Την περασμένη Τετάρτη η διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου έκανε την εφημερία της όπως όφειλε. Όχι όμως στο νοσοκομείο όπου εργάζεται και προσφέρει τις υπηρεσίες της επί χρόνια, αλλά στο Νοσοκομείο Λαμίας όπου υπήρχε πρόβλημα λόγω έλλειψης παιδιάτρου. Δύο ημέρες αργότερα την αντικατέστησε παιδίατρος από το Νοσοκομείο Λάρισας. Το ίδιο είχε κάνει στις αρχές του περασμένου Αυγούστου άλλη συνάδελφός τους από το νοσοκομείο Τρικάλων. Παρόμοιες εντολές για μετακινήσεις λαμβάνουν  καθημερινά παθολόγοι από τα νοσοκομεία της  Θεσσαλονίκη προς εκείνα της Ξάνθης και της Δράμας, καθώς και αναισθησιολόγοι από όλα τα μεγάλα νοσοκομεία προς τα μικρότερα.

Τα «πήγαινε έλα» των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο εντός των ορίων της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας είναι συνεχή, αποτελώντας μια στρεβλή απάντηση του συστήματος υγείας στις ελλείψεις που υπάρχουν στις κλινικές όλων των νοσοκομείων.

Δεκάδες γιατροί λαμβάνουν καθημερινά σε όλη τη χώρα εντολή μετακίνησης από τη διοίκηση της ΥΠΕ, γνωστή ως «εντέλλεσθε» από το νοσοκομείο όπου βρίσκεται η θέση τους σε άλλο όπου υπάρχει έλλειψη και πρόβλημα.

Την επικίνδυνη, όπως τονίζουν, τακτική των μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, καταδικάζουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, τόσο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) όσο και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Οι επανειλημμένες αποφάσεις, σχεδόν κάθε εβδομάδα, για μετακίνηση ιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια των ασθενών. Μετακινούνται γιατροί όλων των ειδικοτήτων, αλλά περισσότερο αυτές για τις οποίες είναι καταγεγραμμένες και γνωστές οι ελλείψεις. Πχ Αναισθησιολόγοι και παθολόγοι. Επίσης, δεν αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, που ίσως ακούγεται περισσότερο, αλλά δυστυχώς είναι οξυμμένο όλο τον χρόνο» λέει στο ygeiamou.gr η γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, παθολόγος, κυρία Μαρία Αγρογιάννη.

Επισημαίνει, δε, χαρακτηριστικά, πως υπάρχει αναισθησιολόγος ο οποίος από το 2021 βρίσκεται συνεχώς με «εντέλλεσθε» στα χέρια και σε μία ασταμάτητη μετακίνηση από το Τζάνειο όπου υπηρετεί, σε όλα τα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τόσο στην Αττική όσο και στη νησιωτική χώρα.

«Η άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος έχει συνέχεια, οι ασθενείς έχουν θεράποντα ιατρό ο οποίος γνωρίζει λεπτομερώς το σύνολο των προβλημάτων τους, έχει μελετήσει τις εξετάσεις τους, έχει συμβουλευτεί συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται και είναι συχνά καθοριστικές για την έκβαση των ασθενών. Οφείλει μάλιστα να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των θεραπευτικών παρεμβάσεων και κάποιες φορές να τα τροποποιήσει με βάση την ανταπόκριση κάθε ασθενούς. Οι αποφάσεις σας να φεύγουμε από το τμήμα μας και να πηγαίνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα σε ένα άλλο νοσοκομείο είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς που ήδη παρακολουθούμε» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ.

Η Ένωση καλεί τους γιατρούς να αρνούνται τα «εντέλλεσθε» για κάλυψη εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ. «Πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται στα νοσοκομεία της χώρας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι με μετακινήσεις γιατρών. Σας καλούμε για τελευταία φορά να σταματήσετε την επικίνδυνη τακτική των μετακινήσεων» καταλήγει η ΕΙΝΑΠ, απευθυνόμενη στο υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί ΕΣΥ: Οι λόγοι που παραιτούνται – Το αποτύπωμα στα νοσοκομεία

ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς

Νοσοκομειακοί γιατροί: Τρία καυτά ζητήματα στο επίκεντρο της συνάντησης με το Υπουργείο Υγείας