Το βαθύ αλλά δυστυχώς όχι πάντα εγκαίρως ορατό αποτύπωμα των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στον εφηβικό πληθυσμό της χώρας αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά από ειδικούς επιστήμονες. Περίπου 800 με 1.000 έφηβοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα κορίτσια, εκτιμάται ότι εμφανίζουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα τις συγκεκριμένες διαταραχές (ψυχογενής νευρική ανορεξία, βουλιμία κα) οι οποίες συγκαταλέγονται πλέον στις ψυχικές ασθένειες, με ό,τι αυτό πρέπει να συνεπάγεται στη διαγνωστική και θεραπευτική τους προσέγγιση.

Μάλιστα, η δύσκολη περίοδος της πανδημίας κορωνοϊού με τα lockdown επέφερε περαιτέρω σοβαρά πλήγματα στην ψυχική υγεία των εφήβων και των νέων αλλά και των ήδη πασχόντων καθώς αυξήθηκαν κατά 30% τα περιστατικά που υποτροπίασαν, ανταγωνιζόμενα άλλα μελανά πεδία όπως εκείνα με τα περιστατικά χρήσης οπιούχων ουσιών.

Πρόκειται για ορισμένες από τις βασικές διαπιστώσεις των ειδικών που έγιναν στη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης από τον φορέα ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνέδριου για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν και στη χώρα μας ένα ψυχο-κοινωνικό φαινόμενο, που τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις με τάσεις επέκτασης και στα δύο φύλα αλλά και σε σημαντικά μικρότερες ηλικίες. Πολλές φορές οδηγεί και στο θάνατο, επισήμαναν οι ειδικοί.

Ωστόσο, δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη όπως συμβαίνει δυστυχώς σε πολλά νοσήματα και οι όποιες εκτιμήσεις για τους ασθενείς προέρχονται από τα στοιχεία των δομών θεραπείας.  Οι ειδικοί των δομών επιβεβαιώνουν επίσης τον μεγάλο χρόνο αναμονής και τις δραματικές καθυστερήσεις για όσους και όσες χρειάζονται θεραπεία.

Η θεραπεία, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ, που μπορεί να είναι έξωνοσοκομειακή ή ενδονοσοκομειακή περιορίζεται σε μόλις έξι Ψυχιατρικές Δομές, οι οποίες βρίσκονται όλες στην Αθήνα. Αφορούν σε θεραπεία παιδιών και εφήβων με 8 διαθέσιμα περίπου κρεβάτια (Παιδιατρικά Νοσοκομεία Αγ. Σοφία και Αγλ. Κυριακού) , σε θεραπεία εφήβων και νεαρών ενηλίκων με 6 διαθέσιμα κρεβάτια (Σισμανόγλειο) και στην θεραπεία ενηλίκων με 6 διαθέσιμα κρεβάτια (Αιγινήτειο, Αττικό, 18ΑΝΩ) που συν-νοσηλεύονται και με πάσχοντες από άλλου είδους ψυχικές διαταραχές.

Κατά την πιο συντηρητική εκτίμηση για να διατηρηθεί αυτή η δυναμικότητα (λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων του προσωπικού) απαιτούνται τουλάχιστον 30 προσλήψεις (γιατρών, θεραπευτών και νοσηλευτών). Ενώ απαιτείται και η δημιουργία αντίστοιχων δομών θεραπείας τουλάχιστον σε όλες τις άλλες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας όπως και η ανάπτυξη δομών Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων αλλά και Κέντρων Ημέρας προκειμένου να απολαμβάνουν ποιοτικά αναβαθμισμένη θεραπεία.

Η συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος στην θεραπεία είναι σημαντική και για αυτό όλες οι δομές προσφέρουν ψυχοεκπαιδευτική υποστήριξη στις οικογένειες των πασχόντων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ειδικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κυρίες Ελένη Λεμπέση, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, Συντονίστρια Ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων Γονέων για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Μαρί- Λουιζ Ψαρρά, Κλινική Ψυχολόγος στην Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ του «Αττικόν» και Βαρβάρα Σαλαβού, Κλινική Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, στην Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όλοι τόνισαν ότι το σύστημα υγείας παρουσιάζει αρκετά μεγάλους χρόνους αναμονής, με τον Σύλλογο ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ να προσπαθεί να καλύψει τα κενά προσφέρει στα μέλη του υπεύθυνη συμβουλευτική με την συνδρομή ειδικού ψυχοθεραπευτή.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου καταλογίζουν στο υπουργείο Υγείας ότι δεν έχει εγκύψει στο μείζον αυτό πρόβλημα του ανήλικου πληθυσμού. Αναφέρουν ενδεικτικά ότι παρασχέθηκε προ ετών δέσμευση για νομοθετική αναγνώριση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής με τροπολογία στον Νόμο 4675/2020 που αφορά στην «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας – Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας» που παραμένει στα χαρτιά.

«Στον τομέα αυτό τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Υπουργείο Παιδείας αγνοούν τις προτάσεις του Συλλόγου μας που διατίθεται να οργανώσει ενημερωτικές ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς. Την προσφορά μας αυτή αξιοποίησαν κάποιοι Δήμοι και ορισμένες σχολικές κοινότητες και ως Σύλλογος είμαστε πάντα διαθέσιμοι σε όποιο αίτημα υποβληθεί έχοντας επίγνωση ότι αυτή η προσφορά μας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη πολιτική Πρόληψης» ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ.

Διαβάστε επίσης:

Εγκαινιάστηκε στο Σισμανόγλειο η πρώτη μονάδα για ενήλικες με ανορεξία

Διατροφικές διαταραχές: Ο ρόλος των social media στην εκτίναξή τους – Στο στόχαστρο οι έφηβοι

Διατροφικές Διαταραχές: Γιατί ανησυχούν σοβαρά και τους 50ρηδες – Η ευάλωτη ομάδα