Σβήνουν και… ξαναγράφουν σενάρια τα μέλη της αρμόδιας ομάδας που έχουν επιφορτιστεί με τη βελτίωση του εφημεριακού συστήματος των νοσοκομείων της Αττικής, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές επειγόντων περιστατικών στις εφημερίες.
Εδώ και μήνες «κατεβαίνουν» ιδέες και γίνονται ασκήσεις για το πώς μπορούν να απορροφώνται καλύτερα οι ασθενείς. Ορισμένοι σχεδιασμοί έχουν ακυρωθεί ήδη από το στάδιο της ιδέας, άλλοι συνεχίζουν να εξετάζονται. Μια αλλαγή φαίνεται άμεσα υλοποιήσιμη, καθώς αφορά σε μετακινήσεις των νοσοκομείων στις επιμέρους ομάδες που υπάρχουν για την εφημεριακή κάλυψη της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (δηλαδή ολόκληρου του Λεκανοπεδίου).
Κάποια νοσοκομεία αλλάζουν ομάδα και πάνε σε άλλη, με σκοπό τα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν… υψηλό φορτίο στα Επείγοντα (όπως είναι για παράδειγμα το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς») να υποστηρίζονται από νοσοκομεία που δέχονται μικρότερο όγκο ασθενών, έτσι ώστε γίνεται καλύτερη κατανομή και να μην καταγράφονται εξαντλητικές αναμονές.
Πιο συγκεκριμένα, οι εφημερίες στην Αττική καθορίζονται μέσα από τέσσερις ομάδες, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει συγκεκριμένα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης ΥΠΕ. Οι ομάδες χωρίζονται σε χρονικές ζώνες, έτσι ώστε κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης ΥΠΕ να έχουν πρωινή λειτουργία 08.00-14.30 και άλλα να έχουν εφημερία 14.30 με 08.00 της επόμενης ημέρας. Στον Πειραιά και στη δυτική Αττική εφημερεύουν εκ περιτροπής τα νοσοκομεία των περιοχών από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 της επομένης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένονται οι παρακάτω αλλαγές στις ομάδες: Το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» μετακινείται από την ομάδα Α’ στην ομάδα Δ’, το «Σωτηρία» μετακινείται από την Γ’ Ομάδα στην Ομάδα Α’, η «Παμμακάριστος» από την Ομάδα Δ’ στην Ομάδα Γ’ και το Ασκληπιείο Βούλας από την Ομάδα Δ’ στην Ομάδα Β’.
Για να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές είναι σημαντικό να γίνει αναφορά στην κίνηση ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Έτσι, επιχειρώντας ένα παράδειγμα και λαμβάνοντας υπόψη τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας για τους εξετασθέντες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών το 2023 προκύπτουν τα εξής:
Η πρώτη ομάδα εφημέρευσης σε ό,τι αφορά στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας σήμερα περιλαμβάνει το νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» που δέχθηκε 80.349 ασθενείς στα ΤΕΠ, το «Σισμανόγλειο» με 32.452 ασθενείς στα ΤΕΠ και το «Αλεξάνδρα» που δέχθηκε το 2023 συνολικά 28.105 ασθενείς στα ΤΕΠ. Με το νέο σχέδιο αφαιρείται το «Σισμανόγλειο» και στη θέση του μπαίνει το «Σωτηρία» που είχε την περυσινή χρονιά 25.464 εξετασθέντες ασθενείς στα ΤΕΠ.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το «Σωτηρία» έχει μικρότερη κίνηση στα Επείγοντα σε σχέση με το «Σισμανόγλειο». Επομένως κρίνεται πως η συν-εφημέρευσή του με το «Γ. Γεννηματάς» που έχει από τις πιο «φορτωμένες» εφημερίες της Αττικής, θα λειτουργήσει θετικά στην αποσυμφόρησή του.
Αντίστοιχα, τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» έχουν επίσης πολύ βαριές εφημερίες και ανήκουν στην ίδια ομάδα, δηλαδή εφημερεύουν τις ίδιες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, ο Ευαγγελισμός δέχθηκε συνολικά 75.903 ασθενείς στα ΤΕΠ και το Αττικό 74.817 ασθενείς. Στην ομάδα τους προστίθεται, με βάση τον σχεδιασμό, το Ασκληπιείο Βούλας (59.673 εξετασθέντες στα ΤΕΠ), εκτός από το Γ.Ν Νέας Ιωνίας «Κων/πούλειο» και το ΝΙΜΤΣ που υπήρχαν ήδη, έτσι ώστε να μοιράζονται σε ακόμη περισσότερες δομές τα περιστατικά.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών έχει επεξεργαστεί ήδη σενάριο για καθημερινή εφημερία όλων των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, το οποίο όμως δεν κρίνεται υλοποιήσιμο καθώς απαιτείται παραπάνω προσωπικό. Επίσης, ένα σενάριο που φαινόταν να είναι σε καλό δρόμο είναι αυτό της πρωινής λειτουργίας όλων των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ (σήμερα δεν έχουν όλα πρωινή λειτουργία, αλλά όσα δεν έχουν εφημερία από το μεσημέρι μέχρι το πρωί της επόμενης). Μέχρι στιγμής, όμως, και αυτό παραμένει σε στάδιο επεξεργασίας.
ΕΣΥ: Καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα για τα Επείγοντα θα λειτουργεί 24/7 – Πότε ξεκινά η εφαρμογή της