Εγκράτεια στην έναρξη θεραπείας με σεμαγλουτίδη σε νέους ασθενείς ζητά από τους επαγγελματίες υγείας η εταιρεία Novo Nordisk που παρασκευάζει τα φάρμακα. Ο λόγος είναι οι ελλείψεις που καταγράφουν τα συγκεκριμένα και ιδιαίτερα δημοφιλή σκευάσματα.

Η επιστολή της φαρμακευτικής εταιρείας κοινοποιείται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Η αυξημένη ζήτηση του ενέσιμου αγωνιστή υποδοχέων γλυκογονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1 RA), Ozempic, σε συνδυασμό με περιορισμένη παραγωγική ικανότητα σε ορισμένα εργοστάσια παραγωγής έχουν οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και ορισμένες φορές σε ελλείψεις.
• Ο εφοδιασμός της αγοράς με τις μικρότερες περιεκτικότητες του Ozempic, 0,25 mg και 0,5 mg, έχει επιδεινωθεί με περιοδικές ελλείψεις για όλες τις περιεκτικότητες να αναμένονται στο 4ο τρίμηνο του 2024.
• Ως εκ τούτου, συνιστάται να συνεχιστεί η περιορισμένη έναρξη θεραπείας νέων ασθενών με Ozempic έως ότου βελτιωθεί η διαθεσιμότητα, γεγονός που αναμένεται να συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2024.
• Η Novo Nordisk μείωσε προσωρινά τον εφοδιασμό της αγοράς με Victoza (χορηγείται μία φορά ημερησίως) το 4ο τρίμηνο του 2023 προκειμένου να αυξήσει τη διαθεσιμότητα του Ozempic (χορηγείται μία φορά εβδομαδιαίως), βελτιώνοντας κατά συνέπεια την παραγωγική ικανότητα. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την πρόσβαση περισσότερων ασθενών στη θεραπεία. Παρόλο που η διαθεσιμότητα του Victoza έχει βελτιωθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ από το 1ο τρίμηνο του 2024, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιοδικές ελλείψεις. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς που ήδη βρίσκονται σε θεραπεία μπορούν να τη συνεχίσουν, δε θα πρέπει να ξεκινούν θεραπεία με Victoza νέοι ασθενείς.
• Οι ελλείψεις δε σχετίζονται με οποιοδήποτε ζήτημα ποιότητας ή ασφάλειας των προϊόντων.
• Σε περίπτωση που το Ozempic ή το Victoza δεν είναι διαθέσιμο για ασθενείς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να μεταβαίνουν με ασφάλεια σε άλλο ενέσιμο προϊόν της κατηγορίας αγωνιστών υποδοχέων GLP-1 ή άλλη κατάλληλη εναλλακτική θεραπεία σύμφωνα με την κλινική σας κρίση και τις κατευθυντήριες οδηγίες».

Η φαρμακευτική εταιρεία περιγράφει στην ίδια επιστολή τις ενδείξεις χορήγησης των παραπάνω φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει: Τα Ozempic και Victoza ενδείκνυνται για τη θεραπεία ενηλίκων με ανεπαρκώς ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση:
• Ως μονοθεραπεία όταν η μετφορμίνη θεωρείται ακατάλληλη λόγω δυσανεξίας ή αντενδείξεων.
• Σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα για τη θεραπεία του διαβήτη.

Το Victoza ενδείκνυται επίσης για εφήβους και παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω με ανεπαρκώς ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση. «Οποιαδήποτε άλλη χρήση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους, αποτελεί χρήση εκτός ενδείξεων και θέτει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των Ozempic και Victoza στον πληθυσμό για τον οποίο ενδείκνυται η χρήση τους. Αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να συνταγογραφούνται για τις εγκεκριμένες χρήσεις μόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες που εκδίδονται από τις κατά τόπους Αρχές στα κράτη μέλη ή τις ισχύουσες εθνικές θεραπευτικές κατευθυντήριες οδηγίες».

Ειδήσεις σήμερα:

Κύμα κορωνοϊού και ιώσεων πλημμυρίζει τα ελληνικά νησιά

Τσίμπημα καφέ αράχνης: Οι επιπλοκές που προκάλεσαν τον θάνατο του 48χρονου στην Ηλεία

Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ: Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στη Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων