Το παγκόσμιο στρατηγικό σχέδιο προετοιμασίας, ετοιμότητας και αντιμετώπισης (SPRP) για την αντιμετώπιση του Δάγκειου πυρετού και άλλων ιών που μεταδίδονται από τα κουνούπια «Aedes» εγκαινίασε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το σχέδιο στοχεύει στη μείωση της εξάπλωσης και των θανάτων από τις ασθένειες που μεταδίδει το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού, όπως ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός Zika και ο Chikungunya, μέσω μιας συντονισμένης παγκόσμιας ανταπόκρισης.
Το σχέδιο περιγράφει τις προτεραιότητες δράσεων για τον έλεγχο της μετάδοσης και προσφέρει συστάσεις προς τις πληγείσες χώρες σε διάφορους τομείς, όπως η επιτήρηση των κρουσμάτων, οι εργαστηριακές δοκιμές, ο έλεγχος των φορέων, η συμμετοχή της κοινότητας, η κλινική διαχείριση και η έρευνα και ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να προσβληθούν από αρμποϊούς παγκοσμίως, και αυτός ο αριθμός προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στα 5 δισεκατομμύρια έως το 2050. Τα περιστατικά Δάγκειου πυρετού έχουν αυξηθεί σε όλες τις έξι περιοχές του ΠΟΥ. Ο αριθμός των περιστατικών σχεδόν διπλασιάστηκε κάθε χρόνο από το 2021, με πάνω από 12,3 εκατομμύρια περιστατικά μέχρι το τέλος Αυγούστου φέτος. Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τα 6,5 εκατομμύρια περιστατικά που αναφέρθηκαν για όλο το 2023.
«Η ταχεία εξάπλωση του Δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών από αρμποϊούς τα τελευταία χρόνια είναι μια ανησυχητική τάση που απαιτεί συντονισμένη ανταπόκριση σε όλους τους τομείς και πέρα από τα σύνορα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Το SPRP περιλαμβάνει πέντε βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια επιτυχημένη ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις:
- Συντονισμός έκτακτης ανάγκης: Εγκαθίδρυση πρωτοβουλιών συντονισμού.
- Συνεργατική επιτήρηση: Ανάπτυξη και χρήση εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση και έλεγχο των επιδημιών Δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια Aedes.
- Προστασία της κοινότητας: Ενεργοποίηση των κοινοτήτων μέσω ενεργού διαλόγου και τοπικής προσαρμογής των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του πληθυσμού των κουνουπιών.
- Ασφαλής και κλιμακωτή φροντίδα: Εξασφάλιση αποτελεσματικής κλινικής διαχείρισης και ανθεκτικών υπηρεσιών υγείας ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν επαρκή φροντίδα και να προλαμβάνονται οι μολύνσεις και οι θάνατοι.
- Πρόσβαση σε μέτρα αντιμετώπισης: Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας για τη βελτίωση των θεραπειών και των αποτελεσματικών εμβολίων κατά αυτών των ασθενειών.
Κουνούπι τίγρης: Πολύ αυξημένος πληθυσμός στην Αττική – Οδηγίες προστασίας
Δάγκειος πυρετός: Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι μπορεί να γίνουν εστία υπερμετάδοσης
Κλιματική αλλαγή: Πυροδοτεί παγκόσμια ανησυχία για τις ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια