Αναπάντητα ερωτήματα άφησε η επικαιροποιημένη μορφή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β θα είναι πλέον δωρεάν για τα παιδιά ηλικίας 2-18 μηνών. Σύμφωνα με σχετική επιστολή που αποστέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-Επαγγελματιών Παιδιάτρων, οι όροι χρήσης αυτής της δυνατότητας δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς, δημιουργώντας προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιάτρων.

Η Ομοσπονδία θέτει τα ερωτήματά της σχετικά με αυτή την αλλαγή, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνταγογραφήσεις χωρίς προβλήματα. Η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα:

«Αξιότιμοι,

Μετά την πρόσφατη επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, πληροφορηθήκαμε ότι το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β (Bexsero) θα χορηγείται εφεξής δωρεάν σε όλα τα παιδιά ηλικίας 2-18 μηνών, ανάλογα με την έναρξη του εμβολιασμού τους. Ωστόσο, η ενημέρωση αυτή προκάλεσε σημαντική πίεση από γονείς προς τους παιδιάτρους για τη συνταγογράφηση του εμβολίου, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρή σύγχυση. Η Ομοσπονδία μας δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνταγογράφησης, γεγονός που οδήγησε σε προβλήματα μεταξύ συναδέλφων παιδίατρων και αντιπαραθέσεις με τους γονείς. Πολλοί γονείς, ακολουθώντας τη σύσταση των φαρμακοποιών, ζητούν επίμονα από τους παιδίατρους τη συνταγογράφηση του εμβολίου, με το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται να το πληρώσουν.

Ως υπεύθυνοι για την επικοινωνία με τους παιδίατρους σε όλη την Ελλάδα, σας παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε άμεσα για τα εξής:

1. Από πότε και με ποιο ICD-10 θα γίνεται η συνταγογράφηση του εμβολίου.

2. Εάν η δωρεάν χορήγηση αφορά όλα τα παιδιά έως 18 μηνών, ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη εμβολιαστεί, ή αν θα ισχύσει μόνο για εκείνα που είναι μικρότερα των 6 μηνών ή που θα γεννηθούν στο μέλλον.

Για τα βρέφη δηλαδή που αυτή τη στιγμή είναι κάτω των 18 μηνών και έχουν ήδη λάβει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου, τις οποίες οι γονείς πλήρωσαν, θα υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν δωρεάν τη δεύτερη ή την τρίτη δόση;

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Κων/νος Ι. Νταλούκας Ιωάννης Ρίτσας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων – Mpox: Μεγάλη ζήτηση για τα εμβόλια – Καλύφθηκαν τα ραντεβού του «Ανδρέας Συγγρός»

Φάρμακα: Ακριβότερα εκατοντάδες σκευάσματα από σήμερα για τους πολίτες

Σεμαγλουτίδη: Το δημοφιλές αντιδιαβητικό φάρμακο που προστατεύει (και) την καρδιά