Τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα λόγω του επικείμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών απευθύνθηκε και συζήτησε με τους αρμόδιους επιτελείς του Υπουργείου και εξηγεί όσα θα ισχύσουν με το νέο νομοσχέδιο.
Μεταξύ άλλων, τα Στρατιωτικά νοσοκομεία θα έχουν δικό τους ΑΦΜ με απόλυτη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, ενώ θα έχουν και δικό τους οικονομικό προϋπολογισμό και ισολογισμό. Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ, θα υπάρξει πρόβλεψη για το υγειονομικό προσωπικό, να μπορεί να εργάζεται και εκτός της υπηρεσίας του, εφόσον το επιθυμεί.
Η ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ
Η ΠΟΜΕΝΣ, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει κοινωνός της αγωνίας συναδέλφων μας κυρίως υγειονομικών ειδικοτήτων, εξαιτίας της παραπληροφόρησης που διακινείται σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Για ακόμα μια φορά η Ομοσπονδία μας, οφείλει να ενημερώνει και να δείχνει τον δρόμο της ουσίας και της αλήθειας μακριά από λαϊκισμούς και άναρθρες κραυγές, που έχουν ως στόχο τα clicks και την δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.
Στο πλαίσιο λοιπόν του θεσμικού της ρόλου η ΠΟΜΕΝΣ – ως η Ομοσπονδία όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών, απευθύνθηκε και συζήτησε με τους αρμόδιους επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και για ζητήματα που αφορούν όλες/όλους τους συναδέλφους μας σχετικά με την υγειονομική – φαρμακευτική περίθαλψή τους, προκειμένου να διαπιστώσουμε το τι ακριβώς ισχύει.
Η ενημέρωση που έλαβε χώρα, παρουσία του Προέδρου κ. Δημητρίου Ρώτα, του Γραμματέα Οργανωτικού κ. Ηλία Κολλύρη και της Γραμματέας Ισότητας Φύλων κ. Κατερίνας Κιουρτσίδου, δημοσιοποιείται θεσμικά από την ΠΟΜΕΝΣ, προς ορθή ενημέρωση όλων των συναδέλφων μας, ως εξής:
Για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία:
Τα Στρατιωτικά νοσοκομεία θα έχουν δικό τους ΑΦΜ με απόλυτη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.
Τα Στρατιωτικά νοσοκομεία θα έχουν δικό τους οικονομικό προϋπολογισμό και ισολογισμό.
Οι μεγάλες διακλαδικές προμήθειες του υγειονομικού εξοπλισμού, θα αναλαμβάνονται από την ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ ώστε λόγω του μεγάλου όγκου παραγγελιών που θα προκύπτουν από τις απαιτήσεις των Νοσοκομείων, θα επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές άρα και εξοικονόμηση χρημάτων που θα διατίθενται σε άλλες απαιτήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών.
Για το Υγειονομικό Στρατιωτικό Προσωπικό:
Θα αποζημιώνονται οι εφημερίες των στρατιωτικών ιατρών καθώς και οι νυχτερινές βάρδιες του στρατιωτικού νοσηλευτικού προσωπικού, συμφώνα με το ΕΣΥ.
Θα ασκούν Διοίκηση σε υγειονομικές υπηρεσίες και άλλες ειδικότητες εκτός των ιατρών (π.χ Νοσηλευτές/ριες, Φαρμακοποιοί, Κτηνίατροι κ.α)
Θα υπάρξει πρόβλεψη για το χρόνο διοίκησης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να γίνεται στα νοσοκομεία ή σε μονάδες εφόσον το επιθυμούν, όπου ο ανώτερος χρόνος παραμονής θα είναι τα δυο χρόνια.
Θα υπάρξει πρόβλεψη για το υγειονομικό προσωπικό, να μπορεί να εργάζεται και εκτός της υπηρεσίας του, εφόσον το επιθυμεί.
Ο χρόνος διοίκησης για το ιατρικό στρατιωτικό προσωπικό θα περιοριστεί σε δύο χρόνια πριν την απόδοση της ειδικότητας και ένα χρόνο μετά από αυτήν.
Θεσμοθετείται η ειδικότητα του ΕΠΟΠ Διασώστη για τοποθέτηση σε μεγάλους σχηματισμούς για την διαχείριση επειγόντων περιστατικών .
Οι μεταθέσεις του υγειονομικού προσωπικού θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται από κάθε Γενικό Επιτελείο ξεχωριστά.
Θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής αποφοίτων της Σ.Σ.Α.Σ για την χορήγηση ειδικότητας τους στα 2,5 χρόνια.
Θεσμοθετείται ο θεσμός της άγονης ειδικότητας, την οποία εφόσον επιλέξουν την/τις ειδικότητα/ειδικότητες αυτές οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ, θα την ξεκινούν σε μόλις έξι μήνες από την αποφοίτησή τους.
Ο/Η στρατιωτικός υγειονομικός, εφόσον είναι παντρεμένος/η με εργαζόμενο/η στο δημόσιο θα προβλέπεται να τον/την «κρατάει» στο νομό που υπηρετεί ο/η συνάδελφος.
Για όλες και όλους τους συναδέλφους – τέκνα αυτών – ΑμεΑ (υγειονομική – φαρμακευτική περίθαλψη):
Η αποζημίωση των ιατρικών δαπανών των εν ενεργεία στρατιωτικών, θα πραγματοποιείται πλέον, σε δύο βήματα:
α. Με την πράξη του ιατρού
β. Μετά θα περνάει απ’ ευθείας στα ΕΛΔΑΠ, τα οποία πλέον αυξάνονται από ένα που είναι μέχρι σήμερα σε πέντε ανά την Επικράτεια, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα τα στελέχη ανάλογα με το που υπηρετούν.
Πρόβλεψη αποζημίωσης όλων των πράξεων ειδικά για την λογοθεραπεία και εργοθεραπεία των τέκνων.
Πρόβλεψη αποζημίωσης για εμφυτεύματα με ανάλογο ποσοστό συμμετοχής.
Πρόβλεψη δημιουργίας Γηροκομείου.
Διόρθωση μέσω της απαλοιφής της κακής πρόβλεψης για την ανικανότητα για κάθε εργασία που αφορά ΑμΕΑ τέκνα.
Για τα ΑμΕΑ τέκνα, προβλέπεται η σύσταση κέντρου ημερήσιας διαβίωσης νοσηλείας, όπου η αποζημίωση που προβλέπεται, θα δίδεται απ’ ευθείας στον ΕΟΠΥΥ.
Επιπρόσθετα μέχρι αρχές Νοεμβρίου, αναμένεται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), για την εφαρμογή της φαρμακευτικής κάλυψης των εν ενεργεία στρατιωτικών και των οικογενειών τους, από όλα τα φαρμακεία που είναι ενταγμένα στον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης η αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία – ΝΙΜΙΤΣ, όπως είχε ψηφιστεί στο νόμο 5110/2024, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται δίνοντας μία σημαντική ανάσα στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Πάνω από 100 οι μεταμοσχεύσεις ήπατος στο Λαϊκό – Η συγκινητική ιστορία του Άδωνι Γεωργιάδη
Οι 5 ιοί που θα φέρουν την επόμενη πανδημία
Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Νέο μονοδοσικό εμβόλιο για τον ιό HPV ανακοίνωσε ο ΠΟΥ