Η εποχή που οι πολίτες αναζητούσαν ραντεβού σε μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα μέσω της γνωστής πλατφόρμας εμβολιασμού για την covid-19 έχει παρέλθει προ πολλού. Πλέον η τακτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού προσομοιάζει με εκείνη του αντιγριπικού εμβολίου, και στο πλαίσιο αυτό έχει αλλάξει και ο τρόπος που γίνεται. Από τον Οκτώβριο που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συστήσει να γίνουν οι ετήσιοι εμβολιασμοί, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού και από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους, όπως κάνουν και με τη γρίπη.

Μπορεί η μεγάλη επιδημική έξαρση του καλοκαιριού να παρήλθε και η covid-19 να βρίσκεται και πάλι σε φάση ύφεσης, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει πότε θα είναι το επόμενο «κύμα», δεδομένου ότι η λοίμωξη covid δεν έχει εποχικότητα. Άλλωστε, ακόμη το καλοκαιρινό ξέσπασμα δημιουργεί μολύνσεις – στα νοσοκομεία είναι 502 νοσηλευόμενοι και έγιναν χθες 79 εισαγωγές. Με αυτά ως δεδομένα, οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας συστήνουν την ετήσια επικαιροποίηση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού που θα ενισχύσει την προστασία κατά του πανδημικού ιού, ειδικά για άτομα άνω των 60 ετών και όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών, προχωρά το άνοιγμα ενός ακόμη εμβολιαστικού «καναλιού», αυτό των φαρμακείων.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έκανε χθες γνωστό ότι οι εμβολιασμοί τόσο της γρίπης όσο και του κορωνοϊού θα μπορούν να διενεργούνται από τα φαρμακεία. Επίσης, θα καλύπτεται από το κράτος το εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) για τις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες συστήνεται να διενεργείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται στα φαρμακεία με κόστος 5 ευρώ για την υπηρεσία των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες προκειμένου να μπορούν να διενεργούνται τα εμβόλια μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν συναντήσεις για επίλυση όλων των τεχνικών ζητημάτων, όπως είναι οι καταχωρήσεις των εμβολίων στο σχετικό μητρώο Εμβολιασμών. Μόλις χθες, μάλιστα, έλαβαν από παρασκευάστρια εταιρεία εμβολίων οδηγίες για τη συντήρηση των εμβολίων και τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Η υπάρχουσα πλατφόρμα παραμετροποιείται για να καταχωρούνται τα εμβόλια που διενεργούνται και από τους φαρμακοποιούς.  Τα νέα εμβόλια κατά της covid-19 διατηρούνται για διάστημα έως δέκα εβδομάδων σε συνθήκες ψυγείου (2o C – 8ο C), αφού βγουν από τα hubs, δηλαδή από τα κέντρα διανομής ανά τη χώρα όπου βρίσκονται σε βαθιά κατάψυξη.

Από τη στιγμή που το κάθε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων ανοιχτεί, πρέπει να πραγματοποιηθούν οι έξι δόσεις σε διάστημα 12 ωρών, αλλιώς απορρίπτεται. Επομένως, το σημείο «κλειδί» και αυτό το οποίο συζητούν οι φαρμακοποιοί με το Υπουργείο Υγείας είναι η διαδικασία προγραμματισμού των ραντεβού και το «γκρουπάρισμα» των ενδιαφερόμενων πολιτών ανά έξι ώστε να γίνονται γρήγορα οι δόσεις κάθε φιαλιδίου. Επιπλέον, μένει να διευκρινιστεί εάν του εμβολιασμού θα πρέπει να προηγείται ιατρική συνταγή.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης για κορωνοϊό: Όσοι κάνουν το εμβόλιο σώζουν τη ζωή τους στα σίγουρα – Διαγράφουμε τα πρόστιμα

Ψαλτοπούλου: Πώς θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά κορωνοϊού και γρίπης

Κορωνοϊός: Έκθεση του ECDC αποκαλύπτει τον κρίσιμο παράγοντα αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού