Περίπου 1.000 Αμερικανοί νοσηλεύονται κάθε χρόνο με σοβαρή λοίμωξη λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου, ιός που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Εφέτος «θύμα» της συνήθους καλοκαιρινής λοίμωξης των κουνουπιών ήταν και ο επικεφαλής επί 38 έτη του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Αλλεργία και τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΝΙΑΙD), γνωστός παγκοσμίως από τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού, Δρ Άντονι Φάουτσι.

Ένα τσίμπημα κουνουπιού στον κήπο του τού προκάλεσε πυρετό, ρίγη και κόπωση, οδηγώντας τον κορυφαίο επιστημονικό σύμβουλο διαχείρισης υγειονομικών κρίσεων (από τον ιό ΗΙV, τον ιό Zika, τον ιό του SARS ως τη γρίπη και τελευταία τον SARS-CoV-2) στις ΗΠΑ, σε πολυήμερη νοσηλεία.

Όπως έγινε γνωστό από τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, ο Δρ Φάουτσι νοσηλεύτηκε και πλέον η ανάρρωσή του συνεχίζεται κατ’ οίκον.

«Πραγματικά ένιωσα σαν να με χτύπησε φορτηγό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δρ Φάουτσι, προσθέτοντας ότι «Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω αρρωστήσει ποτέ στη ζωή μου τόσο πολύ. Ποτέ. Μακράν, αυτή είναι η χειρότερη ασθένεια που έχω περάσει ποτέ».

Τα άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων -σημειωτέον ο Αμερικανός επιστήμονας είναι 83 χρόνων- ανήκουν στον πληθυσμό στόχο του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η κατάσταση στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατά την περίοδο 2010-2023 καταγράφηκαν 1.868 ασθενείς με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου. Από αυτούς κατέληξαν 257.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί αφορούν μόνο ασθενείς με συμπτώματα. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, όπως και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Αυτό αποδεικνύεται και από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ: η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα σοβαρά κρούσματα ήταν 70-79 ετών (με 445 κρούσματα). Ακολουθούν με 388 κρούσματα οι ηλικίες από 80 ετών και πάνω.

Η εφετινή περίοδος κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας έχει ξεκινήσει από το τέλος Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τέλος Νοεμβρίου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής η κυκλοφορία των κουνουπιών έχει επιμηκυνθεί και δεν σταματά μέσα Οκτωβρίου όπως μέχρι πριν μερικά χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες μολύνσεις και λοιμώξεις στους πολίτες, αλλά παράλληλα (πρέπει να) ενεργοποιεί και τα αντανακλαστικά τους ώστε να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Διαβάστε επίσης: 

Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα και σε δεύτερο Δήμο στην Αττική

Ιός Δυτικού Νείλου: Η έξαρση κρουσμάτων φοβίζει την Ευρώπη – Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα

Αυξάνονται τα εισαγόμενα κρούσματα Oropouche στην Ευρώπη – Το ECDC συμβουλεύει