Τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε όλα τα βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως και 5 χρόνων συστήνει εφέτος η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Το σκεπτικό της Επιτροπής για την εισαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά την εφετινή περίοδο στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα (ΕΠΕ) παιδιών περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Όπως επισημαίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε διαδοχικές συνεδριάσεις της, εξέτασε εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανασκόπησε τις ενδείξεις εμβολιασμού έναντι γρίπης και αποφάσισε την επέκταση της σύστασης ετήσιου εμβολιασμού και στα υγιή παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.

Οι 6 λόγοι που στάθμισαν οι επιστήμονες

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σκεπτικό των μελών της η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την ένταξη του αντιγριπικού εμβολίου στο ΕΠΕ για τα υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών – 5 ετών για την επερχόμενη περίοδο γρίπης (2024-2025) για τους εξής λόγους:

  • Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ότι το 30-50% των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας νοσούν κάθε χρόνο από γρίπη, κυρίως λόγω συγχρωτισμού και συνεπώς μεγάλης έκθεσης στον ιό στο περιβάλλον του βρεφονηπιακού σταθμού και του σχολείου αντίστοιχα.
  • Η γρίπη προκαλεί σημαντικό αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο κάθε χρόνο κυρίως μεταξύ μικρών παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών. Επιπρόσθετα, η νόσος προκαλεί πολύ μεγάλο αριθμό επισκέψεων σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της ετήσιας εποχιακής έξαρσης.
  • H επίπτωση της λοίμωξης είναι ιδιαίτερα υψηλή στα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφανίζουν συχνά επιπλοκές, όπως οξεία μέση ωτίτιδα και λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος καθώς και δευτερογενή βακτηριακή πνευμονία.
  • Η υψηλή νοσηρότητα που προκαλείται από τη νόσο οδηγεί σε αυξημένη χρήση αντιβιοτικών που ευοδώνει την αύξηση της αντιμικροβιακής αντοχής.
  • Η επιδημική έξαρση της γρίπης προκαλεί σημαντικό αριθμό απουσιών των παιδιών από το σχολείο αλλά και των γονέων από την εργασία τους.
  • Είναι επίσης γνωστό, ότι τα παιδιά αποτελούν πηγή μετάδοσης της γρίπης στο οικογενειακό περιβάλλον και την κοινότητα και μάλιστα σε ευάλωτα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Η πρόσφατη εμπειρία από την πανδημία COVID-19 επιβεβαίωσε το ρόλο των παιδιών στη μετάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων και ανέδειξε ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας αποτελούν πηγή διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων στο οικογενειακό περιβάλλον και την κοινότητα, ευαισθητοποιώντας σημαντικά τόσο την ιατρική κοινότητα όσο και το γενικό πληθυσμό υπέρ του ετήσιου εμβολιασμού έναντι γρίπης.

Τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου 

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο, υπενθυμίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλειοψηφία των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως. Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

Κάθε χρόνο η Επιτροπή συστήνει αντιγριπικό εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες υψηλού κινδύνου: • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα • Χρόνια νεφροπάθεια • Χρόνιες παθήσεις ήπατος • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα • Σύνδρομο Down • Παιδιά με παχυσαρκία (ΔΜΣ >95ηΕΘ) • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) • Παιδιά που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης • Παιδιά που είναι εσωτερικοί σπουδαστές ή διαβιούν σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων ή καταστήματα κράτησης.

Τα διαθέσιμα εμβόλια 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει το τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε κυτταροκαλλιέργειες (Flucelvax Tetra) μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια σε άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών που εμφανίζουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό (αναφυλαξία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει το εισπνεόμενο εμβόλιο έναντι της γρίπης που περιλαμβάνει ζώντες εξασθενημένους ιούς. Το εμβόλιο αυτό έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση σε υγιή πληθυσμό στις ηλικίες 2 έως 18 ετών. Αντενδείκνυται η χορήγησή του σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή σε άτομα που διαμένουν με αυτούς, άτομα που λαμβάνουν χρόνια αγωγή με ασπιρίνη, παιδιά με σοβαρό άσθμα καθώς και σε άτομα με σοβαρή αλλεργία στο αυγό (αναφυλαξία). Είναι εύκολο στη χρήση αφού χορηγείται ως νεφέλωμα 0,1ml σε κάθε ρουθούνι και επιτυγχάνει καλύτερη συμμόρφωση στα παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά από σήμερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Ποια είναι η ιδανική ημερομηνία να εμβολιαστούμε

Υπουργείο Υγείας: Έκκληση σε ηλικιωμένους και υγειονομικούς για αντιγριπικό εμβόλιο – Γιατί είναι αναγκαίο στο προσωπικό του ΕΣΥ

Εμβολιασμός: Χωρίς ιατρική συνταγή μπορούμε να κάνουμε πλέον το αντιγριπικό στο φαρμακείο