Για το περιστατικό θανάτου μιας άτυχης ηλικιωμένης τουρίστριας στην Ανάβρα Αλμυρού θέλησε να τοποθετηθεί με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρός της, Μιχάλης Γιαννάκος, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις παθογένειας του ΕΣΥ και την ανάγκη για κάλυψη περισσότερων θέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή, με το θάνατο της γυναίκας να αποδίδεται σε μη λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου στην περιοχή, καθώς ο γιατρός που έχει διοριστεί καλύπτει άλλες ανάγκες του Κέντρου Υγείας Αλμυρού.
Μετά από εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, η υπόθεση θα διερευνηθεί μέσω αυτεπάγγελτης επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το περιστατικό αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Καλώς ήλθατε στα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες, φυσικά με καλυμμένες τις προβλεπόμενες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων.. Επίσης, όπου δεν υπάρχει σταθμός του ΕΚΑΒ, το κέντρο Υγείας οφείλει να διαθέτει ασθενοφόρα και πληρώματα ασθενοφόρων που να καλύπτουν όλο το 24ωρο τις ανάγκες για διακομιδές. Τα κέντρα Υγείας έχουν υπό την οργανική τους εποπτεία περιφερειακά και πολυδύνα ιατρεία, που στελεχώνονται με Γενικούς Ιατρούς ή Αγροτικούς Ιατρούς και λειτουργούν μόνο τις καθημερινές από τις 7 πμ εως τις 3μ.μ. Κάθε κέντρο υγείας αγροτικού τύπου μπορεί να έχει πάνω από 20 περιφερειακά και πολυδύναμα Ιατρεία, κυρίως επιφορτισμένα με τη συνταγογράφηση. Φυσικά, εντός του συγκεκριμένου ωραρίου εξετάζουν ασθενείς εάν υπάρξει ανάγκη. Η συζήτηση, λοιπόν, εάν έπρεπε το περιφερειακό ιατρείο της Ανάβρας να είναι ανοικτό Κυριακή απόγευμα είναι άκαιρη. Γιατί δεν θα έπρεπε.
Πρέπει, όμως, να κινδυνεύουν ασθενείς επειδή τα περιφερειακά ιατρεία είναι κλειστά και δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση; Ασφαλώς και όχι. Γι’ αυτό συνεχώς καταγγέλουμε τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων στα κεντρά υγείας αγροτικού τύπου, τα οποία, ενώ πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, λόγω ελλείψεων εφημερεύουν με κοντινά κέντρα υγείας μονά, ζυγά, εφημερεύουν με έναν γιατρό λόγω έλλειψης και, εάν έχουν γιατρούς, μετακινούνται στα κοντινά νοσοκομεία και κάνουν εφημερίες.
Τα περισσότερα εκ των περιφερειακών ιατρείων λειτουργούν μια, δυο ημέρες την εβδομάδα, αφού οι γιατροί μετακινούνται στα κέντρα υγείας αναφοράς για να μην κλείσουν. Όπως και της Ανάβρας, που πρέπει να καλύπτεται από Γιατρό, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να κάνει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού που ανήκει. Υπάρχουν κέντρα υγείας που κινδυνεύουν με λουκέτο, λόγω έλλειψης επίσης νοσηλευτών.
Εάν, λοιπόν, λειτουργούσαν με ικανοποιητική στελέχωση τα Κέντρα Υγείας και υπήρχε κάλυψη με ασθενοφόρο όλο το 24ωρο, οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονταν με ασφάλεια. Υπάρχουν πολλά κέντρα υγείας που δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακα, μία γενική αίματος. Καλυμμένες με ασθενοφόρο είναι λιγότερες από τις μισές βάρδιες το μήνα και στέλνουν σε σοβαρά περιστατικά ασθενοφόρο από σταθμό του ΕΚΑΒ, που είναι πολύ μακριά και καθυστερεί να επιληφθεί του ασθενή.
Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν προσλήψεις, να δοθούν κίνητρα.
Τα περιφερειακά ιατρεία να λειτουργούν όλες τις καθημερινές, όπως λειτουργούσαν πάντα. Τα κέντρα υγείας να έχουν επαρκή στελέχωση, για να αντιμετωπίζουν με ασφάλεια τους ασθενείς, γιατί το ΕΚΑΒ μεταφέρει τα έκτακτα περιστατικά στη πλησιέστερη υγειονομική μονάδα, άρα σε πολλές περιπτώσεις στα κέντρα υγείας. Να υπάρχει στα κέντρα υγείας και τους σταθμούς του ΕΚΑΒ επαρκής κάλυψη με ασθενοφόρα.
Τα ασθενοφόρα πρέπει να έχουν για πλήρωμα διασώστες και όχι ένστολους, που είναι άσχετοι ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό, όπως προβλέπεται για τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας. Δηλαδή, μπορεί ένας διοικητικός ή τεχνικός υπάλληλος ή οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας, να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έναν πολυτραυματία.
Κίνητρα, λοιπόν, για να λυθούν αυτά τα διαχρονικά προβλήματα».
Στο πλαίσιο της ίδιας ανακοίνωσης, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος κάνει μια αναφορά σε μια προσωπική εμπειρία που είχε πριν χρόνια: «Πριν 8 χρόνια, με επισκέφθηκε στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ η μοναδική παιδίατρος του νοσοκομείου Σάμου. Χειρουργούνταν στενό συγγενικό της πρόσωπό και δεν μπορούσε να φύγει ούτε μία ημέρα με ρεπό. Το αναδείξαμε πολλές φορές το ζήτημα. Μετακινήθηκε παιδίατρος από το κέντρο υγείας Καρλοβασίου και παραιτήθηκε. Απηύδησε η συνάδελφος και παραιτήθηκε αφού έκανε υπομονή χρόνια, χωρίς να λύνεται το θέμα της στελέχωσης. Τα ίδια και σήμερα. Μην πέφτουμε από τα σύννεφα. Αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, κίνητρα στους υγειονομικούς εάν θέλετε να σταματήσει ο κατήφορος της δημόσιας υγείας που ξεκίνησε από την αρχή των μνημονίων. Χάραξη εθνικής στρατηγικής για την υγεία», καταλήγει ο ίδιος στην ανακοίνωση.
Επίθεση ασθενή στον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων
Ευλογιά των πιθήκων: Δύο επιστήμονες επισημαίνουν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε