Από βέβαιο πνιγμό σώθηκε ένας διαγωνιζόμενος σε αγώνα ταχυφαγίας στις ΗΠΑ όταν ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαιρ, Κρις Σουνούνου εφάρμοσε τη λαβή Χάιμλιχ. Όπως φαίνεται στο βίντεο που κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, ο Κρίστιαν Μορένο, που συμμετείχε σε διαγωνισμό για το ποιος θα φάει πιο γρήγορα τα περισσότερα lobster roll, άρχισε να ζητάει βοήθεια, καθώς μια από τις μπουκιές του στάθηκε στον λαιμό. Όταν ο Σουνούνου αντιλήφθηκε ότι κανείς από τους παριστάμενους δεν αντιδρούσε, ανέλαβε δράση και εφάρμοσε τη λαβή Χάιμλιχ, σώζοντας τον Μορένο.

Η λαβή Χάιμλιχ

Η λαβή Χάιμλιχ είναι μια τεχνική που επινοήθηκε για την αποφυγή πνιγμού λόγω απόφραξης της αναπνευστικής οδού από ξένο σώμα. Η μέθοδος παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό χειρουργό, Henry Heimlich το 1974 και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πνιγμού σε ενήλικες και παιδιά, είτε από τρόφιμο, είτε από αντικείμενο, όπως ένα παιχνίδι που μπλοκάρει τους αεραγωγούς.

Ο Henry Heimlich, θωρακοχειρουργός από τις ΗΠΑ, ανέπτυξε την τεχνική αφού συνειδητοποίησε ότι εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό. Η μέθοδος βασίζεται στη χρήση του αέρα που παραμένει στους πνεύμονες, προκειμένου να εκτοπιστεί το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό.

Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΑΒ (2017), παρατίθενται αναλυτικά τα βήματα που μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός ατόμου που πνίγεται λόγω τροφής.

Πνιγμός από ξένο σώμα σε ενήλικες

Η απόφραξη μπορεί να είναι μερική ή πλήρης και συμβαίνει κυρίως μετά από κατανάλωση τροφής:

  • Στη μερική απόφραξη, το άτομο εμφανίζει έντονο άγχος και βήχα.
  • Στην πλήρη απόφραξη, δεν μπορεί να μιλήσει, να βήξει ή να αναπνεύσει και γρήγορα χάνει τις αισθήσεις του.

Τι να κάνετε για να βοηθήσετε:

  • Το άτομο συνήθως πιάνει τον λαιμό του με τα χέρια του.
  • Εάν αναπνέει, ενθαρρύνετέ το να βήξει δυνατά κοιτώντας προς τα κάτω.
  • Σκύψτε το μπροστά και δώστε του πέντε δυνατά χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες με τη βάση της παλάμης σας.
  • Αν η απόφραξη παραμένει, εφαρμόστε πέντε κοιλιακές ώσεις ακριβώς κάτω από την ξιφοειδή απόφυση, με τη γροθιά του ενός χεριού και το άλλο χέρι από πάνω, πιέζοντας μέσα και προς τα πάνω. Στις εγκύους, η πίεση εφαρμόζεται στο κέντρο του θώρακα.
  • Εάν χάσει τις αισθήσεις του, προχωρήστε σε ΚΑΡΠΑ.

Στο βίντεο που υποστηρίζεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, παρουσιάζονται λεπτομερώς οι Πρώτες Βοήθειες για Πνιγμό σε ενήλικες (Heimlich για Ενήλικες).

Πώς να κάνετε τη λαβή Χάιμλιχ σε ένα παιδί (εφόσον έχει τις αισθήσεις του)

  • Σταθείτε ή γονατίστε πίσω από το παιδί, τοποθετώντας τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του και περιβάλλοντας τον θώρακά του.
  • Βάλτε τη γροθιά σας, με τον αντίχειρα προς την κοιλιά του, λίγο πάνω από τον ομφαλό. Αποφύγετε την τοποθέτηση της γροθιάς σας στο κάτω άκρο του στέρνου.
  • Κρατήστε τη γροθιά με το άλλο χέρι.
  • Γείρετε το παιδί προς τα πίσω πάνω στο σώμα σας και ασκήστε πέντε γρήγορες, απότομες πιέσεις προς τα πίσω και πάνω.

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΓΕΙΑ: Καθοριστική η ελληνική συμβολή στη μελέτη RESHAPE-HF2 για τη διαδερμική θεραπεία της μιτροειδούς βαλβίδας

Καρκίνος Δέρματος: Σε ποια χώρα της Ευρώπης μειώθηκαν τα ποσοστά νόσου σε νεότερης ηλικίας άτομα

Νέοι γιατροί: Διαμαρτύρονται για τον τρόπο που η κυβέρνηση γεμίζει τα κενά στα Επείγοντα