*Γράφει η Αναστασία Κουκά

Με αφορμή το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη η Μαρινέλλα, προχθές στο βράδυ, στη σκηνή του Ηρωδείου, προέκυψε, εύλογα, η απορία ποιος είναι υπεύθυνος για υγειονομική κάλυψη κοινού, καλλιτεχνών και εργαζόμενων κατά τη διάρκεια παραστάσεων που φιλοξενούνται σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους ή μνημεία.Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, το υπουργείο Πολιτισμού είναι υποχρεωμένο να παρέχει ασθενοφόρο, γιατρό και νοσηλευτές, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, σε όλους τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της ελληνικής επικράτειας κατά τις ώρες που οι πύλες τους είναι ανοιχτές για το κοινό.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στο Ηρώδειο, αυτό ανήκει στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και οι υγειονομικές υπηρεσίες προσφέρονται από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού κατά τις ώρες επισκεψιμότητας του μνημείου, που για την καλοκαιρινή περίοδο εκτείνονται από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Το κόστος των ιατρικών αυτών υπηρεσιών καλύπτονται από πόρους του υπουργείου, μέσω του Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων ενώ σημαντική είναι η συμβολή τον εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Από κει και πέρα μετά τη λήξη του επίσημου ωραρίου επισκεψιμότητας και για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που φιλοξενούν εκδηλώσεις, την ευθύνη για την αντιμετώπιση τωνυγειονομικών περιστατικών αναλαμβάνει ο εκάστοτε διοργανωτής.

Εξαίρεση αποτελούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με αυτές που φιλοξενούνται σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους να καλύπτονται υγειονικά από το ίδιο το υπουργείο και αυτές των μικρότερων χώρων σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που κάθε καλοκαίρι πραγματοποιεί δεκάδες εκδηλώσεις στο Ηρώδειο και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Πολιτισμού, και έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει την ανάλογη υγειονομική εξυπηρέτηση, κατά την είσοδο, την διάρκεια και την έξοδο του κοινού, σε άμεση και στενή συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Ωστόσο, ολόκληρο τον Σεπτέμβριο και το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, το Ηρώδειο παραχωρείται από το υπουργείο Πολιτισμού σε ιδιώτες παραγωγούς εκδηλώσεων, αφού πρώτα εγκριθεί το αίτημα τους από το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), οι οποίοι αναλαμβάνουν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών ανάμεσα τις οποίες και οι υγειονομικές. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκε και η συναυλία της Μαρινέλλας.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Δικαίωμα» στον Προσωπικό Γιατρό για κάθε ειδικότητα ζητά ο ΙΣΑ

Γιατροί – Νοσηλευτές: Πόσες κενές θέσεις θα γεμίσουν μέχρι τέλος του χρόνου – Τι αναμένεται το 2025

Εμβολιασμός: Χωρίς ιατρική συνταγή μπορούμε να κάνουμε πλέον το αντιγριπικό στο φαρμακείο