Αν και μια ρινορραγία θα μπορούσε να αποτελεί ένα αθώο σύμπτωμα, σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να προμηνύει κάτι πολύ πιο δυσοίωνο, όπως καρδιακές παθήσεις, ηπατική ανεπάρκεια, ακόμη και αιματολογικές κακοήθειες.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), ο χρόνος που διαρκεί μια ρινορραγία είναι ο μεγαλύτερος δείκτης ενός υποκείμενου προβλήματος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, εάν αιμορραγείτε για περισσότερο από 20 λεπτά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια στα Επείγοντα.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κι άλλα επικίνδυνα σημάδια. Για παράδειγμα, θα πρέπει να παρατηρήσετε από ποιο σημείο της μύτης χάνεται το αίμα: «Αν αιμορραγείτε από το πίσω μέρος της μύτης και στάζει στο λαιμό, αυτό είναι άμεσος συναγερμός. Τα αιμοφόρα αγγεία είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με το μπροστινό μέρος της μύτης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να χάσετε πολύ αίμα. Αν συμβαίνει αυτό, θα ανησυχούσα για καρκίνο της μύτης και του λαιμού» προειδοποιεί ο Δρ Dean Eggitt, γενικός ιατρός.
Εάν, από την άλλη, η αιμορραγία προέρχεται από το μπροστινό μέρος της μύτης, αλλά και στα δύο ρουθούνια, να είστε προσεκτικοί. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι υποκείμενου προβλήματος με τις ικανότητες πήξης του αίματος του οργανισμού. Ο Δρ Eggitt λέει ότι πιθανές καταστάσεις θα μπορούσαν να είναι η ηπατική ανεπάρκεια – όπου το όργανο αδυνατεί να παράγει πρωτεΐνες που απαιτούνται για να βοηθήσουν στην πήξη του αίματος – μια σοβαρή λοίμωξη, μια αντίδραση σε φάρμακα και, στη χειρότερη περίπτωση, καρκίνοι του αίματος όπως η λευχαιμία.
Η λευχαιμία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων, τα οποία βοηθούν το αίμα μας να πήξει, προκαλώντας υπερβολική αιμορραγία. «Σε αυτή την περίπτωση, θα αναζητούσα επίσης για μελανιές στο σώμα», σημειώνει ο Δρ Eggitt.
Η αιμορραγία και στα δύο ρουθούνια θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι καρδιακής νόσου: «Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, οι αρτηρίες σας είναι στενές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε να σπάσει ένα αιμοφόρο αγγείο στην περιοχή της μύτης, για παράδειγμα» συμπληρώνει ο Dr Eggitt. «Αυτός είναι ένας δείκτης που δείχνει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου» προσθέτει.
Τέλος, ορισμένα αντιπηκτικά φάρμακα που χορηγούνται για την πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως η κλοπιδογρέλη και η βαρφαρίνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία στη ρινική κοιλότητα. Ο πιο συνηθισμένος και φυσιολογικός τύπος ρινορραγίας είναι αυτός που εμφανίζεται στο ένα ρουθούνι, με την αιμορραγία να προέρχεται από το μπροστινό άκρο της μύτης.
Όσον αφορά τη διακοπή της ρινορραγίας, η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση είναι να σκύψετε προς τα εμπρός με το κεφάλι γερμένο και το στόμα ανοιχτό και να πιάσετε το μαλακό μέρος της μύτης, ακριβώς γύρω από το ρουθούνι σας για 10-15 λεπτά. Αναπνεύστε από το στόμα και φτύστε το αίμα που συγκεντρώνεται στο στόμα σας. Ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού σε περίπτωση που η αιμορραγία δεν έχει σταματήσει μετά από 20 λεπτά.
Καρδιακή ανεπάρκεια: Πιο ευάλωτοι οι μοναχικοί ασθενείς – Δείτε γιατί
Καρδιακή ανεπάρκεια: Η άσκηση που ξανανιώνει την καρδιά – Η σωτήρια συχνότητα
Καρδιακή ανεπάρκεια: Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο – Δύο κούπες κάνουν τη διαφορά