικά υγιούς άνδρα, όπως ο Hoy -κυρίως, όμως, ποδηλάτη-, που νόσησε από μια ασθένεια που συνήθως αφορά μεγαλύτερες ηλικίες, πυροδότησε εκ νέου ανησυχίες και ερωτηματικά για το αν η ποδηλασία αποτελεί πιθανό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο. Με δεδομένα ότι ένας στους δέκα ενήλικους άνδρες κάνει ποδήλατο -διπλάσια αναλογία από των γυναικών- και ότι η δραστηριότητα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στους ενήλικες 50 έως 60 ετών, η αγωνία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύλογη.
Η σχέση προστάτη και ποδηλασίας
Η βασική υπόθεση της επικίνδυνης σύνδεσης επικεντρώνεται στην πίεση που ασκούν τα καθίσματα των ποδηλάτων στο περίνεο, με αποτέλεσμα να ερεθίζεται ο προστάτης λόγω της θέσης του. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ποδηλασία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA) στις αιματολογικές εξετάσεις. Το PSA απελευθερώνεται από τον προστάτη και τα αυξημένα επίπεδά του μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα στον αδένα. Κάποιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα επίπεδα PSA αυξάνονται έως και 48 ώρες μετά την ποδηλασία.
Η μελέτη του 2014 και τα αντικρουόμενα αποτελέσματα
Μια μελέτη του 2014 από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (University College London-UCL) συμπέρανε ότι οι άνδρες 50 ετών που ποδηλατούσαν για περισσότερες από εννέα ώρες την εβδομάδα διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με εκείνους που αφιέρωναν λιγότερες ώρες στη δραστηριότητα.
Ωστόσο, μεταγενέστερες έρευνες, όπως μελέτη του 2020 στο Journal of Clinical Urology σε δεδομένα από 8.000 ποδηλάτες, δεν εντόπισε σύνδεση μεταξύ ποδηλασίας και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα, σειρά από έρευνες έχουν καταλήξει στα προστατευτικά οφέλη της ποδηλασίας έναντι της νόσου.
Τα οφέλη της ποδηλασίας για την υγεία
Πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη, με συμμετοχή περισσότερων των 50.000 ανδρών, έδειξε ότι όσοι ασκούνται τακτικά, συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας, έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ανάμεσα στα ευρήματα, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που επιδίδονται τακτικά σε καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις έχουν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Ακόμα και στην επίμαχη μελέτη του 2014, οι συγγραφείς παρότρυναν τους άνδρες να συνεχίσουν να κάνουν ποδήλατο για τα συνολικά οφέλη που εξασφαλίζει για την υγεία, γράφοντας: «Δεν θα συνιστούσαμε να μειώσουν το ποδήλατο. Η ποδηλασία έχει πολλά φυσικά και ψυχικά οφέλη που, επί του παρόντος, υπερβαίνουν τους όποιους κινδύνους μπορεί να ενέχει».
Για την καλή υγεία του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνος στους άνδρες και δεύτερη αιτία θανάτου στον ανδρικό πληθυσμό. Για τη διαφύλαξη της υγείας, οι ουρολόγοι συστήνουν μια σειρά από παρεμβάσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως διατήρηση φυσιολογικού βάρους, μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών και μικρότερη κόκκινου κρέατος, τακτική άσκηση, διαχείριση του άγχους, αποφυγή του καπνίσματος κ.α..
Είδατε αίμα στο πέος; Πόσο σοβαρό είναι – Τι πρέπει να κάνετε
Καρκίνος Προστάτη: Η μη επεμβατική θεραπεία που εξασφαλίζει ίαση και ποιότητα ζωής
Υπερπλασία – Καρκίνος προστάτη: Η μέθοδος που διαφυλάσσει στύση και γονιμότητα