Τα κενά και οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν στο πεδίο της υγείας οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας αποτελούν ένα χρόνιο πρόβλημα. Μπορεί να αναδεικνύεται συνήθως τους θερινούς μήνες όταν και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται λόγω των τουριστών, ωστόσο οι κάτοικοι βιώνουν τις ελλιπείς παροχές υγείας όλο τον χρόνο.

Τη μελανή κατάσταση που διαμορφώνεται στις υγειονομικές μονάδες των νησιών του Ιονίου περιγράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

«Στην εξίσου δυσχερή κατάσταση λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού με τις υγειονομικές μονάδες του Αιγαίου Πελάγους βρίσκονται και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Κάθε ημέρα που περνάει και χειρότερα από πλευράς στελέχωσης. Προσπαθούν με μετακινήσεις να μπαλώσουν τα κενά. Το χειμώνα που οι διακομιδές είναι πιο δύσκολες λόγω καιρικών συνθηκών τι θα γίνουν οι μόνιμοι κάτοικοι; Εάν δεν αποφασίσουν να επενδύσουν στη δημόσια υγεία, αν δεν δοθούν κίνητρα προσέλκυσης στο ΕΣΥ δυστυχώς κάθε φορά θα συζητάμε τα ίδια προβλήματα τα οποία ημέρα με την ημέρα θα επιδεινώνονται» σημειώνει και παραθέτει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το πρόβλημα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς στην Παθολογική κλινική δυναμικότητας 39 κλινών είναι κενές 4 οργανικές θέσεις παθολόγων. Υπηρετεί 1 μόνιμος γιατρός, 1 ιδιώτης με μπλοκάκι ιδιώτης λίγες ημέρες το μήνα και 1 παθολόγος σε καθεστώς μετακίνησης. Στα Επείγοντα υπάρχει 1 γιατρός γενικής Ιατρικής και αναγκάζονται να καλύπτουν οι ειδικευμένοι γιατροί των κλινικών. Από τις 4 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 2 αναισθησιολόγοι, ωστόσο εξ αυτών ο ένας απουσιάζει με αναρρωτική άδεια. Η θέση του καλύπτεται με αναισθησιολόγο που μετακινείται από το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Δεν υπάρχει ψυχίατρος, ούτε παιδοψυχίατρος, παρότι η ζήτηση είναι μεγάλη από κατοίκους.

Στο νοσοκομείο Κέρκυρας, η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 2 παθολόγους (διευθυντές) και ουσιαστικά η κλινική καλύπτεται από στρατιωτικούς γιατρούς. Υπηρετούν 2 νεφρολόγοι. Και καταγράφονται ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρεται από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ ότι η χειρουργική κλινική στις νυχτερινές βάρδιες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καλύπτεται από μία νοσηλεύτρια.

Το νοσοκομείο Λευκάδας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Στη χειρουργική κλινική υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 ιδιώτης με μπλοκάκι ιδιώτης. Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, άλλος ένας ιδιώτης με μπλοκάκι και ένας αναισθησιολόγος που μετακινείται από το νοσοκομείο Μεσολογγίου. Η χειρουργική μένει ακάλυπτη κάποιες ημέρες κάθε μήνα.
Υπηρετούν 1 ΩΡΛ, 1 Νευρολόγος και 1 Πνευμονολόγος.

Διαβάστε επίσης: 

Με αυξήσεις σε επιδόματα προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας να καλύψει τα κενά σε νησιά και άγονες περιοχές

Νησιά – Επείγοντα: Μοτοσικλετιστές – διασώστες του ΕΚΑΒ «μηδενίζουν» τους χρόνους αναμονής

Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται