H Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (EOK) και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (EKE) ενώνουν τις δυνάμεις τους με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, το οποίο αποσκοπεί στη σύμπραξη, τον κοινό σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών στα πολύπλευρα πεδία με τα οποία ασχολούνται οι δύο Οργανισμοί.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ΕΚΕ και ΕΟΚ θα συνεργαστούν στην υλοποίηση σεμιναρίων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή και στην εκπαίδευση των εμπλεκομένων με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (προπονητές, διαιτητές, κριτές και εργαζόμενους). Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, κ. Ευάγγελος Λιόλιος, πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να χορηγήσει απινιδωτές σε όλα τα σωματεία της.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εντός των αθλητικών χώρων δεν είναι σπάνιος και συμβαίνει πολύ συχνά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ώστε να γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ και να μπορούν να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΚ, Ευάγγελος Λιόλιος, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΚΕ για την παρουσία της. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή. Ξεκινά η νέα σεζόν με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, που δείχνει τη βαρύτητα που πρέπει όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι παράγοντες να δίνουμε σε αυτό το κομμάτι. Όλοι μας ασχολούμαστε με τον αθλητισμό και έχουμε ανθρώπους από την επιστημονική κοινότητα που γνωρίζουν τα οφέλη του αθλητισμού, αλλά και τους κινδύνους που μπορούμε να προλάβουμε. Η ειδικότητά μου είναι παιδίατρος, που είναι μια πολύ όμορφη ιδιότητα με κάποιες στιγμές πανικού. Όταν απειλείται η ζωή κάποιου απαιτείται εγρήγορση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για τις λίγες και σπάνιες φορές, που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στον συναθλητή μας, στον συνάνθρωπό μας. Δεν είναι ευθύνη του γιατρού, αλλά όλων μας.

Τα επίσημα αθλητικά γεγονότα είναι το 5% της αθλητικής ενασχόλησης κάποιου, το υπόλοιπο 95% είναι οι προπονήσεις ή το να παίζει κανείς κάπου. Είναι ευθύνη μας να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε στην κρίσιμη στιγμή. Σήμερα εγκαινιάζουμε επισήμως ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα πλάτη και μήκη του ελληνικού μπάσκετ και ελπίζουμε μετά να πάει και σε όλα τα αθλήματα. Παράλληλα θα πρέπει σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, ώστε να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Χαίρομαι πολύ που εγκαινιάζουμε την αγωνιστική χρονιά με αυτή τη συνεργασία και είναι δέσμευσή μας αυτό που θα υπογράψουμε να το εφαρμόσουμε τη νέα σεζόν. Ζητάμε από τους ειδικούς να μας μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση, ώστε να κάνουμε πράξη αυτή την πολύ μικρή αλλά πολύ σημαντική εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε πολλούς αθλητικούς χώρους υπάρχουν απινιδωτές αλλά δεν ξέρουμε πού βρίσκονται. Η ΕΟΚ έχει ευθύνη η κάθε ομάδα να έχει έναν απινιδωτή. Να καταλάβουν οι ομάδες πως είναι ένα εργαλείο δικό τους και θα είναι διαθέσιμο σε κάθε αγώνα και κάθε προπόνηση. Υπάρχει ένα κόστος που δεν είναι μικρό, αλλά ήδη το έχουμε προϋπολογίσει. Θα απαιτείται όμως από τις ομάδες να γνωρίζουν πώς λειτουργεί και να το συντηρούν».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιώργος Κοχιαδάκης, σχολίασε: «Σαν ΕΚΕ έχουμε την αγωνία του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Άπτεται της δικής μας ειδικότητας. Η ενημέρωση είναι αναγκαία. Όταν συμβεί κάτι, κάποιος πρέπει να δράσει στα πρώτα λεπτά. Αν κάποιος δράσει αργότερα, μπορεί να έχουμε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Πρέπει, λοιπόν, να δράσει κάποιος στα 2-3 πρώτα λεπτά και αυτός που θα δράσει τότε δεν θα είναι γιατρός. Το ποσοστό του αιφνιδίου θανάτου στους αθλητικούς χώρους είναι μεγαλύτερο από ό,τι μέσα στην κοινωνία.

Αυτός που θα πρέπει να δράσει μπορεί να είναι ο γιατρός του αγώνα, αλλά θα πρέπει να δράσουν και ο προπονητής, ο φροντιστής, ο συμπαίκτης. Όταν δράσεις σωστά στα πρώτα λεπτά, πάνω από 2-3% των γεγονότων θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Είναι λοιπόν απαραίτητη η εκπαίδευση. Η ΕΚΕ συναισθανόμενη την κοινωνική της ευθύνη, έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Είναι προς τιμήν της ΕΟΚ και την ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε στην αγωνία μας. Εμείς θα είμαστε στη διάθεσή σας για την εκπαίδευση. Θα πρέπει σε δεύτερο χρόνο να δούμε το θέμα των απινιδωτών. Σε ένα γήπεδο 15 ή 20 χιλιάδων θέσεων δεν φτάνει ένας απινιδωτής».

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κώστας Τούτουζας, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την παραπάνω πρωτοβουλία και τόνισε τη σημασία του προγράμματος, καθώς «η κάρτα αθλητή είναι απαραίτητη αλλά δε μας καλύπτει», όπως είπε. «Στόχος μας είναι αρχικά να εκπαιδευτούν 20-30 άτομα και να παράγουμε 10 εκπαιδευτές, κάτι που θα καταστήσει την ίδια την ομοσπονδία αυτόνομη, ώστε να μπορεί να εκπαιδεύει και άλλους, υπό τη δική μας καθοδήγηση. Ευχαριστώ τους κριτές και τους προπονητές, που με τόση θέρμη αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία, για να παράγουμε εκπαιδευτές και να διαχύσουμε πιο γρήγορα τη γνώση. Και νομικά, όποιος είναι εκπαιδευμένος, έχοντας το χαρτί, καλύπτεται για να παρέχει βοήθεια. Είναι σημαντικό να υπάρχουν απινιδωτές, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν κάποιοι να τον χειριστούν και να γίνεται συντήρηση», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ιπτάμενα ασθενοφόρα σώζουν ζωές – Το παράδειγμα της Σουηδίας

Νόσος Νάξου: Η επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία που σκοτώνει νέους