Ένα … πέπλο καπνού σκεπάζει την Αττική περισσότερες από 24 ώρες , με τους πολίτες να βιώνουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο πλαίσιο της καταστροφικής πυρκαγιάς, με την οποία δινόταν μάχη για την κατάσβεσή της και τη χθεσινή νύχτα. Σύλλογοι και Ενώσεις γιατρών έχουν κρούσει από χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καπνός στην ανθρώπινη υγεία. Οι πολίτες, ειδικά οι ευπαθείς πρέπει να δείχνουν προσοχή τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες ημέρες.

«Τα σωματίδια από το νέφος των πυρκαγιών είναι δυνατόν να αιωρούνται για πολλές ημέρες ακόμη και μετά την κατάσβεση τους. Πολλαπλοί παράγοντες σχετίζονται με τη βαρύτητα και την έκταση των επιπτώσεων στην υγεία από την εισπνοή τους, όπως για παράδειγμα το μέγεθος και η διάμετρος των σωματιδίων, η διάρκεια και η ένταση της έκθεσης, καθώς και το αμυντικό σύστημα του εκάστοτε οργανισμού. Ανάλογα με τις χημικές ουσίες και προϊόντα τα οποία καίγονται κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δημιουργηθούν καρκινογόνα προϊόντα καύσης με σημαντική βραχεία ή μακροχρόνια επιβάρυνση στον οργανισμό», σημειώνει στο ygeiamou.gr η Πνευμονολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά.

Η κυρία Τσικρικά απευθύνει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, περιορισμό του χρόνου και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς υπαίθριους χώρους, αλλά και απολύμανση του αέρα με φίλτρο τύπου ΗΕΡΑ στους εσωτερικούς χώρους. «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι θηλάζουσες, καθώς και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολίτες πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια στα παρακάτω συμπτώματα:

  • Επίμονος βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο πόνος στο στήθος
  • Ταχυκαρδία
  • Ναυτία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία εξέδωσε βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς. Αυτές είναι:

– Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.

– Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.

– Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.

– Συνιστάται η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, και κυρίως το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση αποθαρρύνεται η χρήση κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

– Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.

– Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, π.χ. το βράδυ.

– Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

– Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

Την προσοχή των πολιτών σε ατομικά μέσα προστασίας εφιστά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ειδικά σε ό,τι αφορά σε μέτρα μετά την πυρκαγιά, ο ΙΣΑ τονίζει ότι ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά, «συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε». Ο Ιατρικός Σύλλογος συμβουλεύει τους πληγέντες να μην επιστρέφουν σπίτι μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα από τις Αρχές ότι μπορούν να το πράξουν με ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη ΒΑ Αττική: Εκκενώνεται προληπτικά το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ

Φωτιά στην Αττική: 32 παιδιά μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Προστασίας Πεντέλης στο Ίλιον

Φωτιά στη βορειοανατολική Αττική: Εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης, τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»