Ενδεχομένως να έφτασε η στιγμή να ξεχάσουμε για πάντα τις σταγόνες για τα μάτια και τα φυσιολογικά δάκρυα, και να δώσουμε τέλος στην ξηροφθαλμία γελώντας δυνατά τέσσερις φορές την ημέρα. Αυτό ισχυρίζεται νέα μελέτη από την Κίνα, που αποδίδει στο γέλιο οφέλη επιπλέον της αγχολυτικής του δράσης, προτείνοντάς το ως θεραπεία για ένα από τα πλέον συνηθισμένα οφθαλμολογικά προβλήματα, φέρνοντας χαρά και ανακούφιση ταυτόχρονα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο The BMJ και, σύμφωνα με τους ερευνητές, προτείνουν μια ανέξοδη και διασκεδαστική φροντίδα για την οφθαλμική υγεία, αποτελεσματική όσο και οι οφθαλμικές σταγόνες.

Γέλιο για την υγεία των ματιών

Οι ερευνητές από το Οφθαλμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen συγκέντρωσαν δείγμα 299 ατόμων ηλικίας 18 έως 45 ετών με ξηροφθαλμία, το οποίο χώρισε τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έκανε ασκήσεις γέλιου τέσσερις φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα χρησιμοποίησε τεχνητά δάκρυα με την ίδια συχνότητα.

Η άσκηση γέλιου δεν ήταν μια απλή προσποίηση της φύσει αυθόρμητης και ακούσιας αντίδρασης. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να προφέρουν φράσεις όπως «Χι χι χι» και «Χα χα χα» 30 φορές ανά πεντάλεπτες φάσεις, συνδυάζοντάς τις με έντονες εκφράσεις προσώπου. Αυτές οι ασκήσεις ενεργοποιούν τους μυς γύρω από τα μάτια και μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή δακρύων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες δεν θα παρέλειπαν τις ασκήσεις γέλιου, οι ερευνητές εγκατέστησαν στα κινητά τους μια ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή για smartphones που, εκτός από τις υπενθυμίσεις, τους επέτρεπε να καταγράφουν τις ασκήσεις. Η ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησε την ίδια εφαρμογή για να τηρεί το πρόγραμμα των οφθαλμικών σταγόνων.

Αποτελέσματα διαρκείας

Μετά από οκτώ εβδομάδες, και οι δύο ομάδες έδειξαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα ξηροφθαλμίας, με την ομάδα γέλιου να έχει το προβάδισμα. Ειδικότερα, παρουσίασε μείωση 10,5 μονάδων στον δείκτη νόσου της οφθαλμικής επιφάνειας (Ocular Surface Disease Index – OSDI), ένα ερωτηματολόγιο με βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης της επίπτωσης των συμπτωμάτων ερεθισμού των ματιών, ενώ η ομάδα με τις σταγόνες 8,83 μονάδες.

Ωστόσο, τα οφέλη στην ομάδα με τις ασκήσεις γέλιου διατηρήθηκαν και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, σε αντίθεση με τις  οφθαλμικές σταγόνες και τη δράση τους που σταδιακά έφθινε.

Πιθανοί μηχανισμοί δράσης

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το γέλιο ενεργοποιεί τους μυς γύρω από τα μάτια, βελτιώνοντας τη λειτουργία των δακρυϊκών αδένων και διεγείροντας την παραγωγή δακρύων. Επίσης, το γέλιο μειώνει το άγχος, κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ματιών.

Διαβάστε επίσης:

Ξηροφθαλμία: Το τεστ που αποκαλύπτει το πρόβλημα

Όραση: Έξι λόγοι που σας «καίνε» τα μάτια σας – Τι να κάνετε

Ψηφιακή κόπωση: Το κόλπο 20-20-20 που ξεκουράζει τα μάτια – Πώς γίνεται