Εισιτήριο επιστροφής για τη χώρα μας αναζητούν χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες που βρέθηκαν εκτός συνόρων σε μία άτακτη φυγή που ξεκίνησε την σκληρή περίοδο των μνημονίων, από το 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα βρίσκονται πλέον περίπου 350.000 Έλληνες από τους περίπου 600.000 που έφυγαν εκτός χώρας την περίοδο 2010-2021.

Το «brain gain», η «επιστροφή των μυαλών» στην Ελλάδα, δηλαδή όσων μετανάστευσαν διεκδικώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες, δεν απασχολεί όμως μόνο τους ίδιους τους εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες.

Είναι ένα ζωτικό θέμα για την ελληνική οικονομία, το επιχειρείν, τη βιομηχανία, την έρευνα και την κοινωνία. Γιατί γνωρίζουν ότι το «brain gain» θα φέρει πίσω στη χώρα τα «μυαλά» και μαζί τους γνώση, κατάρτιση, τεχνογνωσία, εμπειρία, δεξιότητες, δηλαδή τα δομικά υλικά για την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ευημερία της χώρας.

Το πεδίο της φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί ένα από τα πιο πρόσφορα, καθώς διαθέτει σημαντικές παραγωγικές μονάδες και ερευνητικά κέντρα αλλά, το κυριότερο, επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη και το μέλλον. Ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος τόσο για τα «μυαλά» που θέλουν να επιστρέψουν όσο και για εκείνα που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα έχει η ιστορική φαρμακοβιομηχανία DEMO.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της DEMO στο Κρυονέρι Αττικής

H κορυφαία φαρμακευτική βιομηχανία που μετρά πάνω από έξι δεκαετίες στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρωταγωνιστεί και στην προσπάθεια της επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα.

Επένδυση στο μέλλον 

Σήμερα η DEMO υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο του κλάδου που εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης της διεθνώς και την είσοδό της σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική όπως η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Με δεδομένο αυτό, γίνεται άμεσα αντιληπτό πως πρόκειται για μία κραταιά φαρμακοβιομηχανία που δημιουργεί μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες καθώς στον πυρήνα της επένδυσής της βρίσκονται πρωτίστως οι επιστήμονες.

Η παραγωγική δυναμική της DEMO σε πλήρη εξέλιξη

Όσο αναπτύσσεται η φαρμακευτική εταιρία, τόσο ανοίγει η αγορά εργασίας με νέες θέσεις για επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες υγείας, δηλαδή για δυναμικό υψηλής κατάρτισης.

Στήριξη των νέων επιστημόνων

Ο θεσμός των Υποτροφιών και της Πρακτικής Άσκησης Start Your Journey που υλοποιεί για 7ο συνεχές έτος η φαρμακευτική εταιρία αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες επιστήμονες να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά τους βήματα όχι μόνο χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από τη χώρα, αλλά έχοντας τη δυνατότητα να εργαστούν σε μία από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο θεσμός Start Your Journey απευθύνεται σε τελειόφοιτους ή πτυχιούχους Πανεπιστημίων επτά ειδικοτήτων. Οι επιστημονικές ειδικότητες που συμμετέχουν είναι από τα Tμήματα: Χημείας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών / Μηχανικών Αυτοματισμού. Εφέτος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2024.

Επιπλέον, το πρόγραμμα Start Your Journey δίνει εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε νέους επιστήμονες, ύψους 2.000 ευρώ, 1.000 ευρώ και 500 ευρώ, καθώς επίσης και θέσεις έμμισθης Πρακτικής Άσκησης ανά ειδικότητα.

Συγκεκριμένα, όσοι επιλεγούν για την Πρακτική Άσκηση θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πράξη και να εξελιχθούν επιστημονικά και επαγγελματικά σε μία μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, μέσα από ένα πλάνο ανάπτυξης που θα επικεντρώνεται στην επαγγελματική τους εκπαίδευση και την ενεργή τους συμμετοχή στα project και τις παραγωγικές μονάδες της DEMO. Οι νέοι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε υπερσύγχρονα εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου, Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις διευθύνσεις Διασφάλισης Ποιότητας, Regulatory Affairs, Τεχνικής Υποστήριξης, Technology & Digital Transformation, Εταιρικής Διακυβέρνησης / Ανάπτυξης Εφαρμογών.