Για να ευαισθητοποιήσει και να αντιμετωπίσει το ζήτημα, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη UNICEF, διεξήγαγε μια έρευνα μέσω της εταιρείας MARC, με συμμετοχή γονέων παιδιών ηλικίας έως 17 ετών. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, με στόχο την προώθηση υγιεινών συνηθειών και τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών.
Τα ευρήματα της έρευνας είναι ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι βασικές διατροφικές συνήθειες δεν ακολουθούνται από ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών. Ενδεικτικά, ένα στα τέσσερα παιδιά παραλείπει το πρωινό, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται αισθητά όσο τα παιδιά μεγαλώνουν. Επιπλέον, μόνο το 20,3% των γονέων θεωρούν το παιδί τους υπέρβαρο, ενώ δύο στους τρεις πιστεύουν -λανθασμένα- ότι το βάρος του είναι φυσιολογικό.
Στάση των γονέων σχετικά με την παιδική παχυσαρκία
Η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από την παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όσον αφορά τους γονείς. Μόνο το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει επαρκείς γνώσεις για το θέμα, ενώ το 53% ζητά περισσότερη πληροφόρηση. Επιπλέον, το 13% αναγνωρίζει ότι δεν έχει σχεδόν καθόλου γνώση. Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο στους τρεις γονείς θεωρούν πως το βάρος του παιδιού τους είναι φυσιολογικό, παρότι οι σχετικές μετρήσεις υποδεικνύουν το αντίθετο. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο σε μικρότερες ηλικίες, αν και οι γονείς εφήβων 12- 14 ετών αναγνωρίζουν το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βαθμό, με το 33% να θεωρεί το παιδί του υπέρβαρο.
Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των παιδιών
Οι γονείς κατανοούν ότι είναι απαραίτητες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των παιδιών τους για να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Συγκεκριμένα, το 37,6% θεωρεί σημαντικό να ενισχυθούν οι πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και λιγότερο επεξεργασμένων τροφών. Το 36,7% των γονέων εστιάζει στη μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές ή κινητά, καθώς η υπερβολική χρήση αυτών των συσκευών συνδέεται με την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία. Ταυτόχρονα, το 32,3% των γονέων δίνει έμφαση στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, καθώς η άσκηση συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση υγιούς βάρους και στη γενικότερη ευεξία.
Οι προτεραιότητες διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Οι γονείς που έχουν παιδιά έως 11 ετών επικεντρώνονται κυρίως στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, δεδομένου ότι σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε ανθυγιεινές επιλογές τροφών. Οι γονείς των εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω, ανησυχούν περισσότερο για τον χρόνο που περνούν οι έφηβοι μπροστά στις οθόνες και την αυξημένη καθιστική ζωή.
Παράλληλα, πολλοί γονείς θεωρούν απαραίτητη την ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων για τα οφέλη της σωματικής άσκησης και της σωστής διατροφής. Επιπλέον, επιθυμούν επιδοτούμενη πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες και γυμναστήρια.
Διατροφικές συνήθειες των ελληνικών οικογενειών
Η έρευνα αποκάλυψε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις πραγματικές διατροφικές συνήθειες των παιδιών και στις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες. Μόνο το 42% των παιδιών καταναλώνει φρούτα σε καθημερινή βάση, ενώ το ποσοστό που τρώει λαχανικά είναι ακόμη χαμηλότερο, φτάνοντας μόλις το 33,3%. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες γίνονται πιο ανησυχητικές καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, με τους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών να καταναλώνουν ακόμα λιγότερα φρούτα και λαχανικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών.
Παρ’ όλο που το 74% των παιδιών τρώνε πρωινό καθημερινά, ένα στα τέσσερα παιδιά δεν ακολουθεί αυτή τη συνήθεια, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου πριν το σχολείο. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στα παιδιά 15-17 ετών, όπου μόνο το 55,4% τρώει καθημερινά πρωινό. Όσον αφορά το δεκατιανό, το 13,5% των παιδιών το αγοράζει από το σχολικό κυλικείο, αλλά στις μεγαλύτερες ηλικίες παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση δεκατιανού.
Μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα https://paxisarkiakaipaidi.gov.gr. Σύντομα, μια νέα εφαρμογή θα επιτρέπει στους γονείς και στα παιδιά να κάνουν στοχευμένα βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με σκοπό την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας μέσω κινήτρων και εκπαίδευσης πάνω στη φυσική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή.