Στις 2 Αυγούστου 2008 το νήμα της ζωής του 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζάμμιτ κόπηκε βίαια, όταν στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του στη Μύκονο, ξυλοκοπήθηκε από μπράβους νυχτερινού μαγαζιού και οι γιατροί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» διέγνωσαν τον εγκεφαλικό του θάνατο.
Ο πατέρας του, Όλιβερ Ζάμμιτ, ο οποίος είχε σπεύσει στην Ελλάδα για το παιδί του, αποδεικνύοντας τι σημαίνει μεγαλείο ψυχής, μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση κι ενώ η αστυνομία αναζητούσε τους Έλληνες δράστες, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει τα όργανα του γιου του. Ένα δώρο ζωής που θα προσφερόταν σε πέντε ανθρώπους στην Ελλάδα.
Στις 2 Αυγούστου ο 30χρονος Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Γρίμπιλας, που νοσηλευόταν στο Ωνάσειο με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, έμαθε από τον καρδιοχειρουργό, κ. Πέτρο Αλιβιζάτο, ότι είχε βρεθεί συμβατό μόσχευμα.
Στον επίλογο της ζωής του Ντουζόν Ζάμμιτ γραφόταν το «ξεκίνημα» της δικής του ζωής. Την επέτειο αυτή τιμά σήμερα με μια ανάρτηση φωτογραφίας του Ντουζόν Ζάμμιτ ο 46χρονος σήμερα κ. Γρίμπιλας.
«Ήταν πολύ επίπονο σωματικά και ψυχικά ό,τι πέρασα. Δεν μπορούσα να μην σκέφτομαι ότι ο άδικος και βάναυσος χαμός ενός 20χρονου ήταν η δική μου ευκαιρία για ζωή. Ότι χάρη στο περίσσευμα θάρρους ενός πατέρα έλαβε τέλος η μαρτυρική αναμονή μου. Ότι η απόφασή του να αποσυνδέσει τα καλώδια από το παιδί του έδινε σε εμένα πνοή. Αλλά και ότι τίποτα από αυτά δεν θα με είχε απασχολήσει εάν υπήρχαν μοσχεύματα, εάν γνωρίζαμε όλοι το μέγεθος του προβλήματος, τη λίστα με τους ασθενείς που περιμένουν, την ελάχιστη ανταπόκριση στη ζήτηση οργάνων» είχε πει σε συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ, το 2010 με αφορμή τη γέννηση του πρώτου του παιδιού.
Η δωρεά των οργάνων του νεαρού Αυστραλού ευαισθητοποίησε τους Έλληνες στη δωρεά οργάνων και οδήγησε σε τριπλασιασμό των μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο το 2008, ανακοίνωσε το νοσοκομείο ένα χρόνο αργότερα. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Αλιβιζάτος σε εκδήλωση, χάρη στην απόφαση της οικογένειας Ζάμμιτ, το 2008 πραγματοποιήθηκαν στο Ωνάσειο 19 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός δεν υπερέβαινε τις 6-8 μεταμοσχεύσεις.
Κάτι ανάλογο έγινε και τον Νοέμβριο του 2022 με τον θάνατο της Έμμας Καρυωτάκη, στη Θεσσαλονίκη η οποία κατέληξε πέφτοντας θύμα ασυνείδητου οδηγού. Η οικογένειά της να δωρίσει τα όργανά της, παρέπεμψε στις φορτισμένες ημέρες του Ιουλίου του 2008. Αποτυπώθηκε, μάλιστα, έμπρακτα με σχεδόν 1.000 νέες εγγραφές στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, το 2023 δίνοντας μα νέα ζωή σε πάνω από 200 ασθενείς.
Ο αριθμός των αποβιωσάντων δοτών το 2023 είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία και σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2020, όταν 48 δότες είχαν χαρίσει ζωή σε 131 ασθενείς. Η Ελλάδα, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, ωστόσο ο διπλασιασμός του αριθμού των μεταμοσχεύσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, είναι ένα από τα ελπιδοφόρα νέα.
Δωρεά οργάνων – Μεταμοσχεύσεις: Οι 1.522 δότες και το μακρύ ταξίδι ζωής για τους λήπτες
Ωνάσειο: 40 μεταμοσχεύσεις πνεύμονα σε 4 χρόνια – Αναγκαία η κουλτούρα δωρεάς οργάνων
Νέα μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη: Από τα Ιωάννινα η μητέρα που έδωσε ζωή στην κόρη της