Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε πράσινο φως της επέκταση της άδειας χρήσης ενός συστήματος χορήγησης ινσουλίνης και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η έγκριση αποτελεί σημαντική πρόοδο για τα άτομα με τη συχνότερη μορφή διαβήτη, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται ευκολότερα και αποτελεσματικά τη νόσο.

Η πρωτοποριακή αντλία ινσουλίνης, η οποία είχε λάβει αρχικώς έγκριση για χρήση από άτομα με διαβήτη τύπου 1 το 2022, παρέχει ινσουλίνη έως και τρεις ημέρες συνεχόμενα χωρίς την ανάγκη χρήσης βελόνας, βάσει των υποδείξεων ενός μετρητή γλυκόζης στο αίμα.

Ο FDA εξέτασε τα δεδομένα μιας κλινικής δοκιμής στην οποία 289 άτομα 18 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 2 λάμβαναν ινσουλίνη χρησιμοποιώντας το εν λόγω προηγμένο σύστημα επί 13 εβδομάδες. Το πληθυσμιακό δείγμα προερχόταν από διαφορετικές φυλές και εθνικότητες, από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, καθώς και διαφορετικά οικονομικά και μορφωτικά υπόβαθρα. Επίσης δεν είχαν κοινή εμπειρία με τον διαβήτη, καθώς υπήρχαν ασθενείς που έκαναν χρήση ινσουλίνης και άλλοι που λάμβαναν τα γνωστά φάρμακα GLP-1 αγωνιστές.

Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν καλύτερος συγκριτικά με πριν, σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. Δεν υπήρξαν επιπλοκές ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας αυτής, παρά μόνο ήπιες έως μέτριες και περιλάμβαναν υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα), υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) και ερεθισμό του δέρματος.

«Ο FDA συνεργάζεται εδώ και καιρό με την κοινότητα του διαβήτη για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πρόσθετες επιλογές και ευελιξία για τη διαχείριση του διαβήτη», αναφέρει στο σχετικό δελτίο η Michelle Tarver, M.D., Ph.D., αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας του FDA. «Η τεχνολογία αυτόματης χορήγησης ινσουλίνης ήταν προηγουμένως διαθέσιμη μόνο για άτομα με διαβήτη τύπου 1. Η σημερινή ενέργεια συμβάλλει στην επέκταση της πρόσβασης σε αυτό το σημαντικό εργαλείο διαχείρισης του διαβήτη σε εκατομμύρια ενήλικες που ζουν στις ΗΠΑ με διαβήτη τύπου 2. Ο FDA δεσμεύεται να προωθήσει την καινοτομία νέων συσκευών που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν με χρόνιες ασθένειες που απαιτούν καθημερινή συντήρηση, όπως ο διαβήτης».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του σώματος να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Για πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2, η καθημερινή διαχείριση της ινσουλίνης είναι απαραίτητη, και η νέα αυτή τεχνολογία διευκολύνει τη διαδικασία αυτή, οδηγώντας σε βελτιωμένα κλινικά αποτελέσματα και συνολική ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης:

«Γιατί είναι ΟΚ να είσαι χοντρός»: Μια καθηγήτρια καταπολεμά το στίγμα της παχυσαρκίας

Οι επεμβάσεις που βάζουν φρένο σε παχυσαρκία και διαβήτη

Η θαυματουργή ένωση που μάχεται παχυσαρκία και διαβήτη – Η ελληνική τροφή που την περιέχει