Μια εξαιρετικά σημαντική δωρεά, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, από τους Roy και Diana Vagelos ανακοίνωσε, με επιστολή που απέστειλε, η διοίκηση του αμερικανικού πανεπιστημίου Columbia. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, το υπέρογκο αυτό ποσό θα διατεθεί σε διάφορες λειτουργίες του Πανεπιστημίου, με στόχο την υποστήριξη της έρευνας και την πρόοδο της επιστήμης σε σημαντικούς τομείς υγείας, όπως οι αιματολογικές παθήσεις και διάφοροι τύποι καρκίνου. Επισημαίνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη δωρεά του ζεύγους των Ελλήνων επιστημόνων, που διατηρούν μια σταθερή σχέση με το Πανεπιστήμιο εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στο ερευνητικό του έργο.

Ο 94χρονος σήμερα Ελληνοαμερικανός Roy Vagelos, αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας και ο θείος του ασχολούνταν με την τροφοδοσία, ενώ αργότερα άνοιξαν ένα εστιατόριο στο Νιου Τζέρσεϊ, δίπλα στα κεντρικά γραφεία της Merck. Ο Roy Vangelos, ή Πίνδαρος όπως βαφτίστηκε, δε θα μπορούσε τότε να φανταστεί ότι μια μέρα θα κατακτούσε τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του φαρμακευτικού κολοσσού.

Μεγαλώνοντας, ο Roy Vagelos έκανε αίτηση για το κολέγιο, όπου ξεκίνησε να σπουδάζει χημεία. Σύντομα, όμως, η ιατρική και η βιοχημεία κέντρισαν το ενδιαφέρον του. Η σύζυγός του, Diana -που έχει επίσης ελληνική καταγωγή- μπήκε στη ζωή του ενώ εκείνος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Columbia και εκείνη στο Κολέγιο Barnard. Παντρεύτηκαν το 1955. Αργότερα, ο Roy βρήκε δουλειά στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εργάστηκε ως ερευνητής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) και αργότερα ως επικεφαλής του Τμήματος Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, προτού αναρριχηθεί στην κορυφή της ιεραρχίας της Merck.

Ο Ελληνοαμερικανός Roy Vagelos

Κατά τη διάρκεια της 20ετούς παρουσίας του στην εταιρεία, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη κορυφαίων φαρμάκων για τη χοληστερόλη και την πίεση των φαρμάκων, αντιβιοτικών και εμβολίων. «Επέλεξα δουλειές που θεωρούσα ενδιαφέρουσες, όχι εκείνες που θα μου απέφεραν περισσότερα χρήματα. Αυτή είναι μια «πολυτέλεια» που θα ήθελα να έχουν οι νέοι επιστήμονες», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το ζεύγος Vangelos στηρίζει εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη δεκαετία του 1980, βοηθώντας τους νέους επιστήμονες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, χωρίς να περιορίζονται από το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων που αυτά έχουν. Στόχος τους είναι να δώσουν στους φοιτητές ιατρικής οικονομική ανεξαρτησία, να στηρίξουν τους ερευνητές, να προωθήσουν τις γυναίκες στις επιστήμες, αλλά και να χρηματοδοτήσουν την έρευνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Πολλοί φοιτητές αποφοιτούν με τεράστια χρέη και αυτό τους κόβει τα φτερά. Αυτοί οι νέοι δεν θα ασχοληθούν με την έρευνα ή δεν θα κάνουν διδακτορικό ή δεν θα γίνουν παιδίατροι, καθώς αυτές οι επιλογές δεν είναι καλοπληρωμένες. Αν όμως δεν έχουν το βάρος του χρέους, μπορούν να ακολουθήσουν την κλίση τους και αυτό θα είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», λέει ο Vangelos. Συνολικά, το ζευγάρι έχει υποστηρίξει τα πανεπιστήμια της Pennsylvania και του Columbia με δωρεές αξίας σχεδόν 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά με τη νέα δωρεά των Vangelos προς το Πανεπιστήμιο Columbia, η ενημερωτική επιστολή του Πανεπιστημίου αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι της κοινότητας του Columbia:

Με μεγάλη μας τιμή ανακοινώνουμε σήμερα μια νέα δωρεά ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Roy και την Diana Vagelos, η οποία θα εξασφαλίσει την ηγετική θέση του Columbia στην έρευνα και την εκπαίδευση στον τομέα της βιοϊατρικής επιστήμης και θα δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα συναρπαστικών ευκαιριών για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας της κοινωνίας. Η δωρεά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιατρική μας σχολή και, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες δωρεές τους, καθιστά τον Roy και την Diana τους πιο γενναιόδωρους δωρητές στην ιστορία του Πανεπιστημίου Columbia. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη διάκριση, που δικαιολογεί την αναγνώριση και τη διαρκή ευγνωμοσύνη μας. Ωστόσο, για όλους εμάς που γνωρίζουμε τον Roy και την Diana, μπορούμε να δηλώσουμε με σιγουριά ότι αυτή τη στιγμή θα μας παρότρυναν να επικεντρωθούμε όχι σε αυτούς, αλλά στο σχεδιασμό και τους σκοπούς αυτής της δωρεάς, στους τρόπους με τους οποίους θα συμπληρώσει και θα επιταχύνει προηγούμενες πρωτοβουλίες που έχουν χρηματοδοτήσει, καθώς και στο έργο που απαιτείται για να αξιοποιήσουμε την επιστήμη και την εκπαίδευση για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την πρόοδο της κοινωνίας.

Μια κύρια λειτουργία αυτού του δώρου θα είναι να επεκτείνει σημαντικά την αποστολή του χρηματοδοτούμενου από τους Vagelos ινστιτούτου που δημιουργήθηκε πέρυσι. Το Roy and Diana Vagelos Institute for Basic Biomedical Science θα παρέχει πλέον την υποδομή για να ενώσει την έρευνα αιχμής που διεξάγεται στα τμήματα βασικών επιστημών, τα κορυφαία ιατρικά και μεταπτυχιακά εκπαιδευτικά μας προγράμματα και τις υποδειγματικές ερευνητικές πρωτοβουλίες στα κλινικά μας τμήματα σε ένα νέο δυναμικό οργανωτικό μοντέλο. Συγκεντρώνοντας αυτό το μείγμα αλληλοενισχυόμενων δραστηριοτήτων, επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε το κορυφαίο οικοσύστημα βιοϊατρικής έρευνας στον κόσμο και να προσελκύσουμε την επόμενη γενιά εξαιρετικά δημιουργικών και συνεργατικών επιστημόνων, ικανών να υλοποιήσουν αυτό το όραμα.

Η δωρεά που ανακοινώνουμε σήμερα θα υποστηρίξει επίσης την κατασκευή του νέου κτιρίου βιοϊατρικής έρευνας, που θα είναι γνωστό ως Vagelos Innovation Laboratories, στην 167η οδό και τη λεωφόρο Audubon, στην ιατρική πανεπιστημιούπολη Washington Heights. Η εγκατάσταση αυτή θα παρέχει περισσότερα από 55.000 τετραγωνικά πόδια νέων εργαστηριακών χώρων. Είμαστε, επίσης, εξαιρετικά υπερήφανοι για το γεγονός ότι αυτό το νέο κτίριο θα είναι ένα πρότυπο βιωσιμότητας: Το πρώτο πλήρως ηλεκτροδοτούμενο, πανεπιστημιακό κτίριο εργαστηρίων στη Νέα Υόρκη.

Η γενναιόδωρη δωρεά του Roy και της Diana παρέχει επίσης σημαντική υποστήριξη για τα προγράμματα της ιατρικής σχολής στην κυτταρική μηχανική και τη γονιδιακή θεραπεία και θα επεκτείνει τις καινοτόμες συνεργασίες που αξιοποιούν τις πρόσφατες ανακαλύψεις και τις νέες τεχνολογίες. Η έρευνα για την προώθηση αυτών των θεραπειών επόμενης γενιάς θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας ασθενειών, που κυμαίνονται από διαταραχές του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος έως καρκίνους, μεταβολικές διαταραχές και φλεγμονώδεις, νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, αντιπροσωπεύοντας ένα νέο παράδειγμα στην ιατρική.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να οραματίζεται κανείς τις ανακαλύψεις και τις νέες γνώσεις που θα επιτρέψει αυτό το δώρο, σε εργαστήρια παγκόσμιας κλάσης, που ενισχύονται από τους πόρους και την καινοτόμο δομή του Ινστιτούτου Vagelos.

Η κληρονομιά του Roy και της Diana Vagelos στο Πανεπιστήμιο Columbia και στον κόσμο της φιλανθρωπικής υποστήριξης της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης είχε ήδη καθιερωθεί πριν από την ανακοίνωση αυτής της ιστορικής δωρεάς. Πρόκειται για μοναδικούς ευεργέτες που καθοδηγούνται από αξιέπαινες αξίες, οι οποίες έγιναν κατευθυντήριες αρχές για τη σχολή μας. Η διαρκής δέσμευσή τους στην εκπαίδευση, την επιστημονική έρευνα και την ανθρώπινη υγεία, γενικά -και στο Columbia ειδικότερα- είναι απλά απαράμιλλη. Ο αντίκτυπος της φιλανθρωπίας τους θα επεκταθεί πολύ πέρα από το Columbia και θα είναι αισθητός για τις επόμενες γενιές. Από την κατασκευή του θεαματικού εκπαιδευτικού κέντρου Vagelos, μέχρι τη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας υποτροφιών που πυροδότησε μια εθνική επανάσταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής προσιτότητας στην ιατρική εκπαίδευση, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ιατρική μας πανεπιστημιούπολη χωρίς τις συνεισφορές τους.

Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι η ιατρική μας σχολή φέρει το όνομα Vagelos. Αυτή η τελευταία δωρεά έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής για το Vagelos College of Physicians and Surgeons. Η συμβολή της φρέσκιας σκέψης για το μέλλον της βασικής και μεταφραστικής βιοϊατρικής έρευνας από το λαμπρό μας διδακτικό προσωπικό, μιας δομημένης προσπάθειας στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο την ενίσχυση του VP&S, μιας ακμάζουσας κλινικής πρακτικής που αγκαλιάζει την ανάπτυξη και την καινοτομία και μιας θεμελιώδους θεσμικής δέσμευσης για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, καθιστούν αυτή μια ευοίωνη στιγμή στη ζωή του ιδρύματός μας.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα οργανώσουμε ευκαιρίες για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Roy και την Diana και να τιμήσουμε τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό μας καθώς διευρύνουν τα όρια της επιστήμης και της ιατρικής για την προώθηση της δίκαιης υγείας. Πράγματι, η ιστορική σταδιοδρομία του Roy ως ιατρού, επιστήμονα και στελέχους στη φαρμακευτική βιομηχανία ενσαρκώνει την πίστη στη δύναμη της επιστήμης και της εκπαίδευσης για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τη βελτίωση της κοινωνίας στο σύνολό της.

Εν τω μεταξύ, και εκ μέρους των αμέτρητων φοιτητών, καθηγητών και ασθενών που θα επωφεληθούν επί μακρόν από την ασύγκριτη κληρονομιά τους, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά εκτίμησή μας στον Roy και την Diana, τόσο για την πραγματικά οραματική ηγεσία τους, όσο και για την πίστη τους στο Κολούμπια, τους ανθρώπους του και το κοινό μας μέλλον.

Ειλικρινά,

Katrina A. Armstrong, MD
Προσωρινή Πρόεδρος, Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης
Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Υγεία και τις Βιοϊατρικές Επιστήμες
Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Columbia
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harold και Margaret Hatch

James M. McKiernan, MD
Προσωρινός Κοσμήτορας, Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons
Διευθύνων Σύμβουλος του ColumbiaDoctors
John K. Lattimer Καθηγητής Ουρολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας».

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: Εργαλείο AI κάνει διάγνωση σε λίγα δευτερόλεπτα με 99% ακρίβεια – Μιλά στο ygeiamou.gr o Έλληνας που το σχεδίασε

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο – Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει