Σε επιφυλακή τίθενται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων της ευλογιάς των προβάτων, καθώς τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κορινθία και τη Μαγνησία, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Στη Μαγνησία εντοπίστηκε κρούσμα σε μονάδα των Καναλίων. Χθες το απόγευμα ελήφθη δείγμα που εστάλη στην Αθήνα για εξέταση και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε πως ήταν θετικό. Έτερο κρούσμα εντοπίστηκε και στην Πελοπόννησο αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στην Κορινθία.
Στο πλαίσιο αυτό, περί τις 17:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα με τους περιφερειάρχες της χώρας και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες καθώς και με σχετικές με την κτηνοτροφία οργανώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της εξάπλωσης αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, αναμένεται να αποφασιστεί μία δέσμη μέτρων έτσι ώστε όχι μόνο να περιοριστεί η εξάπλωση αλλά και να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα τα οποία μπορεί να υπάρχουν σε κτηνοτροφικές μονάδες ανά τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται είναι η απαγόρευση μετακινήσεων των ζώων για τουλάχιστον 10 μέρες, κάτι που ισούται με κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα.
Τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με δεδομένο ότι η ευλογιά των προβάτων είναι πολύ πιο μεταδοτική εν συγκρίσει με την πανώλη.
Όπως έλεγαν στο protothema.gr, αρμόδιες πηγές, στην πανώλη για να αρθούν τα μέτρα έπρεπε μία περιοχή να παραμένει χωρίς κρούσμα για περίπου 25 ημέρες, ενώ για την ευλογιά το διάστημα αυτό φτάνει και τους έξι μήνες, καθώς η νόσος μεταδίδεται και μέσω των πτηνών. Σημειώνεται πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Κατά τις ίδιες πηγές, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά έχουν την αισιοδοξία πως θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα, όπως συνέβη με το παράδειγμα της πανώλης, αλλά και της ευλογιάς στην περιοχή της Φθιώτιδας.