Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι γονείς πιθανά προβλήματα βάρους των παιδιών τους, δείχνοντας εμφατικά την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την παιδική παχυσαρκία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF και παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αποδεικνύουν πως οι γονείς μικρών παιδιών και εφήβων δεν έχουν κατανοήσει το σοβαρό πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας.
Παρά το γεγονός πως στην πλειοψηφία τους οι γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν πως γνωρίζουν ότι το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης, καταγράφεται από τους ίδιους μια σοβαρή υποεκτίμηση στις αξιολογήσεις που κάνουν για το σωματικό βάρος των δικών τους παιδιών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα, μόλις το 20,5% των γονέων θεωρεί πως το παιδί τους έχει βάρος περισσότερο από το κανονικό (20% μάλλον περισσότερο από το κανονικό/υπέρβαρο και 0,5% παχύσαρκο).
Οι δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν το σωματικό βάρος του παιδιού τους ως κανονικό. Για το 13,5% των γονέων το παιδί του είναι λιποβαρές, ενώ για το 0,3% έντονα λιποβαρές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα που ανιχνεύθηκε στην ποιοτική έρευνα: Η υπερβολική χρήση μπροστά σε κάποια οθόνη δεν αναφέρεται ως αίτιο καθιστικής ζωής και παχυσαρκίας, αλλά περισσότερο με άλλα συνεπακόλουθα όπως πχ με την έλλειψη κοινωνικοποίησης, προβλήματα με τα μάτια, την έλλειψη συγκέντρωσης, την επιθετικότητα κλπ.
Τα στοιχεία σε σχέση με το πόσο ο τρόπος ζωής των Ελληνόπουλων βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι απογοητευτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Επίσης, όπως τονίστηκε στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου, η σωματική άσκηση της πλειοψηφίας των παιδιών και εφήβων στην χώρα μας είναι μη επαρκής λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ για τουλάχιστον 60 λεπτά κίνησης μέτριας προς υψηλής έντασης ημερησίως. Μόνο το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.
Τα δωρεάν προγράμματα άθλησης και οι δράσεις στα σχολεία
Οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα διατύπωσαν πολλές προτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να βοηθήσει την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών. Οι προτάσεις που κατέγραψαν την μεγαλύτερη αποδοχή είναι κατά σειρά οι περισσότερες ώρες γυμναστικής στο σχολείο, ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος/λιγότερες σχολικές υποχρεώσεις (ιδιαίτερα για τους μαθητές του λυκείου), οι περισσότεροι και καλύτεροι χώροι άθλησης/παιχνιδιού στις γειτονιές (για τα μικρότερα παιδιά), η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, ο περιορισμός χρήσης των οθονών(ιδιαίτερα για τους εφήβους), και τα επιδοτούμενα ή δωρεάν γυμναστήρια/αθλητικές δραστηριότητες. Εκτιμούν επίσης πως θα βοηθήσει η εκπαίδευση/ενθάρρυνση των παιδιών από τους ίδιους τους γονείς και κρίνουν απαραίτητες τις καμπάνιες ενημέρωσης παιδιών και γονέων.
Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε 60 σχολεία της χώρας με ενημερώσεις, παιχνίδια για εκμάθηση των υγιεινών τροφίμων, δωρεάν άσκηση μέσω ομαδικών αθλημάτων ενώ αναμένονται και παρεμβάσεις με δωρεάν διατροφολόγους για παιδιά που προβλήματα υγείας λόγω του βάρους τους.
Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, βέλτιστη πρακτική είναι η οριζόντια παρέμβαση στα σχολεία, με κατεύθυνση την προαγωγή της υγείας. «Δεν πάμε σε ένα σχολείο να βρούμε τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και να τα βάλουμε να αδυνατίσουν. Μας ενδιαφέρει όλα τα παιδιά να έχουν περισσότερο υγιεινές επιλογές», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.
Στο παραπάνω πλαίσιο, αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες ένα συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αφορά στην άσκηση των παιδιών, η οποία θα παρέχεται δωρεάν τόσο εντός όσο και εκτός των σχολείων. Το Υπουργείο Υγείας εστιάζει στα ομαδικά αθλήματα καθώς υποστηρίζει την αξία «χτισίματος» σχέσεων. Τα παιδιά θα μπαίνουν σε ένα άθλημα δοκιμαστικά, θα βλέπουν εάν τους αρέσει και είτε θα το συνεχίζουν για όλη τη χρονιά είτε θα επιλέγουν άλλο άθλημα μέσα από το οποίο θα ασκούνται χωρίς να πληρώνουν οι γονείς.
Παχυσαρκία: Δεκάδες νέα φάρμακα απώλειας βάρους στη φαρμακευτική φαρέτρα – Πότε θα έρθουν στην αγορά
Διαβήτης: «Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης