Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, τη σύγκληση έκτακτης επιτροπής για να συζητηθεί αν η επιδημία ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ανησυχίας (PHEIC).

Ο ΠΟΥ ανέφερε 50 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα mpox και εξέφρασε ανησυχίες για περισσότερα ύποπτα σε τέσσερις χώρες -Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα και Ουγκάντα-, όπου δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως κρούσματα.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξάπλωση του mpox έξω από το Κονγκό και την πιθανότητα περαιτέρω διεθνούς εξάπλωσης εντός και εκτός Αφρικής, αποφάσισα να συγκαλέσω μια έκτακτη επιτροπή υπό τους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς για να με συμβουλεύσει αν η επιδημία αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ανησυχίας» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη τύπου.

Η επιδημία στο Κονγκό

Η τρέχουσα επιδημία mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετρά περίπου 27.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.100 θανάτους, κυρίως παιδιών, από τις αρχές του 2023. Η επιδημία ξεκίνησε με την εξάπλωση ενός ενδημικού στελέχους, γνωστού ως Clade I. Όμως, η νέα παραλλαγή, γνωστή ως Clade Ib, φαίνεται να εξαπλώνεται ευκολότερα μέσω της συνήθους στενής επαφής, όπως συμβαίνει μεταξύ των παιδιών.

Ένας λιγότερο σοβαρό στέλεχος του ιού -Clade IIb- εξαπλώθηκε παγκοσμίως το 2022, κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, ωθώντας τον ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. Παρά τη λήξη του συναγερμού, ο ΠΟΥ έχει τονίσει ότι η νόσο παραμένει σοβαρή απειλή για την υγεία.

Η επείγουσα επιτροπή θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, δεν έχει ανακοινωθεί ωστόσο συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση ή άλλες λεπτομέρειες. Η απόφαση για τη σύγκληση της επιτροπής υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία και συντονισμό στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού mpox.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων – Συμπτώματα: Τι έχει αλλάξει σε σχέση με προηγούμενες εξάρσεις της νόσου

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο διαφέρει από τον κορωνοϊό – Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας

Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία για την εξάπλωσή της στη Γηραιά Ήπειρο – Τι προκαλεί και πώς κολλάει