Η 40χρονη Πασχαλίνα, η 4χρονη Μελίνα και ο 4χρονος Cagatay από την Τουρκία, όλοι μεταμοσχευμένοι, προχθές την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά και να γνωρίσουν τους δότες τους. Τους ανθρώπους, που όταν οι τρεις τους πάλευαν με τη λευχαιμία, τούς δώρισαν μυελό των οστών, σώζοντας τη ζωή τους. Τόπος συνάντησης ορίστηκε η σκηνή του αμφιθεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών στο οποίο πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση «Γέφυρες Ζωής» που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», το Κέντρο «Χάρισε Ζωή» και ο φορέας «Choose Life».

Η εκδήλωση είχε ως σκοπό να ακουστούν οι «φωνές» δοτών και ληπτών μυελού των οστών, να τιμηθούν οι δότες, να διαδοθεί το μήνυμα της δωρεάς μυελού των οστών και να υπενθυμίσει η επιστημονική κοινότητα πως μέσω της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης είναι δυνατόν ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους να ιαθούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η προσφορά λίγου σάλιου και στη συνέχεια αίματος εφόσον βρεθεί συμβατότητα.

«Φλόγα σημαίνει αγώνας για ένα ταξίδι με τελικό στόχο την ίαση. Μια τεράστια αγκαλιά που όλοι χωράνε μέσα. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μία πόρτα που οδηγεί στο φως», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου «Φλόγα», κυρία Μαρία Τρυφωνίδου, προκαλώντας το χειροκρότημα του κατάμεστου αμφιθεάτρου. Πρόσθεσε δε τη δυσκολία της να αποτυπώσει σε δέκα λεπτά ομιλίας 42 χρόνια δράσης και αγώνα για τα παιδιά με καρκίνο.

Και η αλήθεια είναι ότι πριν λίγα χρόνια το μεταμοσχευτικό… τοπίο για παιδιά και ενήλικες με αιματολογικές κακοήθειες ήταν πολύ διαφορετικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και ιδρυτής του Κέντρου Δοτών ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή», κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, το 2010 ένας στους τρεις ενήλικες δεν έβρισκε τον δότη του. Αντιθέτως, σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς θα βρουν τους δότες τους μέσα από την παγκόσμια τράπεζα και μάλιστα ένας στους τρεις θα τον βρει μέσα στην Ελλάδα.

Με τα χρόνια και την εντατική εθελοντική προσπάθεια η χώρα μας σήμερα διαθέτει μια αρκετά ισχυρή μεταμοσχευτική αλυσίδα. Οι εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 256.000 και το ελληνικό μητρώο μετρά 5.000 μοσχεύματα. Επίσης, η «Φλόγα» μέχρι σήμερα έχει ταυτοποιήσει περισσότερα από 30.000 δείγματα, δαπανώντας συνολικά 700.000 ευρώ.

«Η ζωή μου είχε σύντομη ημερομηνία λήξης»

«Θέλω να γίνει κατανοητό ότι η υγεία μας δεν είναι δεδομένη. Ήμουν 49 ετών όταν διαγνώστηκα με λευχαιμία, ήμουν μόνη με τρία παιδιά και η ζωή μου είχε σύντομη ημερομηνία λήξης. Η στιγμή της λήψης του μοσχεύματος μαγική». Με τα λόγια αυτά και εμφανώς συγκινημένη η λήπτρια μυελού των οστών Χριστίνα Καρακωνσταντή ευχαρίστησε τη δότριά της από τη Γερμανία, που δυστυχώς δεν της έχει δοθεί η ευκαιρία να συναντήσει. Γνωρίζει μόνο το όνομά της: Άννα.

Από την πλευρά των δοτών, η γιατρός Μαρία Κούστα βρέθηκε συμβατή το Νοέμβριο του 2019. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσω έναν άνθρωπο. Να βλέπει τον ήλιο και να απολαμβάνει κάθε στιγμή. Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από το να δωρίζεις ζωή», σημείωσε στη διάρκεια της εκδήλωσης καταθέτοντας τη δική της εμπειρία.

Η πλέον συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η συνάντηση τριών ασθενών με τους δότες τους. Η τότε 34 χρονη – σήμερα 40χρονη – Πασχαλίνα πήρε μόσχευμα από την 59χρονη Εύη, δασκάλα στη Νάουσα. Η μικρή Μελίνα έλαβε μυελό των οστών από τη νεαρή Αθηνά από το Ναύπλιο και ο 4χρονος Cagatay από την Τουρκία μεταμοσχεύτηκε χάρη στη δωρεά του Αλέξανδρου από την Έδεσσα. Δότες με λήπτες αγκαλιάστηκαν και μοιράστηκαν έντονα συναισθήματα, προκαλώντας δυνατή συγκίνηση στο κοινό.

Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΗ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΙ

Δεν είναι, ωστόσο, όλοι οι ασθενείς το ίδιο τυχεροί με τους παραπάνω. Για παράδειγμα, ο 19χρονος Τάσος δεν τα κατάφερε να βγει νικητής στη μάχη με τη λευχαιμία και συνεπώς δεν συνάντησε στην προχθεσινή εκδήλωση τον δότη του. Η μητέρα του, Άννα Καρακούση – Μαρουλά, μοιράστηκε την εμπειρία της, η οποία δίνει ώθηση σε όσους δεν έχουν γίνει εθελοντές μυελού των οστών να το κάνουν. Περιγράφοντας σύντομα την ιστορία του γιου της εξήγησε ότι δε βρέθηκε συμβατός δότης και η οικογένεια έλαβε μόσχευμα από τον μη συμβατό αδελφό, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας. Τελικά, ο 19χρονος έφυγε από τη ζωή ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση.

Ο ΜΙΚΡΟΣ CAGATAY ΣΥΝΑΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

Περίπου 50 οικογένειες παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο και μένουν στην επαρχία φιλοξενούνται στη «Φλόγα» για τις ανάγκες των θεραπειών τους στην Αθήνα. Οι μικροί μαχητές προσέφεραν προχθές αναμνηστικά δώρα σε δεκάδες δότες μυελού των οστών οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Παράλληλα, τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στον κ. Παύλο Κωστέα, Διευθυντή του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, του κυπριακού αρχείου δοτών που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στην αναλογία πληθυσμού. Επίσης, στον κ. Γιάννη Μυτιληναίο, Διευθυντή του μεγαλύτερου στον κόσμο αρχείου δοτών, στη Γερμανία (10 εκατ. δότες).

Διαβάστε επίσης:

Νέα ζωή για την 21χρονη που έκανε επιτυχή μεταμόσχευση ήπατος και τη 42χρονη μητέρα της και δότρια

Στο «Γ. Γεννηματάς» η πρώτη τράπεζα οφθαλμικών μοσχευμάτων – Τι σημαίνει αυτό για τους πάσχοντες από οφθαλμοπάθειες

Δωρεά Οργάνων – Μεταμοσχεύσεις: Γιατί πρέπει να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του λήπτη – Η ειδικός εξηγεί