Λειτουργική κατάρρευση στα Πνευμονολογικά τμήματα νοσοκομείων της Αττικής, καταγγέλλει το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Σε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «κρίσιμη κατάσταση ιατρικής υποστελέχωσης που υπάρχει από ετών σε πολλά Πνευμονολογικά τμήματα» και αναφέρει χαρακτηριστικά το Γενικό Ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» που λειτουργεί με περιφερόμενους γιατρούς, δηλαδή με γιατρούς που λαμβάνουν εντολές για να μετακινούνται από άλλα νοσοκομεία της Αττικής.

«Η κυβέρνηση έχει αγνοήσει (εκτός όλων των άλλων) τις επισημάνσεις και τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση ιατρικής υποστελέχωσης που υπάρχει από ετών σε πολλά Πνευμονολογικά τμήματα νοσοκομείων της Αττικής. Επίσης, έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις από τους γιατρούς αυτών των τμημάτων. Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνεται σήμερα μια απαράδεκτη κατάσταση πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης» αναφέρεται στην επιστολή των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι» «αντί μόνιμων προσλήψεων γιατρών Πνευμονολόγων, η 1η ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιλέγουν την γνωστή επικίνδυνη τακτική διαρκών μετακινήσεων Πνευμονολόγων από άλλα νοσοκομεία για κάλυψη εφημεριών, σε ένα τμήμα το οποίο νοσηλεύει καθημερινά δεκάδες ασθενείς και κάνει γενική εφημερία για έκτακτα περιστατικά. Είναι σαφές ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, σε μία Πνευμονολογική κλινική στην οποία έχει απομείνει μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός».

«Αυτοί οι ελάχιστοι εναπομείναντες συνάδελφοι καθώς και οι γιατροί Πνευμονολόγοι άλλων νοσοκομείων, που «διατάσσονται» να εφημερεύουν εκεί με «εντέλλεσθε» της 1ης ΥΠΕ, δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για ό,τι συμβεί. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που είχαν αγνοήσει τις εκκλήσεις των γιατρών για προκήρυξη και κάλυψη των θέσεων» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ και καταλήγοντας ζητεί να προκηρυχθούν και να καλυφθούν οι κενές θέσεις με ταχύρρυθμες διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης:

ΕΣΥ – Ελλείψεις: Η ανάρτηση της λεχώνας που έφτασε μέχρι Τρίκαλα από την Πρέβεζα για να γεννήσει

Ελλείψεις γιατρών: Τα κίνητρα για να «γεμίσουν» άδειες περιοχές και άγονες ειδικότητες

Πνευμονολόγοι: Πότε πρέπει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς – Με ποια εμβόλια