Η περίπτωση των τριών νέων στον Βόλο – δύο κορίτσια 18 και 19 ετών και ένας 26χρονος-  που κατέρρευσαν αφότου έφαγαν ζελεδάκια με κάποια ναρκωτική ουσία, διερευνάται από τις αρχές, ενώ μυστήριο παραμένει το συστατικό που προκάλεσε τα έντονα συμπτώματα που τους οδήγησαν στο νοσοκομείο. Ο πατέρας του 26χρονου, σε δηλώσεις του στο MEGA, ανέφερε πως ο γιος του ήταν σε κώμα για ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του ΚΕΘΕΑ, κ. Χρήστου Λιάπη, τα «ζελεδάκια μανιταριών», που αγόρασαν ως «μαγικά μανιτάρια» στο παζάρι του Αλμυρού, ήταν το πιθανότερο ζελεδάκια κάνναβης με εξαϋδροκανναβινόλη (HHC) και κανναβιδιόλη (CBD). Σε αντίθεση με την CBD, η HHC, γνωστή ουσία σε ζελεδάκια κάνναβης, εμπίπτει στο νόμο περί ναρκωτικών ουσιών από τις αρχές του 2ο24. «Υπάρχουν χιλιάδες ναρκωτικές ουσίες, συνθετικές ή ημισυνθετικές, που περνάνε “κάτω από τα ραντάρ’”, και ξεφεύγουν από τη βιομηχανική και νομική έρευνα», δήλωσε στο MEGA ο κ.Λιάπης και εξήγησε πως οι περισσότερες ενέχουν τον κίνδυνο εθισμού. Ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Η συσκευασία με τα ζελεδάκια δεν έφερε ετικέτα με τα συστατικά του προϊόντος.

Η επικίνδυνη τετραϋδροκανναβινόλη (THC)

Σε επικοινωνία του ygeiamou με ειδικούς από το πεδίο της μείωσης βλάβης από τη χρήση ουσιών, παρουσιάστηκε ως επικρατέστερο σενάριο τα ζελεδάκια να περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη (THC) σε υψηλή συγκέντρωση, κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης και ουσία που περιέχεται στα edibles, τα βρώσιμα σκευάσματα, όπως ζελεδάκια, που κυκλοφορούν νόμιμα σε πολιτείες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πηγές, αν τα προϊόντα περιείχαν την παραισθησιογόνο ουσία των μανιταριών «ψιλοκυβίνη», η κατάσταση θα ήταν εκτός ελέγχου.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνουν ότι οι επιδράσεις των edibles είναι απρόβλεπτες, καθώς η ποσότητα της ουσίας είναι συχνά άγνωστη ή ανακριβής. Υπάρχει ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης και υπερδοσολογίας, ιδίως από νέα άτομα, καθώς δεν βλέπουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ευφορίας που μπορεί να χρειαστούν από 30 λεπτά έως 2 ώρες. Η επίδραση εξαρτάται επίσης από παράγοντες όπως το άδειο στομάχι ή η παράλληλη λήψη φαρμάκων ή χρήση αλκοόλ. Όπως επισημαίνει, τα παιδιά που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα όπως έντονη αδυναμία, δυσκολία να σταθούν ή να περπατήσουν καθώς και δύσπνοια.

Photo: Shutterstock

Οι διαφορές στα κανναβινοειδή

Οι ουσίες THC, CBT, και HHC είναι διαφορετικά κανναβινοειδή, καθένα με τις δικές του ιδιότητες και επιδράσεις:

  • THC (Τετραϋδροκανναβινόλη): Η THC είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, υπεύθυνο για την «ευφορία» που συνδέεται με τη χρήση της. Έχει ψυχοδραστική επίδραση, επιφέρει αίσθημα χαράς, αλλαγές στη διάθεση, την αντίληψη και επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες. Επίσης, έχει αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιεμετικές ιδιότητες. Στην ιατρική, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, της ναυτίας, και ως ορεξιογόνο.
  • CBT (Κανναβιδιόλη): Η CBT είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά κανναβινοειδή και είναι λιγότερο κοινό στη φυσική της μορφή. Δεν είναι ψυχοδραστικό, και επομένως δεν προάγει την ευφορία. Μπορεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο σε άλλες ενώσεις, όπως η THC, μειώνοντας τις ψυχοδραστικές τους επιδράσεις. Αν και η έρευνα για το CBT είναι περιορισμένη, υπάρχει ενδιαφέρον για τη χρήση του στη ρύθμιση των επιδράσεων άλλων κανναβινοειδών.
  • HHC (Εξαϋδροκανναβινόλη): Η HHC είναι ένα ημισυνθετικό κανναβινοειδές, παράγεται από την THC μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως υδρογόνωση. Είναι ψυχοδραστικό, αλλά οι επιδράσεις του είναι πιο ήπιες σε σύγκριση με την THC. Προκαλεί ηπιότερη κατάσταση ευφορίας και χρησιμοποιείται ως εναλλακτική της THC για την παρασκευή προϊόντων με ηπιότερη ψυχοδραστική επίδραση ή σε περιοχές όπου η THC δεν είναι νόμιμη.

Διαβάστε επίσης:

ECDC: Έξι παρεμβάσεις για πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών

Ποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε χρήση ουσιών

Το «αγαπημένο» ναρκωτικό των γιορτών – Η χρήση του εκτοξεύτηκε στην πανδημία – 2,3 εκατ. νέοι το έχουν δοκιμάσει