Σημαντική επίπτωση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφει η χώρα μας το εφετινό καλοκαίρι. Νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), παρότι αφορούν χρονικά έως και τις 31 Ιουλίου, δείχνουν πως στη χώρα μας είναι έντονη η κυκλοφορία μολυσμένων κουνουπιών.
Ειδικότερα, από την αρχή επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2024 έως και το τέλος Ιουλίου, οκτώ χώρες της Ευρώπης ανέφεραν 69 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό. Η πρώτη και η τελευταία ημερομηνία εμφάνισης περιστατικών ήταν αντίστοιχα η 1η Μαρτίου 2024 και η 25η Ιουλίου 2024. Εγχώρια κρούσματα αναφέρθηκαν από την Ελλάδα (31), την Ιταλία (25), την Ισπανία (5), την Αυστρία (2), την Ουγγαρία (2), τη Σερβία (2), τη Γαλλία (1) και τη Ρουμανία (1). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στην Ευρώπη, αναφέρθηκαν 8 θάνατοι από την Ελλάδα (5), την Ιταλία (2) και την Ισπανία (1).
Αξίζει να σημειωθεί ότι έκτοτε οι αριθμοί έχουν μεταβληθεί και η δραστηριότητα του ιού στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έως και τις 4/9 καταγράφηκαν συνολικά 140 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 17 θάνατοι.
Οι επικίνδυνες ηλικίες
Με βάση τα δεδομένα του ECDC, το 59% των κρουσμάτων φέτος αφορούσε σε άτομα άνω των 65 ετών, ποσοστό κοντά στον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (54%) για την ίδια περίοδο. Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν παρόμοια, με το 91% των κρουσμάτων να νοσηλεύονται φέτος σε σύγκριση με το 94% της προηγούμενης δεκαετίας. Η θνητότητα εφέτος ανέρχεται στο 13% (μέχρι τις 31 Ιουλίου), ποσοστό παρόμοιο με το 11% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη δεκαετία. Όλοι οι θάνατοι που αναφέρθηκαν φέτος αφορούσαν σε άτομα άνω των 65 ετών, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, όταν η πλειοψηφία των θανάτων αφορούσε επίσης ηλικιωμένα άτομα. Νευρολογικές εκδηλώσεις αναφέρθηκαν στο 75% των κρουσμάτων εφέτος, σε σύγκριση με το 65% την προηγούμενη δεκαετία.
Το ECDC έχει καταγράψει κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδια. Χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) που συνδέονται με ταξιδιωτικά κρούσματα περιλαμβάνουν την Αλβανία, την Ινδία, την Κένυα, το Μαρόκο, το Ομάν, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το χρονικό των εφετινών κρουσμάτων
Το 2024, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με ημερομηνία εμφάνισης τον Μάρτιο, αναφέρθηκε στη Σεβίλλη Ισπανίας. Αυτό το κρούσμα θεωρήθηκε σποραδικό, καθώς δεν αναφέρθηκαν άλλα κρούσματα από την περιοχή εκείνη την περίοδο. Επόμενα κρούσματα στην Ευρώπη αναφέρθηκαν από τον Ιούνιο και έπειτα. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά μήνα είναι κάτω από τον μέσο όρο που παρατηρήθηκε την περίοδο 2014-2023.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ECDC στην έκθεσή του, η Ελλάδα ανέφερε έντονη δραστηριότητα ιού του Δυτικού Νείλου, με τον αριθμό των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν μέχρι τις 31/7 να φτάνει τον αριθμό των κρουσμάτων του 2018 για την ίδια περίοδο. Ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων στην Ισπανία είναι πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών και όλα τα κρούσματα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί από την ίδια περιοχή. Οι κλινικοί και δείκτες σοβαρότητας για φέτος είναι παρόμοιοι με εκείνους των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, η επικράτηση κρουσμάτων με νευρολογικές διαταραχές δεν είναι ασυνήθιστη, καθώς ιστορικά οι περιπτώσεις με πιο σοβαρά συμπτώματα διαγιγνώσκονται συχνότερα. Όλες οι περιοχές που επηρεάστηκαν φέτος είτε είχαν επηρεαστεί στο παρελθόν είτε ήταν γειτονικές με περιοχές που είχαν κρούσματα στο παρελθόν.
Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου: Επέλαση σε 27 Περιφερειακές ενότητες και 70 Δήμους
Κουνούπια: Μεταδίδουν 6 δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες – Τι ισχύει για τη συλλοίμωξη με δυο ιούς