Η ιστορία του Ίωνα, του βρέφους 50 ημερών, που εντοπίστηκε και διασώθηκε με την οικογένειά του σε ακτή της Τήλου, συγκίνησε το πανελλήνιο. Παράλληλα, όμως, γέννησε και ερωτήματα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων του νησιού σχετικά με τον τρόπο σίτισης του μωρού. Η αναφορά της δημάρχου του νησιού, Μαρίας Κάμμα, ότι το βρέφος τρεφόταν με γάλα που έφτιαχνε η μητέρα του με θαλασσινό νερό προκάλεσε αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα.
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα. Ο ειδικός αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Με ρωτάτε πολλοί: Είναι δυνατόν ένα μωρό να πίνει 3 μέρες γάλα φτιαγμένο από θαλασσινό νερό και να ζει; Η απάντηση είναι ΌΧΙ. Ένα μωρό 50 ημερών -ας υποθέσουμε ότι είναι γύρω στα 4,5 κιλά (αν είναι 4 τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα)- καταναλώνει περίπου 500 ml την ημέρα υγρά. Αν αυτά είναι από θαλασσινό νερό, αυτό έχει 35 γραμμάρια στο 1 λίτρο αλάτι. Από αυτά, περίπου πάνω από το 10gr.είναι νάτριο. Συνεπώς, ένα μωρό που θα κατανάλωνε τόση μεγάλη ποσότητα νατρίου, δοθέντως ότι έχει όγκο αίματος κάτι λιγότερο από 360ml (και σχεδόν 3,5 lt συνολικά υγρά στο σώμα του), μέσα σε ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ, όχι μέρες, θα είχε φτάσει σε σοβαρή υπερνατριαιμία, που θα του έκανε λήθαργο, σοβαρή αφυδάτωση και σπασμούς με αιμορραγία στον εγκέφαλο και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια. Στη φωτογραφία φαίνεται πεντακάθαρα ένα υγιές ροδαλό μωρό σε εγρήγορση (ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)».
Δείτε την ανάρτηση του κ. Δαρζέντα:
Πυρκαγιές: Πώς απειλούν την καρδιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Γιατί οι γιατροί πέφτουν θύματα βίας από ασθενείς και συνοδούς
Ποιο νοσοκομείο ανέπτυξε τις πρώτες κλίνες για ηλικιωμένους με καρδιολογικά προβλήματα