Λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού, με την Ελλάδα να αποτελεί τη δεύτερη χώρα της Ευρώπης με πληθυσμό >80 ετών (7,2%) και αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες στην περίθαλψη των ασθενών ηλικίας >65 ετών, δημιουργήθηκε στην καρδιολογική κλινική της νοσοκομειακής μονάδας Αμαλία Φλέμινγκ, ειδικό τμήμα περίθαλψης γηριατρικών ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα, δυναμικής τεσσάρων κλινών.

Στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ λειτουργεί ήδη το πολυδύναμο διεπιστημονικό Ιατρείο Τρίτης Ηλικίας 65+ με βασικούς στόχους την εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και τις συν-νοσηρότητες, την εφαρμογή των πρωτοκόλλων πρωτογενούς πρόληψης, την ορθή συνταγογράφηση αλλά και αποσυνταγογράφηση βάσει ενδείξεων, την ανίχνευση και αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας, τη σφαιρική αξιολόγηση και πρώιμη διάγνωση γηριατρικών συνδρόμων, τη μείωση των νοσηλειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι γεγονός πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στους ηλικιωμένους, ενώ η εκδήλωση και η αντιμετώπισή τους διαφέρει από τον γενικό πληθυσμό λόγω των ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την Τρίτη Ηλικία.

Για την επέκταση της φροντίδας των ηλικιωμένων ασθενών σε τριτοβάθμιο επίπεδο, δημιουργήθηκε ειδικό καρδιογηριατρικό τμήμα το οποίο νοσηλεύει ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα και γηριατρικά σύνδρομα, εστιάζοντας στις ιδιαίτερες ανάγκες των ηλικιωμένων ασθενών, όπως η ευπάθεια σε λοιμώξεις, οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, οι εκδηλώσεις από πολλαπλά συστήματα και η άτυπη εκδήλωση των νοσημάτων.

Το καρδιογηριατρικό τμήμα στελεχώνεται από καρδιολόγους με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση καρδιολογικών νοσημάτων στην Τρίτη Ηλικία. Επίσης, οι ασθενείς εκτιμώνται από εξειδικευμένους παθολόγους, ψυχίατρο, ψυχολόγο, νευρολόγο, φυσικοθεραπευτή και νοσηλευτές με ειδική εκπαίδευση στα νοσήματα της Τρίτης Ηλικίας.

Με την παραπάνω καινοτομία το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ καταφέρνει να είναι το πρώτο στην Ελλάδα που παρέχει εξειδικευμένες ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας σε ηλικιωμένους ασθενείς, συμπληρώνοντας το ήδη σημαντικό έργο του εξωτερικού Ιατρείου Τρίτης Ηλικίας 65+, με όραμα την προαγωγή της υγιούς γήρανσης και της βελτιστοποίησης της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι

Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν

Θέλετε να γεράσετε καλά; Ποιο φρούτο πρέπει να τρώτε κάθε μέρα