Στα 19 ανέρχονται τα εισαγόμενα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούσματα του ιού Oropouche (OROV). Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), όλα τα περιστατικά είναι συνδεόμενα με ταξίδια στην Κούβα ή την Βραζιλία. Πάνω από 8.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική από τον Ιανουάριο του 2024.

Ο ιός Oropouche μεταδίδεται κυρίως από το κουνούπι Culicoides paraensis, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στην Αμερική, αλλά απουσιάζει από την Ευρώπη. Αρκετά είδη κουνουπιών είναι επίσης πιθανοί φορείς του ιού.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από OROV για τους πολίτες που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε επιδημικές περιοχές στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική θεωρείται αυτή τη στιγμή μέτριος. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται για όσους επισκέπτονται περιοχές με υψηλά κρούσματα, ιδιαίτερα στις βόρειες πολιτείες της Βραζιλίας ή στην περιοχή του Αμαζονίου, και/ή για όσους δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

Ο κίνδυνος ανθρώπινης έκθεσης στον OROV στην ΕΕ/ΕΟΧ θεωρείται πολύ χαμηλός, παρά την πιθανή εισαγωγή περαιτέρω κρουσμάτων της νόσου OROV, σύμφωνα με το ECDC.

Συμπτώματα

Η νόσος OROV μπορεί να εκδηλωθεί ως οξεία εμπύρετη ασθένεια με πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, μυαλγίες και αρθραλγίες, και περιστασιακά πιο σοβαρά συμπτώματα. Η πρόγνωση για την ανάρρωση είναι καλή και οι θάνατοι εξαιρετικά σπάνιοι. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη ή ειδική θεραπεία για τη νόσο OROV.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η μόλυνση από OROV κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως αποβολή, διακοπή της κύησης, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις στο έμβρυο. Αυτό βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση και δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να ακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες που σχετίζονται τόσο με τον OROV όσο και με τον ιό Ζίκα, λόγω των παρόμοιων σχετικών κινδύνων.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου από τα τσιμπήματα περιλαμβάνουν τη χρήση απωθητικού, την ένδυση με μακρυμάνικα πουκάμισα και μακριά παντελόνια, καθώς και τη χρήση κουνουπιέρων με λεπτό πλέγμα επεξεργασμένων με εντομοκτόνα κατά την ανάπαυση.

«Η αυξημένη ευαισθητοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές με ενεργή μετάδοση του OROV, σε συνδυασμό με την επαρκή εργαστηριακή διαγνωστική ικανότητα, είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων που σχετίζονται με ταξίδια», τονίζει το ECDC. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της νόσου OROV μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες λοιμώξεις όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Chikungunya, ο Zika ή η ελονοσία, θα πρέπει να πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος για τον OROV όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τις ασθένειες με κοινή αιτιολογία είναι αρνητικά.

Διαβάστε επίσης:

Ιός Δυτικού Νείλου: O χάρτης των κρουσμάτων σε 25 δήμους – 55 τα περιστατικά, τα 8 θανατηφόρα

Ισπανικό εργαστήριο στειρώνει κουνούπια – Εξαπλώνεται επικίνδυνα ο δάγκειος πυρετός από τα τσιμπήματά τους

Κουνούπια: Επτά λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας