Ο θρυλικός κιθαρίστας των Queen, Brian May, αποκάλυψε πρόσφατα ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, τέσσερα χρόνια μετά από έμφραγμα το 2020. Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο 77χρονος μουσικός αποκάλυψε πως το εγκεφαλικό επεισόδιο του προκάλεσε προσωρινή ανικανότητα στο αριστερό χέρι. «Προς το παρόν δεν μου επιτρέπεται να βγω» δήλωσε για την κατάσταση του μετά την πρόσφατη περιπέτεια υγείας. Ωστόσο, καθησύχασε τους θαυμαστές του λέγοντας πως μπορεί ακόμα να παίζει κιθάρα, παρά το «μικρό πρόβλημα υγείας».

Τα αθόρυβα σημάδια

Οι καθηγητές Martin Dennis, ειδικός στην Ιατρική Εγκεφαλικού Επεισοδίου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Martin James, ιατρός με ειδίκευση στα εγκεφαλικά επεισόδια στο Royal Devon and Exeter Hospital, μίλησαν στην Daily Mail για τα αθόρυβα σημάδια του εγκεφαλικού που προειδοποιούν τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Τα τρία τυπικά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, δηλαδή το στραβό πρόσωπο, το αδύναμο χέρι και η μπερδεμένη ομιλία που σημαίνουν άμεση ανάγκη για δράση, πολύ συχνά παραβλέπονται. Σύμφωνα με ειδικούς, η ξαφνική ζάλη ή ακόμα και ένας σοβαρός πονοκέφαλος μπορεί να είναι σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου που δεν πρέπει να αγνοούνται.

Οι παράγοντες κινδύνου

Η λίστα με τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν την ηλικία, την υπέρταση, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τον καθιστικό τρόπο ζωής και τον διαβήτη. Ένας ακόμα παράγοντας -όχι σπάνιος- είναι το ιστορικό εμφράγματος, όπως στην περίπτωση του Brian May το 2020, οπότε οι γιατροί του είχαν βρει τρεις φραγμένες αρτηρίες.

Πέντε SOS συμπτώματα

Οι δύο καθηγητές συστήνουν προσοχή στα παρακάτω πέντε συμπτώματα, πολύ περισσότερο αν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου:

  • Απώλεια αισθήσεων στη μία πλευρά: Ξαφνική απώλεια αισθήσεων στο χέρι, το πόδι ή το πρόσωπο είναι πολύ συχνή και μπορεί να προκαλείται από συμπίεση των νεύρων. Αν όμως συμβεί ταυτόχρονα στο πρόσωπο και το χέρι ή στο χέρι και το πόδι, είναι ανησυχητικό σημάδι.
  • Απώλεια Όρασης: Το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει θολή όραση ή απώλεια όρασης στο ένα ή και τα δύο μάτια. Παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστό σύμπτωμα όσο το πρόσωπο που στραβώνει, είναι εξίσου σημαντικό. Μάλιστα, σε μια μελέτη του 2017 στο Stroke, διαπιστώθηκε ότι 4 στους 10 που πέρασαν εγκεφαλικό επεισόδιο δεν εμφάνισαν τα τρία τυπικά συμπτώματα αλλά ανέφεραν προβλήματα όρασης.
  • Ξαφνική ζάλη: Η ζάλη μπορεί να αποτελεί σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου αν συνοδεύεται από διπλωπία, αδυναμία ή δυσκολίες στην κίνηση των άκρων και την ομιλία.
  • Αιφνίδιος έντονος πονοκέφαλος: Ένας ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος μπορεί να υποδηλώνει αιμορραγία στον εγκέφαλο, ένα σπάνιο αλλά επικίνδυνο σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Δυσκολία στην κατάποση/δυσφαγία: Ενώ σπάνια αποτελεί μόνο του σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου, αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία των άκρων ή προβλήματα ομιλίας, δεν πρέπει να αγνοείται.

Διαβάστε επίσης:

Καρδιά: Αυτή η διατροφή σαμποτάρει την καρδιαγγειακή υγεία

Πέντε παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό – Ανιχνεύσιμοι και στα παιδιά

Καρδιά: Πότε θα μας προδώσει – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο