Οι σοκαριστικές εικόνες με τους εκατοντάδες τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό κόλπο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πυροδοτούν ευλόγως την ανησυχία των πολιτών για το ενδεχόμενο αποτύπωμά τους τόσο στο περιβάλλον όσο και στη δημόσια υγεία.

Η δυσοσμία χαρακτηρίζει τις περιοχές όπου σωρεύονται τα νεκρά ψάρια, προβληματίζοντας τους κατοίκους όχι μόνο για ό,τι μυρίζουν και εισπνέουν, αλλά και για το πιθανό μικροβιακό φορτίο που «κουβαλά» και μπορεί να τους απειλεί, άμεσα ή μακροπρόθεσμα.

Το ygeiamou.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα «κινδυνεύουν οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές;».

«Πρόκειται για ζώα σε αποσύνθεση, και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες. Είναι κάτι ανάλογο με τα νεκρά ζώα, κυρίως θηλαστικά, που πέρυσι είχαν αφήσει οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μοιάζει σαν έναν υδάτινο χώρο υγειονομικής ταφής. Το κρίσιμο είναι να γίνει άμεσα η περισυλλογή των αυτών και να μεταφερθούν στους κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής. Αν αυτό ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες, η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. Αν υποθετικά αυτό διαρκούσε περισσότερο από 3-4 εβδομάδες, τότε αλλάζουν τα δεδομένα» εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.

Για τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία ο καθηγητής Επιδημιολιογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χρήστος Χατζιχριστοδούλου αναφέρει πως «πρόκειται αναμφισβήτητα για μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, και με βάση όσα γνωρίζουμε, αυτό που πρέπει να απασχολήσει τους κατοίκους είναι η ποιότητα των νερών για την κολύμβηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας συλλέγουν συνεχώς δείγματα νερού και κάνουν υγειονομική αναγνώριση υδάτων. Αυτό θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες. Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στο νερό σε αυτές τις περιοχές που εντοπίζονται τα νεκρά ψάρια, κολύμβηση ή άλλη δραστηριότητα, και να αναμένουν το πράσινο φως από τις υγειονομικές υπηρεσίες για το επόμενο διάστημα».

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ: 39 θάνατοι από κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα – Αύξηση στους σκληρούς δείκτες

Κουνούπια: Μας μεταδίδουν 6 δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες – Τι ισχύει για τη συλλοίμωξη με δυο ιούς

Ιλαρά – Ερυθρά: Τα νέα στοιχεία για τις μολύνσεις από το ECDC – Ποιες χώρες «πρωταγωνιστούν»