Το νέο σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης για την αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού mpox ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας ότι μπορεί να ανακοπεί η επέλαση του ιού. Η στρατηγική περιλαμβάνει συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ ακολουθεί την κήρυξη παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 14 Αυγούστου.

Οικονομικό κόστος

Το στρατηγικό πλάνο, που παρουσιάστηκε στα Κράτη Μέλη στις 23 Αυγούστου, αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025 και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το πλάνο περιλαμβάνει τον ΠΟΥ, τα Κράτη Μέλη, εταίρους όπως το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Africa CDC), κοινότητες και ερευνητές.

Κύριοι άξονες

Το σχέδιο, το οποίο βασίζεται στις προσωρινές και μόνιμες συστάσεις που εξέδωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ επικεντρώνεται στην εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών παρακολούθησης, πρόληψης, ετοιμότητας και απόκρισης, προάγει την έρευνα και τη δίκαιη πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα, όπως διαγνωστικές εξετάσεις και εμβόλια, αποσκοπεί στη μείωση της μετάδοσης μεταξύ ζώων και ανθρώπων και ενισχύει τη συμμετοχή των κοινοτήτων στην πρόληψη και τον έλεγχο των εξάρσεων του ιού.

Οι στρατηγικές εμβολιασμού θα επικεντρωθούν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι στενές επαφές με πρόσφατα κρούσματα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, για τη διακοπή των συρροών μετάδοσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνεται έμφαση στη στρατηγική ηγεσία, στην έγκαιρη καθοδήγηση βασισμένη σε στοιχεία και την πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα για τους ευάλωτους πληθυσμούς στις πληγείσες χώρες.

Συντονισμός και συνεργασίες

Ο ΠΟΥ, μαζί με το Africa CDC, τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητα (CEPI) και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, θα διοργανώσει μια εικονική επιστημονική διάσκεψη στις 29-30 Αυγούστου 2024 για να ευθυγραμμίσει την έρευνα για τον ιό mpox με τους στόχους ελέγχου των εξάρσεων.

«Οι εξάρσεις του ιού mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τις γειτονικές χώρες μπορούν να ελεγχθούν και να αναχαιτιστούν» δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Για να γίνει αυτό, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο και συντονισμένο σχέδιο δράσης μεταξύ των διεθνών οργανισμών, των εθνικών και τοπικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών, των ερευνητών και των φαρμακοβιομηχανιών καθώς και των Κρατών Μελών μας. Αυτό περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Στρατηγικής Ετοιμότητας και Ανταπόκρισης, το οποίο βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της παγκόσμιας αλληλεγγύης, της ενδυνάμωσης των κοινοτήτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διατομεακού συντονισμού».

Τα κεντρικά γραφεία και τα περιφερειακά γραφεία του ΠΟΥ έχουν δημιουργήσει ομάδες υποστήριξης διαχείρισης περιστατικών για να ηγηθούν των δραστηριοτήτων ετοιμότητας και απόκρισης, ενώ παράλληλα αυξάνουν σημαντικά το προσωπικό στις πληγείσες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

Ευλογιά των πιθήκων: Έναρξη εμβολιασμών συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις πληγείσες περιοχές

Ευλογιά των πιθήκων: Προειδοποιεί ο ΠΟΥ για νέα κρούσματα στην Ευρώπη μετά την πρώτη περίπτωση στη Σουηδία